Αυτές είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα, προσφέροντας γρήγορη ζέσταμα τροφών και ευκολία στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η χρήση του απαιτεί προσοχή,

Αυτές είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα, προσφέροντας γρήγορη ζέσταμα τροφών και ευκολία στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η χρήση του απαιτεί προσοχή, καθώς ορισμένα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για μικροκύματα και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και εκρήξεις.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τρόφιμα και σκεύη που πρέπει να αποφεύγετε να ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπως ο χώρος εργασίας.

Advertisment

Ολόκληρο Αυγό: Το ζέσταμα ενός ολόκληρου αυγού στα μικροκύματα, είτε με το τσόφλι του είτε χωρίς, μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις, καταστρέφοντας το φούρνο και δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού. Για να αποφύγετε αυτό, κόψτε το αυγό σε λωρίδες ή φέτες πριν το ζεστάνετε.

Αλλαντικά και Λουκάνικα: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να γίνουν πιο επικίνδυνα όταν ζεσταίνονται στα μικροκύματα, καθώς αυξάνεται η παραγωγή οξυχοληστερόλης, μιας μορφή οξειδωμένης χοληστερόλης που είναι πιο επιβλαβής για την καρδιά.

Παγωμένα Κρέατα: Το ξεπάγωμα κρεάτων στον φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι συνιστώμενο, καθώς το άνισο ζέσταμα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Προτιμήστε το ξεπάγωμα στο ψυγείο, αν και απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Advertisment

Καυτερές Πιπεριές: Το ζέσταμά τους στα μικροκύματα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση καψαϊκίνης στον αέρα, προκαλώντας τσούξιμο στα μάτια και βήχα, ή ακόμα και φωτιά.

Κόκκινη Σάλτσα: Ζεσταίνοντας τη στα μικροκύματα, μπορεί να δημιουργηθεί υπερβολική πίεση που προκαλεί την εκτόξευση της σάλτσας προς τα πάνω. Αντί για τον φούρνο μικροκυμάτων, προτιμήστε το μάτι της κουζίνας για ομοιόμορφο ζέσταμα.

Σταφύλια: Το ζέσταμα των σταφυλιών στα μικροκύματα είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις, κάτι που έχει καταγραφεί σε πολλά βίντεο στο διαδίκτυο.

Μητρικό Γάλα: Ζεσταίνοντάς το στα μικροκύματα δημιουργούνται “καυτές εστίες”, που μπορεί να κάψουν το μωρό. Προτιμήστε το ζέσταμα σε κατσαρολάκι ή μπρικάκι, ανακατεύοντας συχνά και ελέγχοντας τη θερμοκρασία.

Πλαστικά Δοχεία: Πολλά πλαστικά δοχεία δεν είναι ασφαλή για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορούν να λιώσουν ή να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Προτιμήστε δοχεία που αναγράφουν ρητά ότι είναι κατάλληλα για μικροκύματα.

Μεταλλικά Αντικείμενα: Η τοποθέτηση μεταλλικών αντικειμένων, όπως κουταλιά ή αλουμινόχαρτο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Αποφύγετε να βάζετε οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο μέσα.

Πράσινα Λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο μπορούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Όταν ζεσταίνονται στα μικροκύματα, το νερό μέσα τους μπορεί να βράσει και να προκαλέσει εκρήξεις.

Φαγητά με Κέλυφος ή Φλούδα: Τρόφιμα όπως πατάτες ή ορισμένα θαλασσινά με κέλυφος μπορεί να εκραγούν στα μικροκύματα λόγω της συσσωρευμένης πίεσης από τον ατμό μέσα στο κέλυφος ή τη φλούδα.

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ένα πολύ βολικό εργαλείο στην κουζίνα, αλλά η σωστή χρήση του απαιτεί γνώση και προσοχή. Αποφεύγοντας τη ζέσταμα των παραπάνω τροφίμων και αντικειμένων, μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφάλεια σας και την αποφυγή ατυχημάτων. Πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να είστε σίγουροι για τη συμβατότητα των τροφίμων και των δοχείων με τον φούρνο μικροκυμάτων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
6 tips για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια
Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση