,

Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες

Με την Ολλανδία ξεκίνησαν χθες, 6 Ιουνίου, οι Ευρωεκλογές 2024, οι οποίες πραγματοποιούνται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και θα διαρκέσουν συνολικά τέσσερις

Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες

Με την Ολλανδία ξεκίνησαν χθες, 6 Ιουνίου, οι Ευρωεκλογές 2024, οι οποίες πραγματοποιούνται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και θα διαρκέσουν συνολικά τέσσερις ημέρες.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα πρόκειται να λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Advertisment

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν στην Ελλάδα όσοι:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
  • Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έως τις 29 Απριλίου 2024.

Πού μπορώ να ψηφίσω για τις Ευρωεκλογές

Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό σας, μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα με το επώνυμο, το όνομα και το έτος γέννησης.

Θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου έως τις 29 Απριλίου 2024.

Advertisment

Στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Πόσους σταυρούς βάζω

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Έτσι, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Πότε ψηφίζουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις κάλπες θα βρεθούν η Ιρλανδία και η Τσεχία, όπου οι ψηφοφόροι έχουν δύο ημέρες για να ψηφίσουν, δηλαδή Παρασκευή και Σάββατο. Το Σάββατο 8 Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας, ενώ την Κυριακή, 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από rosa.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση