,

Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών

Μικροπλαστική ρύπανση βρέθηκε σε όλα τα δείγματα ανθρώπινου σπέρματος που εξετάστηκαν σε μια μελέτη και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να

Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών

Μικροπλαστική ρύπανση βρέθηκε σε όλα τα δείγματα ανθρώπινου σπέρματος που εξετάστηκαν σε μια μελέτη και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ερευνηθούν πιθανά προβλήματα στη γονιμότητα.

Τα 40 δείγματα σπέρματος προέρχονταν από υγιείς άνδρες που υποβλήθηκαν σε προγαμιαίες αξιολογήσεις υγείας στην πόλη Τζινάν της Κίνας. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη βρήκε μικροπλαστικά στο σπέρμα σε έξι στους 10 υγιείς νεαρούς άνδρες στην Ιταλία και μια άλλη μελέτη στην Κίνα τα εντόπισε σχεδόν στα μισά από τα 25 δείγματα.

Advertisment

Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια ανέφεραν ότι τα μικροπλαστικά μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και προκάλεσαν ανωμαλίες και ορμονικές διαταραχές.

Οι έρευνες σχετικά με τα μικροπλαστικά και την ανθρώπινη υγεία προχωρούν γρήγορα και οι επιστήμονες φαίνεται να τα βρίσκουν παντού, όπως αναφέρει ο Guardian. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, μικροπλαστικά βρέθηκαν και στα 23 δείγματα ανθρώπινων όρχεων που εξετάστηκαν.

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα στο ανθρώπινο αίμα, στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα, γεγονός που υποδηλώνει ευρεία μόλυνση του ανθρώπινου σώματος. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμη άγνωστος, αλλά στο εργαστήριο έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Advertisment

Από το Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και πολλά από αυτά διασπώνται σε μικροπλαστικά. Αυτά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τους βαθύτερους ωκεανούς. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, καθώς και ότι τα εισπνέουν.

«Καθώς οι αναδυόμενες έρευνες εμπλέκουν όλο και περισσότερο την έκθεση σε μικροπλαστικά ως πιθανό παράγοντα που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, η κατανόηση της έκτασης της ανθρώπινης μόλυνσης και της σχέσης της με τη λειτουργία αναπαραγωγής είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Ning Li του Πανεπιστημίου Qingdao στην Κίνα.

«Μελέτες σε ποντίκια καταδεικνύουν σημαντική μείωση του αριθμού των βιώσιμων σπερματοζωαρίων και αύξηση των παραμορφώσεων του σπέρματος, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί να αποτελεί χρόνιο, σωρευτικό κίνδυνο για την ανδρική γονιμότητα».

Οκτώ διαφορετικά πλαστικά

Η κινεζική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment, εντόπισε οκτώ διαφορετικά πλαστικά. Το πολυστυρένιο, που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες, ήταν το πιο κοινό, ακολουθούμενο από το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, και στη συνέχεια το PVC.

Τα σωματίδια μπορεί να προκαλούν φλεγμονή στους ιστούς, όπως κάνουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν κι άλλες βλάβες. Τον Μάρτιο, οι γιατροί προειδοποίησαν για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις, αφού διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου σε άτομα των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία είχαν μολυνθεί με μικροπλαστικά.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση