Μεταλλικά και χημικά αντηλιακά | Ποιες είναι οι διαφορές τους (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του κάθε προϊόντος)

Η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές περιπέτειες σημαίνει ότι η τσάντα παραλίας ή το σακίδιο σας είναι εφοδιασμένα και έτοιμα. Καπέλο για τον ήλιο; Check!

Μεταλλικά και χημικά αντηλιακά | Ποιες είναι οι διαφορές τους (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του κάθε προϊόντος)

Η προετοιμασία για τις καλοκαιρινές περιπέτειες σημαίνει ότι η τσάντα παραλίας ή το σακίδιο σας είναι εφοδιασμένα και έτοιμα. Καπέλο για τον ήλιο; Check! Μπουκάλι νερό; Check! Αντηλιακό; Φυσικά! Αλλά περιμένετε – θα πρέπει να επιλέξετε μεταλλικό ή χημικό αντηλιακό.

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε κάνει στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση ενώ περιηγείστε στο διάδρομο με τα αντηλιακά.

Advertisment

Και ενώ αυτοί οι δύο τύποι αντηλιακών επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο, διαφέρουν ως προς τα ενεργά συστατικά τους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν για να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ο δερματολόγος Taylor Bullock, MD, εξηγεί τις κύριες διαφορές μεταξύ των μεταλλικών και των χημικών αντηλιακών και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Διαφορές μεταξύ μεταλλικών και χημικών αντηλιακών

Πρώτα απ’ όλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εφαρμόζετε κάποιο είδος αντηλιακής προστασίας (σχολαστικά!) όταν βρίσκεστε στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τα δυσάρεστα ηλιακά εγκαύματα ή την ηλιακή δηλητηρίαση και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Advertisment

Τα αντηλιακά ορυκτών και τα χημικά αντηλιακά είναι οι δύο βασικοί τύποι αντηλιακών που θα δείτε στην αγορά – μπορείτε συνήθως να δείτε ποιο είναι ποιο από τα δύο από τον τρόπο με τον οποίο επισημαίνονται στο μπροστινό μέρος, καθώς και από τα αναγραφόμενα συστατικά στο πίσω μέρος.

Πώς λειτουργούν;

Ακολουθεί μια ανάλυση του τι περιέχουν τα χημικά και τα αντηλιακά ορυκτών και πόσο καλά λειτουργούν και τα δύο.

Γνωστά και ως οργανικά ή φυσικά αντηλιακά, τα μεταλλικά αντηλιακά είναι γνωστά για τη βαρύτερη, παχύτερη υφή τους σε σχέση με τα χημικά αντηλιακά. “Τα μεταλλικά αντηλιακά αποτελούνται από ορυκτά και προστατεύουν το δέρμα αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου”, εξηγεί ο Δρ Μπούλοκ.

Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού ενός ορυκτού αντηλιακού, θα βρείτε ενεργά συστατικά όπως:

  • Οξείδιο του ψευδαργύρου.
  • Διοξείδιο του τιτανίου.

Τα συστατικά των ορυκτών αντηλιακών λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αντηλιακό στην πραγματικότητα κάθεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, αντανακλώντας και διασκορπίζοντας τις υπεριώδεις ακτίνες μακριά από το δέρμα σας. Τα ορυκτά αντηλιακά είναι συνήθως αδιαφανή (όχι διαφανή) όταν εφαρμόζονται και αρχίζουν να δρουν αμέσως μετά την εφαρμογή.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν (το μαντέψατε) χημικά συστατικά. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; “Τα χημικά αντηλιακά παρέχουν αντηλιακή προστασία απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου και εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο δέρμα”, εξηγεί ο Dr. Bullock.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν χημικές ενώσεις όπως:

  • Αβοβενζόνη.
  • Οξυβενζόνη.
  • Octinoxate.

Οι χημικές ενώσεις στα χημικά αντηλιακά λειτουργούν ως ένα είδος σφουγγαριού για να απορροφήσουν τις υπεριώδεις ακτίνες UV και στη συνέχεια να τις μετατρέψουν σε θερμότητα, η οποία απελευθερώνεται από το δέρμα σας. Αυτό το είδος αντηλιακού είναι συνήθως διαφανές (see-through) όταν εφαρμόζεται και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να απορροφηθεί από το δέρμα σας πριν να γίνει αποτελεσματικό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεταλλικών αντηλιακών

Καλό για το ευαίσθητο δέρμα. Τα αντηλιακά ορυκτών είναι γενικά καλά ανεκτά από άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή άτομα επιρρεπή σε δερματικές αλλεργίες. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά. “Δεδομένου ότι τα αντηλιακά ορυκτών δεν περιέχουν χημικές ουσίες, προτιμώνται για χρήση σε παιδιά”, σημειώνει ο Dr. Bullock.
Καλό για το δέρμα που παρουσιάζει τάση ακμής. Τα αντηλιακά ορυκτών είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους και να συμβάλουν σε ξεσπάσματα ακμής. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

Άμεση προστασία. Τα αντηλιακά ορυκτών αρχίζουν να δρουν αμέσως μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα σας. Σε αντίθεση με τα χημικά αντηλιακά, δεν χρειάζεται να περιμένετε να απορροφηθεί το αντηλιακό πριν βγείτε στον ήλιο.

Αργότερη εφαρμογή. Τα αντηλιακά ορυκτών συχνά έχουν πιο παχιά, κολλώδη υφή σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά. Αυτό μπορεί να τα κάνει να τα αισθάνεστε πιο βαριά στο δέρμα σας. “Τα αντηλιακά ορυκτών μπορεί μερικές φορές να είναι πιο δύσκολο να απλωθούν στο δέρμα”, προσθέτει ο Δρ Bullock.

Αφήνει λευκό αποτύπωμα στο δέρμα. Ένα συνηθισμένο μειονέκτημα των αντηλιακών ορυκτών είναι ότι μπορεί να αφήσουν ένα λευκό αποτύπωμα στο δέρμα σας. Τα σωματίδια του οξειδίου του ψευδαργύρου ή του διοξειδίου του τιτανίου μπορεί να είναι ορατά, ειδικά σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Αλλά ορισμένα σύγχρονα σκευάσματα έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν αυτό το αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χημικών αντηλιακών

Εύκολη εφαρμογή. Λόγω των συστατικών τους, τα χημικά αντηλιακά μπορούν να εφαρμοστούν ευκολότερα στην εφαρμογή λόγω της πιο ελαφριάς, αναμειγνυόμενης υφής τους.

Διαφανές στο δέρμα. Σε αντίθεση με τα αντηλιακά ορυκτών, τα χημικά αντηλιακά είναι συνήθως διαφανή στο δέρμα σας, χωρίς να αφήνουν λευκό εκμαγείο.

Συνθέσεις ανθεκτικές στο νερό. Τα χημικά αντηλιακά συχνά έχουν καλύτερη αντοχή στο νερό σε σύγκριση με τα αντηλιακά ορυκτών. Μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν εκτίθενται σε νερό ή ιδρώτα, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για υπαίθριες δραστηριότητες και κολύμπι.

Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό. Λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται, τα χημικά αντηλιακά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. “Τα χημικά αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα αν μπουν στα μάτια”, προειδοποιεί ο Dr. Bullock.

Δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό. Τα χημικά αντηλιακά συνήθως χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθούν πλήρως και να γίνουν αποτελεσματικά μετά την εφαρμογή. Είναι σημαντικό να τα εφαρμόζετε εκ των προτέρων πριν από την έκθεση στον ήλιο για να εξασφαλίσετε τη σωστή προστασία.

Απορροφάται από το δέρμα. Τα χημικά αντηλιακά είναι σχεδιασμένα να απορροφώνται από το δέρμα σας για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την απορρόφηση ορισμένων χημικών αντηλιακών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι καλύτερο το αντηλιακό με ανόργανα άλατα;

Συνολικά, μπορεί να έχετε ακούσει ότι το αντηλιακό με ανόργανα άλατα είναι η καλύτερη επιλογή – αλλά ένα μεγάλο μέρος του εξαρτάται από τις προτιμήσεις.

“Τόσο τα αντηλιακά ορυκτών όσο και τα χημικά αντηλιακά πλεονεκτούν με τους δικούς τους τρόπους, αλλά τελικά, το καλύτερο αντηλιακό για εσάς είναι το αντηλιακό που είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε”, τονίζει ο Δρ Bullock.

Τα ορυκτά αντηλιακά έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή τα τελευταία χρόνια, αφού μελέτες επισήμαναν τις ανησυχίες σχετικά με ορισμένα συστατικά των χημικών αντηλιακών, όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, υπήρχαν ενδείξεις ότι τα χημικά συστατικά των αντηλιακών με δραστικό συστατικό μπορεί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν παρενέργειες όπως εξανθήματα.

Εν τω μεταξύ, δύο από τα κύρια συστατικά των αντηλιακών ορυκτών αντηλιακών θεωρήθηκαν ασφαλή από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2019.

Σίγουρα, είτε ένα ορυκτό είτε ένα χημικό αντηλιακό μπορεί να είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου αντηλιακό! Αλλά αν αναρωτιέστε πώς ορισμένα συστατικά μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή δερματολόγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση