Αυτοβελτίωση

Μαρία Παπάζογλου: Καμιά επαγγελματική επιτυχία δεν έχει αξία εάν δεν μπορείς να απολαύσεις αυτά που έχεις πετύχει

Η Μαρία Παπάζογλου έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ενδυνάμωση και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων. Με έναν πλούσιο επαγγελματικό βίο στον κόσμο των πολυεθνικών, η Μαρία αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να γίνει Career Coach, βασιζόμενη στην πίστη της ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να επιτύχει εφόσον κατανοήσει τις δυνάμεις του και αξιοποιήσει τις δεξιότητές του.

Από τις πολυεθνικές στο πανεπιστήμιο της ζωής, η Μαρία έκανε το μεγάλο βήμα, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και δια βίου μάθηση. Σπούδασε coaching στο εξωτερικό, συναντώντας κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου και ενσωματώνοντας τις πιο προχωρημένες μεθόδους και πρακτικές στην προσέγγισή της. Η απόφασή της να ειδικευτεί στο Career Coaching ήρθε ως φυσική εξέλιξη της επαγγελματικής της διαδρομής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υποστηρίξει στελέχη, ομάδες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική στην αντιμετώπιση των επαγγελματικών τους προκλήσεων.

Advertisment

Με αφορμή το σεμινάριό της που παρουσίασε στις 21 Απριλίου στο ξενοδοχείο Marriott στην Αθήνα με θέμα την αυτο – ηγεσία, σας παρουσιάζουμε την παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε στον Μωυσή Σεργιάννη για την Εναλλακτική Δράση.

Η Μαρία Παπάζογλου είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει σπουδάσει coaching σε δύο σχολές οι οποίες είναι διαπιστευμένες από τους επίσημους φορείς επαγγελματιών coaching (ICF, EMCC, AC). Ο κύκλος σπουδών της περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις στις Η.Π.Α. από τον Tony Robbins, τον Jack Canfield, τον Brendon Burchard την Cleo Madanes . Είναι NLP Master Practitioner πιστοποιημένη από το ABNLP.

Κα Παπάζογλου έχετε ένα background με υψηλόβαθμες θέσεις σε αρκετές εταιρείες. Γιατί αποφασίσατε να γίνετε Career Coach;

Η επαγγελματική μου ζωή ξεκίνησε με μια υπόσχεση στον εαυτό μου: Πως θα κάνω πάντα μια εργασία που αγαπώ, μια εργασία που γεμίζει την ψυχή μου και θα με κάνει να σηκώνομαι κάθε πρωί με ενθουσιασμό για να αδράξω την ημέρα. Ξεκίνησα να εργάζομαι ως στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές και μετά από δέκα χρόνια έκανα την πρώτη μου αλλαγή καριέρας αλλάζοντας κλάδο και αντικείμενο. Στην πορεία και καθώς διένυα μια πολύ δύσκολη περίοδο, μπήκε στη ζωή μου το Coaching. Αμέσως μου κίνησε το ενδιαφέρον και βρέθηκα να σπουδάζω coaching για δική μου προσωπική ανάπτυξη.

Τα όσα έμαθα για τη δύναμη αυτής της μεθόδου και τη θετική επιρροή στους ανθρώπους, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα. Eπένδυσα σε σπουδές δεύτερου πτυχίου στο εξωτερικό και όταν πλέον ξεδιπλώθηκε μπροστά μου το μεγαλείο του coaching, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά. Αυτό σηματοδότησε τη δεύτερη μεγάλη αλλαγή στην καριέρα μου. Ξεκίνησα εκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ για να γνωρίσω από κοντά τους μεγάλους δασκάλους του coaching και να πάρω εργαλεία και γνώσεις από τους κορυφαίους του κόσμου.

Advertisment

Κι όταν έφτασε η στιγμή να αποφασίσω σε ποιο ακριβώς κομμάτι του coaching θα εξειδικευθώ, έθεσα ερωτήσεις στον εαυτό μου: Σε ποιόν τομέα είχα τις περισσότερες εμπειρίες και είχα αντιμετωπίσει τις πιο πολλές προκλήσεις; Που είχα τις πιο συχνές επιτυχίες έτσι ώστε να μπορέσω να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο; H απάντηση ήταν στον τομέα της καριέρας. Έτσι, επέλεξα το Career Coaching ως το μέσο για να υποστηρίξω κι άλλα στελέχη, ομάδες και επιχειρηματίες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ότι κι αν συμβεί, να γίνουν περισσότερο επιτυχημένοι αλλά και παράλληλα πιο ισορροπημένοι και πλήρεις.

Σε ποιους απευθύνεστε ως Career Coach;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν τις υπηρεσίες μου είναι στελέχη που επιδιώκουν να πετύχουν επαγγελματικούς στόχους και να εξελιχθούν. Είτε για να βρουν την επόμενη εργασία, ή να πάρουν «μεταγραφή» με καλύτερη θέση και απολαβές, είτε για να πάρουν προαγωγή στον εργοδότη που βρίσκονται σήμερα.

Είναι επαγγελματίες που θέλουν να αλλάξουν καριέρα κάνοντας κάτι διαφορετικό, είτε γιατί οι συνθήκες το επιβάλουν, είτε γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Είναι επίσης επιχειρηματίες ή ηγέτες ομάδων που θέλουν να γίνουν πιο ικανοί leaders αλλά και πιο ικανοποιημένοι σε ότι κάνουν. Επίσης το Career Coaching είναι απαραίτητο εφόδιο για όσους βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, έτσι ώστε να χτίσουν προσωπικές δεξιότητες, να ξεκινήσουν σωστά ως επαγγελματίες και να απολαύσουν ένα ανοδικό μονοπάτι καριέρας. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση στον εαυτό μας μέσα από το coaching επιστρέφει πίσω πολλαπλάσια και εξαργυρώνεται διαχρονικά σε όλη τη μετέπειτα πορεία.

Όταν εισήγαγα το Career Coaching στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία, σχεδόν κανένας δεν ήξερε κάτι γι’ αυτό ούτε το πως μπορεί να επωφεληθεί επενδύοντας στον εαυτό του. Χρειάστηκε να «εκπαιδεύσω» το κοινό για το τι είναι το Career Coaching, γιατί το χρειάζονται και πώς θα βοηθήσει τον καθένα για να πετύχει τους επαγγελματικούς του στόχους. Σήμερα το coaching είναι πια πολύ διαδεδομένο καθώς έχει αναγνωριστεί το όφελος που προσφέρει.

Στιγμιότυπο από ομιλία της Μαρίας Παπάζογλου στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας

Ποιο είναι πιο συνηθισμένο πρόβλημα που έχουν οι πελάτες σας και πώς τους βοηθάτε;

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην επαγγελματική τους πορεία είναι πολυάριθμα. Μια από τις τάσεις των τελευταίων ετών είναι η αλλαγή καριέρας, το πως θα πάρουν τη σωστή απόφαση και τι χρειάζεται να κάνουν για μια επιτυχημένη μετάβαση. Κάποιοι έχουν «κολλήσει» σε μια θέση εργασίας που δεν τους ικανοποιεί ούτε τους προσφέρει εξέλιξη. Αρκετοί επιδιώκουν να πετύχουν μεγάλους στόχους αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τα βήματα που χρειάζονται και αναζητούν έναν σύμμαχο δίπλα τους.

Συχνό αίτημα είναι επίσης το πως αντιμετωπίζουμε δύσκολους συναδέλφους ή αρνητικό εργασιακό περιβάλλον και πως το διαχειριζόμαστε. Απασχολεί επίσης πολλούς επαγγελματίες το πως μπορούν να ανεβάσουν τον εαυτό τους, να βελτιώσουν δεξιότητες και επικοινωνία για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ρόλου τους και να διακριθούν.

Κάποιο στέλεχος ή επιχειρηματίας μπορεί να έχει ως ζητούμενο να γίνει ένας πιο αποτελεσματικός leader για την ομάδα του ή να μπορεί να διατηρεί ισορροπία στη ζωή του που λόγω αυξημένων υποχρεώσεων έχει διαταραχθεί. Με λίγα λόγια αυτό που κάνω με τους επαγγελματίες και τις εταιρικές ομάδες που συνεργαζόμαστε είναι να τους υποστηρίζω να κατανοήσουν τα προσόντα τους, να θέσουν τους κατάλληλους στόχους και να τους πετύχουν μέσα από την πιο σύντομη και εύκολη διαδρομή.

Η έννοια της καριέρας είναι συνυφασμένη με μια ζωή αφιερωμένη στην εργασία. Και ενώ όλοι μιλούν για ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, εγώ βλέπω από τη Σίλικον Βάλεϊ έως την Αθήνα το ίδιο μοτίβο. Ανθρώπους που δίνουν τα πάντα στην εργασία τους και ελάχιστα στην οικογένειά τους (εάν κατάφεραν ποτέ να κάνουν). Είναι τελικά δεδομένο αυτό; Υπάρχει πραγματική λύση;

Η πανδημία και οι εμπειρίες που μας έδωσε «ξεγύμνωσε» μερικές πικρές αλήθειες που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις ανάμεσα σε ζευγάρια, σε γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Εκεί ξεκαθαρίστηκαν αρκετά πράγματα και είδαμε την καθημερινότητα μέσα από νέο πρίσμα. Αρκετοί οδηγήθηκαν σε θετικές αλλαγές και εδραίωσαν μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Η δική μου πεποίθηση είναι πως καμιά επιτυχία δεν έχει αξία εάν δεν μπορείς να νοιώθεις ικανοποίηση μέσα από την εργασία σου. Η επιτυχία δεν έχει νόημα εάν δεν μπορείς να έχεις ισορροπία ανάμεσα στους διαφορετικούς τομείς της ζωής, εάν δεν μπορείς να απολαύσεις αυτά που έχεις, εάν δεν μπορείς να είσαι συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Οι τρεις λέξεις που σηματοδοτούν το έργο μου ως coach είναι «Επιτυχία. Ισορροπία. Ικανοποίηση». Ναι, βοηθώ τους ανθρώπους να γίνουν περισσότερο επιτυχημένοι αλλά παράλληλα και ισορροπημένοι έτσι ώστε να νοιώθουν ικανοποίηση. Είναι πάντα εύκολο αυτό; Η απάντηση είναι όχι, γιατί κάθε αλλαγή χρειάζεται απόφαση και προσήλωση σε νέες συνήθειες. Εκεί κολλάνε αρκετοί άνθρωποι επειδή δεν θέλουν να βγουν από τη ζώνη άνεσης. Όμως οι επαγγελματίες είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, τα εργαλεία και η γνώση είναι στη διάθεση όσων θέλουν να βιώσουν μια πιο ποιοτική ζωή και καριέρα. Άρα ναι, υπάρχει πάντα λύση για όσους θέλουν να τη βρουν.

Πρόσφατα διοργανώσατε το σεμινάριο Αυτο – Ηγεσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης στην Αθήνα με εξαιρετικούς καλεσμένους τους κυρίους Δημήτρη Κάλλο, Θάνο Μπελαλίδη και Θοδωρή Σπηλιώτη. Τελικά τι είναι η αυτο ηγεσία; Τι σημαίνει να είσαι ο ηγέτης τους εαυτού σου; Δεν είμαστε όλοι ντε φάκτο ηγέτες του εαυτού μας;

Στο σεμινάριο της Μαρίας Παπάζογλου ήταν καλεσμένοι ομιλητές ο Δημήτρης Κάλλος, ο Θάνος Μπελαλίδης και ο Θοδωρής Σπηλιώτης. Μπορείτε να το δείτε μαγνητοσκοπημένο εδώ

Είμαστε ηγέτες του εαυτού μας όταν συχνά είμαστε κολλημένοι σε καταστάσεις που δεν μας εξελίσσουν; Όταν δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις και νοιώθουμε ανασφάλεια μπροστά σε μια αλλαγή; Όταν για τη δική μας ζωή αποφασίζουν άλλοι ή οι συνθήκες; Όταν άλλοι προχωρούν κι εμείς μένουμε στάσιμοι και μάλιστα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν αγνοούμε τα δικά μας θέλω ή ζούμε αντίθετα από τις αξίες μας;

Είναι πολλά αυτά που μας δυσκολεύουν. Η αυτοηγεσία είναι η ικανότητα να καθορίζουμε τα δικά μας βήματα, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας και να αποφασίζουμε χωρίς την παρέμβαση άλλων. Είναι η βάση όχι μόνο για την επαγγελματική επιτυχία αλλά και για ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το workshop αυτοηγεσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Μαζί με τους συνεργάτες μου που είναι όλοι τους υπέροχοι άνθρωποι, επιτυχημένοι επαγγελματίες και με μεγάλη θετική επιρροή στην κοινωνία, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα το οποίο καθορίζει τα πάντα στη ζωή.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο και γιατί να έρθει κάποιος να το παρακολουθήσει;

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιος τόσους ανθρώπους γεμάτους έμπνευση και διάθεση για προσφορά και να φύγει από εκεί πιο δυνατός και πιο σίγουρος για τις επιλογές του. Απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους για να απολαύσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή και καριέρα. Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε στελέχη, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, coaches, συμβούλους, πωλητές, κ.α.

Ακούω συχνά πως οι άνθρωποι δεν έχουν έναν τέτοιο κύκλο γνωριμιών που να τους δώσει ώθηση για να εξελιχθούν περαιτέρω. Το workshop είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διευκολύνει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ομιλητές. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όλοι χρειαζόμαστε περισσότερες γνωριμίες και σύνδεση με ανθρώπους που είναι θετικοί και που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή στις. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.
Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν Live στην Αθήνα στις 21 Απριλίου, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο βιντεοσκοπημένο υλικό και να επωφεληθούν από αυτό και μετά τη διεξαγωγή του.

Ποιο είναι εκείνο το ένα σημαντικό πράγμα που θα θέλατε να γνωρίζουν όλοι όσοι βρίσκονται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι καριέρας της ζωής τους;

Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πως υπάρχουν λύσεις κατάλληλες για τον καθένα. Βελτιώνοντας τον εαυτό μας εσωτερικά, ανεβαίνοντας επίπεδο, μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι το μεγάλο σταυροδρόμι θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο νέο βήμα για την εξέλιξή τους και θα τους οδηγήσει ακόμα πιο κοντά σε αυτά που θέλουν και αξίζουν να πετύχουν.

Για να δείτε το σεμινάριο της Μαρίας Παπάζογλου μαγνητοσκοπημένο μεταβείτε εδώ https://www.mariapapazoglou.com/self-leadership-workshop/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Για πολλά χρόνια, απέφευγα να χρησιμοποιώ τη λέξη αγάπη στην έρευνά μου, επειδή δεν ήξερα πώς να την ορίσω, και δεν ήμουν και τόσο

Η Yoga-Cbt techniques είναι μια τεχνική που δουλεύει με το άτομο σωματικά και νοητικά.

Η ‘’θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας’’ δημοσιεύτηκε το 1957 από τον καθηγητή της ψυχολογίας στο ΜΙΤ Λίον Φέστινγκερ, ο οποίος έδειξε ότι οι άνθρωποι, κάτω

Το μοντέλο των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS), που αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz τη δεκαετία του 1990, προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση του ανθρώπινου νου,

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτάσεις για το ανθρώπινο είδος: Advertisment 1. Τα ανθρώπινα όντα είναι πρωτεύοντα θηλαστικά εντελώς ανυπεράσπιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας συντονιστής πάνελ σε ένα συνέδριο.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα

Πρόσφατα Άρθρα

Το μοντέλο των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS), που αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz τη δεκαετία του 1990, προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση του ανθρώπινου νου,

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτάσεις για το ανθρώπινο είδος: Advertisment 1. Τα ανθρώπινα όντα είναι πρωτεύοντα θηλαστικά εντελώς ανυπεράσπιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας συντονιστής πάνελ σε ένα συνέδριο.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας τους και τη μείωση της σπατάλης. Ακολουθώντας τις παρακάτω

Οι πεποιθήσεις μας είναι ο κόσμος μας, οι πεποιθήσεις μας είναι ο οδηγός της ζωής μας. Οι πεποιθήσεις μας όμως προέρχονται από τρίτους, με

Ποια είναι η εικόνα που έχεις εσύ για τον έρωτα στο μυαλό σου;Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως μεγαλώσαμε με λάθος παραμύθια; Με λάθος ερωτικές

Εναλλακτική Δράση