Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Ο Φρόυντ ο πατέρας της ψυχολογίας υποστήριξε ότι υπάρχουν 3 δομές στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου: το εκείνο, το εγώ και το υπερεγώ. Το εκείνο

Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Ο Φρόυντ ο πατέρας της ψυχολογίας υποστήριξε ότι υπάρχουν 3 δομές στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου: το εκείνο, το εγώ και το υπερεγώ. Το εκείνο είναι το ασυνείδητό μας αυτό που ενέχει όλες τις ενορμήσεις μας, το υπερεγώ είναι οι νόμοι μας, οι αξίες μας, οι πεποιθήσεις μας και το εγώ είναι αυτό που είμαστε/ που βγάζουμε προς τα έξω (ένα κράμα του εκείνο και του υπερεγώ). Κατά τον Φρόυντ λοιπόν γεννιόμαστε μόνο με ενεργό το εκείνο, γεννιόμαστε δηλαδή μόνο με ένστικτα και με τον καιρό οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν και το υπερεγώ μας.

Το υπερεγώ μας είναι αυτό που μας βοηθάει να μην είμαστε ασύδοτοι, να μην ενεργούμε μόνο με τα ορμέμφυτα μας και να συμβιώνουμε με αρμονία. Όπως είναι εμφανές (από την στιγμή που δεν γεννιόμαστε με υπερεγώ) αυτό διαμορφώνεται από εξωτερικούς παράγοντες, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, τις συναναστροφές κλπ. Προαναφέρθηκε ότι το υπερεγώ αποτελείται από τους νόμους μας, τις αξίες μας και τις πεποιθήσεις μας.

Advertisment

Οι νόμοι μας είναι κατά κύριο λόγο οι κοινωνικοί νόμοι που μας οδηγούν μακριά από πρωτόγονες συμπεριφορές (πχ μαθαίνουμε ότι δεν είναι σωστό να σκοτώνουμε, κλπ.) και είναι στέρεοι και καθολικά αποδεκτοί. Οι αξίες μας είναι αρετές με τις οποίες αποφασίζουμε οι ίδιοι να ζούμε και να καθοδηγούμε την ζωή μας και μπορούμε μέσα στα χρόνια να τι αναθεωρήσουμε ή να τις εμπλουτίσουμε. Τέλος οι πεποιθήσεις μας είναι ότι μας έμαθαν οι άλλοι, οι γύρω μας ή οι καταστάσεις.

Οι πεποιθήσεις λοιπόν είναι σήματα που έχουν έρθει από τρίτους και καθοδηγούν την ζωή μας. . Όπως γίνεται αντιληπτό οι πεποιθήσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος του εσωτερικού μας εαυτού στο οποίο θέλοντας και μη ενέχει και η ανάμιξη κάποιου άλλου/ τρίτου. Για το λόγο αυτό κάποιες από αυτές δεν είναι πάντα λειτουργικές και βοηθητικές. Κάποιες από τις πεποιθήσεις που υιοθετούμε είναι ορθές και βοηθούν στην ανάπτυξη μας και κάποιες άλλες είναι δυσλειτουργικές και μας οδηγούν σε ψυχολογική πίεση.

Κάποιες εναρμονίζονται με τα πραγματικά μας θέλω και κάποιες όχι. Το στοίχημα είναι να αντιληφθούμε ποιες από τις πεποιθήσεις μας είναι δυσλειτουργικές και να τις αλλάξουμε. Δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία γιατί είναι μέρος της πραγματικότητας μας, του εαυτού μας. Οφείλουμε όμως στο όνομα της ψυχικής γαλήνης και της εξέλιξης να τις ανακαλύψουμε και να τις αποτινάξουμε. Οι πεποιθήσεις μας οδηγούν σημαντικό μέρος της ζωή μας και για αυτό είναι απαραίτητο να ευθυγραμμίζονται με τα πραγματικά μας θέλω και επιθυμίες.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση