Λίγες ημέρες μετά το πέρας του 2023, επιβεβαιώνεται πως αυτό ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, το 2023 ήταν περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από την έναρξη της εποχής όπου οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2023, παρατηρήθηκε ένα εντυπωσιακό σερί καθημερινών ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών, με 116 ημέρες σημειωμένες ως ιστορικά υψηλές. Αυτή η αύξηση συνδέεται κυρίως με τη γρήγορη μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο, συμβάν που εκτυλίσσεται εκτός από την μακροχρόνια υπερθέρμανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Advertisment
Η ανησυχία διατυπώνεται για το 2024, καθώς η “περίεργη” συμπεριφορά του Ελ Νίνιο δυσκολεύει τις προβλέψεις. Υπάρχει πιθανότητα το 2024 να ξεπεράσει το ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά. Τα φαινόμενα αυτά είναι ανησυχητικά και φέρνουν την παγκόσμια κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσει τον στόχο του 1,5 βαθμούς Κελσίου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, όπως παρατηρείται το 2023, συνέβαλε στην επιδείνωση αρκετών ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως. Καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασία κυριάρχησαν σε διάφορες περιοχές, επισημαίνοντας την επιρροή αυτού του παρατηρούμενου υψηλού επιπέδου θερμοκρασίας.
Η σχετικά ταχεία μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο, που απελευθερώνει επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα από τον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, επηρέασε αρνητικά τον κλιματικό ισορροπισμό. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά αποτελούν μέρος του συνόλου των προκλήσεων που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών.
Advertisment
Ενδεχομένως, το 2024 να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις, με τον καθηγητή Hausfather να επισημαίνει την πιθανότητα να ξεπεραστεί ακόμη και το ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμών Κελσίου. Το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να υπερβεί τα όρια που ορίστηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Η προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης σε επίπεδα κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια, εμφανίζεται ολοένα και πιο προκλητική. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται, επομένως, σε μια σημαντική στιγμή, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αυξανόμενης θερμοκρασίας και να εφαρμόσει λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.