«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος

Καθημερινά χρησιμοποιούμε χιλιάδες λέξεις. Ο μέσος όρος των λέξεων που ειπώνονται ημερησίως ξεκινά από 7.000 (λακωνικοί) και φτάνει στις 30.000 (πολυλογάδες). Οι λέξεις είναι

«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος

Καθημερινά χρησιμοποιούμε χιλιάδες λέξεις. Ο μέσος όρος των λέξεων που ειπώνονται ημερησίως ξεκινά από 7.000 (λακωνικοί) και φτάνει στις 30.000 (πολυλογάδες). Οι λέξεις είναι αποτέλεσμα των σκέψεων μας και καταλήγουν στο υποσυνείδητο μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Κάντε ένα πείραμα και ξεκινήστε τη μέρα σας λέγοντας (δυνατά ώστε να το ακούσετε) «Η ημέρα μου δεν ξεκίνησε καλά, θα πάει χάλια», το υποσυνείδητο σας θα το πιστέψει και θα κάνει ότι μπορεί για να πάει χάλια η μέρα σας και αντιστρόφως (αν πείτε κάτι θετικό).

Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να γίνει ένας διαχωρισμός της δύναμης των λέξεων από το manifestation (της θεωρίας που λέει, πολύ επιγραμματικά, «πίστεψε σε κάτι με όλη σου τη δύναμη και θα το αποκτήσεις»). Η δύναμη των λέξεων επιδρά άμεσα στο υποσυνείδητο διότι είναι κάτι που γνωρίζει (γνωρίζουμε πως είναι ακριβώς το συναίσθημα μια απαίσιας μέρας), ενώ το manifestation δεν μπορεί να επιδράσει σε αυτό το βαθμό στο υποσυνείδητο καθώς κατά κύριο λόγο ένα άγνωστο συναίσθημα που επιθυμούμε να βιώσουμε (δεν ξέρουμε πως θα αισθανθούμε ακριβώς αν πετύχουμε ένα τρελό μας όνειρο).

Advertisment

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε λοιπόν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες γιατί καθορίζουν την συμπεριφορά μας, καθορίζουν τη ζωή μας. Υπάρχουν αρκετές φορές που χρησιμοποιούμε λέξεις αρνητικά φορτισμένες ακόμα και για να περιγράψουμε κάτι καλό με αποτέλεσμα το υποσυνείδητο να λαμβάνει το μήνυμα ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν τελικά και τόσο ωφέλιμο. Πολλές φορές βέβαια συμβαίνει και το αντίθετο, αυτό που ονομάζεται τοξική θετικότητα, άρνηση αποδοχής ενός αρνητικού συναισθήματος με αποτέλεσμα (στην προσπάθεια μας να πείσουμε τον εαυτό μας ότι η κατάσταση αυτή είναι καλή για εμάς) να χρησιμοποιούμε όμορφες λέξεις και έτσι το υποσυνείδητο να λαμβάνει λανθασμένα σήματα.

Οι λέξεις που επιλέγουμε είναι ο προάγγελος της ζωής μας για το λόγο αυτό η επιλογή τους, καλό είναι να γίνεται με σοφία και σύνεση. Είναι αδύνατο να χρησιμοποιούμε μόνιμα θετικά επιφορτισμένες λέξεις είτε γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα συνειδητοί επί μονίμου βάσεως, είτε επειδή όντως κάτι δεν πάει καλά και δεν γίνεται να το περιγράψουμε με όμορφες και συναισθηματικά ποιοτικές λέξεις (αλλιώς υποπίπτουμε στην παγίδα της τοξικής θετικότητας που παρατέθηκε παραπάνω).

Το στοίχημα δεν είναι να χρησιμοποιούμε μόνο όμορφες, θετικές λέξεις αλλά να εκπαιδευτούμε ώστε να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις τη σωστή στιγμή, να μην αμαυρώνουμε όμορφες στιγμές, να μην καταπνίγουμε τις άσχημες και να μην στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα στο υποσυνείδητό μας.
Εν κατακλείδι, οφείλουμε να γίνουμε πιο ενσυνείδητοι στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις λέξεις και στα νοήματα που τους δίνουμε. Οι λέξεις μας είναι ζωντανές και οδηγούν σημαντικό κομμάτι του μυαλού μας. Όπως είπε κάποτε και ο Ρίτσος: “Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει”.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση