Ναυπακτία | Εμφανίστηκε έπειτα από 32 χρόνια το βυθισμένο χωριό Καλαθέικα (βίντεο)

Υπάρχουν στιγμές που ορισμένα “θαμμένα μυστικά” έρχονται στην επιφάνεια, αναζητώντας λίγη από τη δημοσιότητα που τους αναλογεί, μέχρι να χαθούν και πάλι στη λήθη

Ναυπακτία | Εμφανίστηκε έπειτα από 32 χρόνια το βυθισμένο χωριό Καλαθέικα (βίντεο)

Υπάρχουν στιγμές που ορισμένα “θαμμένα μυστικά” έρχονται στην επιφάνεια, αναζητώντας λίγη από τη δημοσιότητα που τους αναλογεί, μέχρι να χαθούν και πάλι στη λήθη τους, με το απόκοσμο σκηνικό τους να προκαλεί δέος σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί “μπροστά τους”…

Η ιστορία των θαμμένων μυστικών μας λοιπόν ξεκινάει πολλά – πολλά χρόνια πίσω, κάπου στη δεκαετία του ’60, με την αναζήτηση νέων πηγών υδροδότησης του λεκανοπεδίου από άλλες περιοχές, δεδομένου του υψηλού κόστους άντλησης του νερού από την Υλίκη.
Και ενώ η αρχή γίνεται με το φράγμα του Μόρνου, ωστόσο, ο τεχνητός ταμιευτήρας του, δεν στέκεται ικανός να λύσει το πρόβλημα της επάρκειας σε νερό, οπότε και ερχόμαστε στο 1992 με ένα νέο φράγμα να παίρνει σάρκα και οστά, θέλοντας να ενισχύσει το υδροδοτικό σύστημα μέχρι τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Advertisment

Έτσι, αποφασίζεται η κατασκευή του φράγματος Αγίου Δημητρίου στον άνω ρου του Εύηνου ποταμού και η εκτροπή των νερών του μέσω σήραγγας, στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
Ερχόμαστε λοιπόν στο παρόν, και ατενίζουμε με χαμηλωμένα μάτια έναν “θαμμένο” οικισμό, που αποφάσισε να βγει ξανά στην επιφάνεια και να μας θυμίσει για λίγο τη δική του πονεμένη ιστορία.

Βλέπετε, η παρατεταμένη ανομβρία και η παντελής έλλειψη χιονοπτώσεων του φετινού χειμώνα, έφερε σαν αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες, να πέσει η στάθμη των υδάτων της Ευηνολιμνης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, φέρνοντας στην επιφάνεια μυστικά πολλών ετών.
Οι απόκοσμες εικόνες των σπιτιών του οικισμού του Νεοχωρίου Ναυπακτίας, Καλαθέικα, έρχονται για λίγο στο φως, ωσάν θαμμένα μυστικά, προκαλώντας δέος και ταυτόχρονα επαναφέρουν στη μνήμη μας ένα παρελθόν που λίγοι πραγματικά γνωρίζουν.

Δείτε τις μοναδικές τους εικόνες και αφήστε τες απλά να σας παρασύρουν για λίγο στη δική τους ιστορία…

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση