,

Youth for love: Ένα παιχνίδι για νέους που «χτυπά» τη βία στη ρίζα της

Το Youth for love – the game είναι ένα παιχνίδι που στόχο έχει να πολεμήσει στη ρίζα τους τους άνισους κανόνες που αφορούν στο

Youth for love: Ένα παιχνίδι για νέους που «χτυπά» τη βία στη ρίζα της

Το Youth for love – the game είναι ένα παιχνίδι που στόχο έχει να πολεμήσει στη ρίζα τους τους άνισους κανόνες που αφορούν στο φύλο και στις σχέσεις εξουσίας και οι οποίοι καταλήγουν σε βία. Η βία αυτή εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: σωματική κακοποίηση/ τιμωρία, σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση, εκφοβισμό, απειλή, μη συναινετική επαφή κλπ.

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε από την ActionAid Ελλάς, την ActionAid Ιταλίας, την AFOL Metropolitana, το Centrul Parteneriat pentru Egalitate και το University College Leuven-Limburg και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια (Rights, Equality and Citizenship) της Ε.Ε. Υλοποιείται ήδη σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και τη χώρα μας.

Advertisment

Οι δημιουργοί έλαβαν υπόψη τους τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: 246 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται βία στο σχολικό περιβάλλον κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως ένα επικοινωνιακό εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους νέους της Ευρώπης και να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα γνώσης και ευαισθητοποίησης σε ζητήματα όπως ο εκφοβισμός, η έμφυλη βία και η βία γενικότερα.

Πώς παίζεται όμως; Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν έναν χαρακτήρα που τους εμπνέει, να περιηγηθούν στην πόλη και να επιλέξουν το σημείο από όπου θέλουν να ξεκινήσουν. Αμέσως μετά την επιλογή τους ξεκινά η ιστορία τους, καθώς ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν, η ιστορία θα εξελιχθεί διαφορετικά για την ηρωίδα ή τον ήρωα.

Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε χρήστης θα δει να ξεδιπλώνεται μπροστά του μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος ανάλογα με τις επιλογές που ο ίδιος κάνει. Στόχος είναι να αντιληφθούν και να μάθουν οι νέοι ότι το πώς οι ίδιοι επιλέξουν να δράσουν και να αντιδράσουν σε περιστατικά βίας έχει πολύ μεγάλη επίδραση στους άλλους, αλλά και στη διαιώνιση και επανάληψη του προβλήματος.

Advertisment

Ένα παράδειγμα επιλογής είναι το εξής: «Η Γιασεμή δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σχολείο γιατί η συμμαθήτριά της Βικτώρια συνεχώς την κοροϊδεύει και την απειλεί. Εσύ τι θα έκανες για να το σταματήσεις; θα ζητούσες βοήθεια; θα το έπαιρνες πάνω σου; Δεν θα έκανες τίποτα;» Ανάλογα με το πώς επιλέξουν να πράξουν, μπορούν να δουν τι επίδραση και αποτέλεσμα θα έχει.

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση