Ενδιαφέροντα

Τι μπορεί το Άγιο Όρος να μας μάθει για το σύγχρονο μάνατζμεντ; Συνέντευξη με το Θοδωρή Σπηλιώτη

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο, στην Τηλεματική (Msc in Telematics – Middlesex University) και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε να εργάζεται σε περιβάλλοντα που του εμφύσησαν το mentoring, στηρίζοντας ιδέες νέων ανθρώπων και επιχειρηματικά στελέχη. Μετά από χρόνια εμπειρίας σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του τεχνολογική εταιρεία το 2014 με προηγμένες εφαρμογές λογισμικού. Ο Θοδωρής είναι επίσης προσκυνητής στο Άγιο Όρος, ένα γεγονός που όχι μόνο δεν το κρύβει αλλά τον οδήγησε να συγγράψει το βιβλίο “Ο Μοναχός που έγινε CEO” συστήνοντας την έννοια του Αθωνικού Management! Με αφορμή τη συμμετοχή του στο σεμινάριο Αυτο-Ηγεσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης της Μαρίας Παπάζογλου στις 21 Απριλίου στην Αθήνα σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη του κ Σπηλιώτη που παραχώρησε στον Μωυσή Σεργιάννη για την Εναλλακτική Δράση.

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι συγγραφέας 3 βιβλίων και συν- συγγραφέας επιπλόν δύο (Grow και Grow 2)

Κ. Σπηλιώτη ομολογώ πως ο συνδυασμός των διδαχών του Αγίου Όρους με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές είναι μια συναρπαστική προσέγγιση στο βιβλίο σας “Ο Μοναχός που έγινε CEO”. Παρεμπιπτόντως, τι απήχηση έχει το βιβλίο;

Η ιδέα πίσω από το “Αθωνικό Management”, είναι να συνδυάσει τις αρχές και τις διδαχές που προέρχονται από το Άγιο Όρος με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές, προσφέροντας έτσι μια φρέσκια, αλλά και ταυτόχρονα μια σοφή συνταγή 1000+ ετών. Η σύνδεση μεταξύ των παραδόσεων του Αγίου Όρους και των επιχειρηματικών πρακτικών είναι πράγματι μια συναρπαστική ιδέα. Ο συνδυασμός μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας καθοδηγήσει.

Advertisment

Ως προς την απήχηση, το βιβλίο έχει λάβει θετικές κριτικές από αναγνώστες και κριτικούς για τη πρωτοτυπία του συνδυασμού αυτού και την εφαρμοσιμότητα των ιδεών και πρακτικών που παρουσιάζονται. Έχει μεταφραστεί σε αρκετές ξένες γλώσσες συμπεριλαμβανομένων της Αγγλικής και βρίσκεται στη 14η έκδοση, 7 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και έχει εκδοθεί 14 φορές!

Και θα θέλατε να μας πείτε δύο εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Αθωνικού Management που είναι εφαρμόσιμα στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα;

Φυσικά! Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω 3 από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Αθωνικού Management που είναι εφαρμόσιμα στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Εσωτερική Ισορροπία και Κουλτούρα Οικογένειας: Το Αθωνικό Management υπογραμμίζει τη σημασία της εσωτερικής ισορροπίας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις μέσω πρακτικών όπως η προώθηση της εργασιακής ισορροπίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που ενθαρρύνει την αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία, με σκοπό να υπάρχει κουλτούρα οικογένειας. Οι διδαχές του Αγίου Όρους τονίζουν τη σημασία της ενασχόλησης με την εσωτερική ανάπτυξη και την πνευματική εξέλιξη παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στη σύγχρονη επιχειρηματική κουλτούρα, η έμφαση δίνεται στην ευεξία των εργαζομένων και της προσωπική τους ανάπτυξη. Τέλος, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ευχαρίστησής των εργαζομένων από την εργασία τους.

Advertisment

Προσήλωση στις Αξίες και την Ηθική: Το Αθωνικό Management προάγει την προσήλωση στις αξίες και την ηθική ως θεμέλιο της επιχειρηματικής λειτουργίας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μέσω πρακτικών όπως η διαμόρφωση μιας ηθικής επιχειρηματικής κουλτούρας, τη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε αξιώματα και αρχές, και την ανάπτυξη δεσμεύσεων για την κοινωνική υπευθυνότητα της επιχείρησης. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη, επιτυχημένη και ευημερούσα επιχειρηματική πραγματικότητα.

Προσήλωση στην αυτάρκεια: Το Αθωνικό Management προωθεί την έννοια της αυτάρκειας, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως η δυνατότητα μιας επιχείρησης να αυτοδιαχειρίζεται τους πόρους της και να επιτυγχάνει ανεξαρτησία. Στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, η αυτάρκεια είναι σημαντική για την αντιμετώπιση προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, ειδικά σε περιόδους κρίσης ή αλλαγών στο περιβάλλον. Η ικανότητα να αναπτύσσει μια επιχείρηση εσωτερικούς πόρους και να είναι αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Όπως το Άγιο Όρος είναι αυτόνομο σε πολλούς τόμους, έτσι και η επιχείρηση μπορεί να πετύχει μεγάλη αυτονομία για αποτελεσματικότερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα.

Εσείς πώς γνωρίζετε τις αρχές αυτές του Αγίου Όρους;

Η γνώση που έχω σχετικά με τις αρχές του Αγίου Όρους προέρχεται από τη μελέτη και την έρευνα πάνω στο θέμα και πάρα πολλές επισκέψεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Αγιορείτικος μοναστικός βίος και οι διδαχές του Άγιου Όρους έχουν επηρεάσει διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού και ηγετικού τομέα. Μελετώντας και λαμβάνοντας υπ΄ψιν τις προσλαμβάνουσες από τις δύο πλευρές, έγραψα το βιβλίο «Ο Μοναχός που έγινε CEO – 1000 χρόνια Αθωνικό Management”

Οι αρχές περιλαμβάνουν την ηθική, την αυτάρκεια, την αλληλεγγύη, την εσωτερική αυστηρότητα και αυτοπειθαρχία, αλληλοσεβασμό, την προσήλωση στην πνευματική ανάπτυξη και την μάθηση.
Σαν προσκυνητής στον Άγιο Όρος προσπαθώ να έχω μια πνευματική προσέγγιση της ζωής. Η επίσκεψη στον Άγιο Όρος είναι μια περιπέτεια πνευματικής αναζήτησης και αφοσίωσης, όπου μπορείς να απομονωθείς από τον έξω κόσμο και να εστιάσεις στη σχέση τους με το Θείο και την πνευματική ανάπτυξη ή εξέλιξη.

Θα αξιοποιήσω τη διπλή ιδιότητά σας ως πιστού και ως ανθρώπου της τεχνολογίας για να σας θέσω έναν προβληματισμό σε 2 ερωτήσεις:

Τι είναι ο Θεός;

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη, γιατί ως άνθρωποι έχουμε αδυναμίες. Όταν σκέφτομαι τον Θεό νοιώθω ευγνωμοσύνη και αγάπη. Αυτός είναι ο Θεός. Είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχω μαζί του και κυρίως η ιδιαίτερη σχέση με τη Παναγία. Θεωρώ ότι είναι η μητέρα όλων μας.

Είναι ο άνθρωπος Θεός για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μπορούμε να αντιληφθούμε τον άνθρωπο ως δημιουργό της τεχνητής νοημοσύνης και να αναγνωρίσουμε την εξέλιξη και την καινοτομία που προσφέρει στην κοινωνία και την τεχνολογία. Το να δημιουργεί ο άνθρωπος εργαλεία και συστήματα που αντιστοιχούν σε ορισμένες από τις λειτουργίες του ανθρώπινου νου μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη της εξέλιξης και της δημιουργικότητας του ανθρώπινου είδους. Στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο άνθρωπος είναι σίγουρα ο δημιουργός της, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί με βάση τους κανόνες και τους περιορισμούς που της επιβάλλουν οι ανθρώπινοι δημιουργοί της. Δεν έχει την αυτοσυνειδησία, την αυτοκατανόηση ή την ικανότητα δημιουργίας που θα την καθιστούν ανάλογη με το Θεό. Επομένως, η σύγκριση του ανθρώπου με το Θεό και της Τεχνητής Νοημοσύνης με τον άνθρωπο είναι περισσότερο μεταφορική παρά ακριβής.

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης, ο Δημήτρης Κάλλος και ο Θάνος Μπελαλίδης είναι καλεσμένοι στο τετράωρο σεμινάριο της Μαρίας Παπάζογλου με τίτλο The Leader Man, The Leader Woman.

Αισθάνομαι πολλές φορές ότι διανύουμε μια εποχή αλλαγής παραδείγματος. Κάποτε η πνευματικότητα και η εντιμότητα ήταν αξίες των φτωχών και των ανθρώπων που δεν είχαν πόρους. Και ομολογώ ότι πιστεύω πως οι θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου της δικής μας έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενοχοποίηση των χρημάτων και του πλούτου. Σήμερα συνδυάζετε τις λέξεις Άγιο Όρος, management και επιχειρηματικότητα στο ίδιο βιβλίο. Τι έχει αλλάξει από πριν 50 χρόνια;

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνική και πνευματική αντίληψη έχει υποστεί αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου, και αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την αξιολόγηση των αξιών όπως η πνευματικότητα, η εντιμότητα και η προσέγγιση του πλούτου.

Παλαιότερα, οι πνευματικές αξίες συχνά συνδεόνταν με τη φτώχεια και την απομόνωση από το κόσμο, καθώς πολλές θρησκείες έθεταν έμφαση στην αποχή από τα υλικά αγαθά. Ωστόσο, με την εξέλιξη της κοινωνίας και την αύξηση της ευημερίας, η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πνευματικότητα και την εντιμότητα ως σημαντικές αξίες που μπορούν να συνυπάρξουν με την επιχειρηματική επιτυχία και τον πλούτο. Η ιδέα του Αθωνικού Management που αναφέρεστε ακριβώς αυτό επιχειρεί να αναδείξει: ότι η πνευματικότητα και η διοίκηση μπορούν να συνδυαστούν για να οδηγήσουν σε μια πιο ισορροπημένη και επιτυχημένη επιχειρηματική πραγματικότητα.

Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να συνδυαστούν οι παραδοσιακές αξίες και αρχές με τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας. Αντί να αντιτίθεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα ή την ανάπτυξη πλούτου, αυτή η προσέγγιση επιδιώκει να προωθήσει μια επιχειρηματική κουλτούρα που βασίζεται στην ευθύνη, την αλληλεγγύη και την ηθική διοίκηση.

Συνεπώς, αντιπροσωπεύει μια μετάβαση από μια απλή αντίληψη που συνδέει την πνευματικότητα με τη φτώχεια προς μια πιο σύγχρονη και ισορροπημένη προσέγγιση του οικονομικού και πνευματικού βίου.

Σύντομα θα συμμετάσχετε ως ομιλητής στο σεμινάριο Αυτο – Ηγεσίας και προσωπικής ανάπτυξης που διοργανώνει η Μαρία Παπάζογλου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με θέμα τον τίτλο του βιβλίου σας “Η Αξία του να Είσαι Χρήσιμος”. Χωρίς να θέλω να κάνω spoiler, αλλά τελικά γιατί έχει σημασία να είσαι χρήσιμος και σε ποιον να είσαι χρήσιμος;

Η σημασία του να είσαι χρήσιμος είναι ένα θέμα που αγγίζει τις βαθύτερες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και της ηγεσίας. Όταν μιλάμε για το να είσαι χρήσιμος, δεν αναφερόμαστε απλά στην πρακτική χρησιμότητα . Αντίθετα, αφορά το πώς η παρουσία μας και οι πράξεις μας μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία και την επιτυχία των άλλων, αλλά και της κοινότητας.

Το τελευταίο βιβλίο του Θοδωρή Σπηλιώτη έχει τίτλο “Η Αξία του να είσαι Χρήσιμος” “(Εκδόσεις Πεδίο)

Είναι σημαντικό να είσαι χρήσιμος στον εαυτό σου, δηλαδή να αναπτύσσεις τις ικανότητές σου και να επιδιώκεις την πληρότητα και την αυτογνωσία. Αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να είσαι χρήσιμος στους άλλους, να προσφέρεις την εμπειρία και τις γνώσεις σου για να βοηθήσεις τους γύρω σου να αναπτυχθούν και να επιτύχουν.

Η ιδέα του να είσαι χρήσιμος δεν αφορά μόνο την προσωπική επιτυχία, αλλά και την επίτευξη κοινωνικών και ομαδικών στόχων. Όταν κάθε άτομο συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κοινό καλό, τότε η κοινωνία συνολικά επωφελείται και εξελίσσεται.

Στην ηγεσία, η ικανότητα να είσαι χρήσιμος στους άλλους είναι κρίσιμη παράμετρος. Ένας αληθινός ηγέτης δεν είναι μόνο αυτός που επιτυγχάνει τους προσωπικούς του στόχους, αλλά και αυτός που εμπνέει και καθοδηγεί τους άλλους προς την επίτευξη των δικών τους, και προετοιμάζει νέο ηγέτη για τη διαδοχή του. Έτσι, η ηγεσία γίνεται μια διαδικασία ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης των ατόμων προς την κοινή επιτυχία.

Η έννοια του να είσαι χρήσιμος είναι ένα βασικό θέμα που αφορά την προσωπική ανάπτυξη, την ηγεσία και τις κοινωνικές σχέσεις. Στο βιβλίο μου “Η Αξία του να Είσαι Χρήσιμος”, εξετάζω πώς η έννοια της χρησιμότητας μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της ζωής, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η προσφορά στους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική ικανοποίηση και επιτυχία.
Είναι σημαντικό να είμαστε χρήσιμοι όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους γύρω μας. Η χρησιμότητα μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως το μοίρασμα των δεξιοτήτων και των γνώσεων μας, η υποστήριξη των άλλων σε δύσκολες στιγμές και η συμβολή στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς που μας περιβάλλουν, καθώς αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής και ενισχυτικής κοινότητας. Η χρησιμότητα μας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εργασίας μας, των σχέσεων μας και των πράξεων μας καθημερινά.
Συνολικά, η προσφορά και η χρησιμότητα είναι βασικοί πυλώνες για μια ικανοποιητική και ευτυχισμένη ζωή, ενώ η ικανότητά μας να είμαστε χρήσιμοι σε άλλους ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευημερία μας.


Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι καλεσμένος ομιλητής στο workshop της Μαρίας Παπάζογλου “Αυτο – Ηγεσία και Προσωπική Ανάπτυξη” στις 21 Απριλίου στο ξενοδοχείο Marriott. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ https://www.mariapapazoglou.com/self-leadership-workshop/

Περισσότερες πληροφορίες για τον Θοδωρή Σπηλιώτη μπορείτε να μάθετε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι είναι ηθική νοημοσύνη; Είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή; Τι κοινωνία δημιουργεί;

Πρακτική πρώιμης ανάγνωσης ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ για την κατάκτηση της αναγνωστικής ετοιμότητας «Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Μια γυναίκα μπήκε στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου, αιμορραγώντας από κάθε ορατό άνοιγμα. Αμέσως ο γιατρός και το προσωπικό ανέλαβαν δράση: μετέφεραν τη γυναίκα

Το μοντέλο των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS), που αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz τη δεκαετία του 1990, προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση του ανθρώπινου νου,

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτάσεις για το ανθρώπινο είδος: Advertisment 1. Τα ανθρώπινα όντα είναι πρωτεύοντα θηλαστικά εντελώς ανυπεράσπιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας συντονιστής πάνελ σε ένα συνέδριο.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα

Πρόσφατα Άρθρα

Το μοντέλο των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS), που αναπτύχθηκε από τον Richard Schwartz τη δεκαετία του 1990, προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση του ανθρώπινου νου,

Σκεφτείτε τις ακόλουθες προτάσεις για το ανθρώπινο είδος: Advertisment 1. Τα ανθρώπινα όντα είναι πρωτεύοντα θηλαστικά εντελώς ανυπεράσπιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας συντονιστής πάνελ σε ένα συνέδριο.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας τους και τη μείωση της σπατάλης. Ακολουθώντας τις παρακάτω

Οι πεποιθήσεις μας είναι ο κόσμος μας, οι πεποιθήσεις μας είναι ο οδηγός της ζωής μας. Οι πεποιθήσεις μας όμως προέρχονται από τρίτους, με

Ποια είναι η εικόνα που έχεις εσύ για τον έρωτα στο μυαλό σου;Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως μεγαλώσαμε με λάθος παραμύθια; Με λάθος ερωτικές

Εναλλακτική Δράση