Η υπερβολική ζέστη δεν ταλαιπωρεί μόνο εμάς, αλλά και τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη γάτα ή τον σκύλο μας από τη θερμοπληξία;
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο καθένας ζει το προσωπικό του δράμα προσπαθώντας να διαχειριστεί τον εαυτό του σε συνθήκη ενοχλητικής ζέστης και μιας ατμόσφαιρας που δεν βοηθά (ελέω ρύπανσης) κατά την τέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων. Πρώτα, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους να κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε να φροντίσετε την υγεία σας. Τώρα, ας επικεντρωθούμε στα κατοικίδιά μας, που αντιδρούν ενστικτωδώς σε κάθε καιρική συνθήκη, ανήμπορα να κατανοήσουν την κλιματική κρίση που έχει εξαφανίσει εποχές και ό,τι είχαμε μάθει ως (φυσιο)λογικό.
Advertisment
Το θέμα μου είναι πώς θα σώσουμε τα κατοικίδιά μας από τη θερμική εξάντληση. Ας δούμε τι έχουν να προτείνουν οι ειδικοί. Δηλαδή, οι κτηνίατροι.
Πώς θα προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από την υπερβολική ζέστη
Το υπερβολικό λαχάνιασμα είναι θέμα
Αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά λαχανιασμένος ή έχει πολύ γρήγορη ανάσα, σημαίνει πως υποφέρει από τη ζέστη. Επειδή δεν ιδρώνει (όπως εσύ), δεν μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη θερμοκρασία του. Το σύστημα που τακτοποιεί αυτή την ανάγκη είναι το αναπνευστικό και γι’ αυτό αναπνέει με φρενήρη ρυθμό. Ο σκύλος σου δεν περνάει επίσης καλά και όταν επιβραδύνει ή σταματά την όποια δραστηριότητα κάνει ή αναζητά σκιά ή φαίνεται εξοντωμένος.
Ένα άλλο σύμπτωμα ότι φλερτάρει με τη θερμοπληξία είναι η αδυναμία, τα κοκκινισμένα ούλα, το πρήξιμο, η ταχυκαρδία και η διάρροια. Αν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του και τρέμει.
Advertisment
Πώς να δροσίσεις το κατοικίδιό σου σε περιόδους με ζέστη
Για να δροσίσεις τον σκύλο σου, δεν του ρίχνεις νερό παντού. Σε περίπτωση που έχει ανέβει η θερμοκρασία του σώματός του, αυτό μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο. Για να ρίξουμε τη θερμοκρασία, βρέχουμε μια πετσέτα με κρύο νερό και βάζουμε το τετράποδό μας να ξαπλώσει πάνω σε αυτήν. Ή ακουμπάμε μ’ αυτήν το κεφάλι, τον αυχένα και την πλάτη του, με μια στάση στον λαιμό και στη βουβωνική χώρα. Μια άλλη λύση είναι να βάλουμε τα πατουσάκια του σε κρύο νερό.
Μπορείς να τον βοηθήσεις, αν του δώσεις δροσερό νερό (γενικά τα καλοκαίρια πρέπει να υπάρχει πάντα δροσερό νερό στον χώρο). Θα χρειαστεί από 15 έως 20 λεπτά για να το απορροφήσει το στομάχι του. Θα βοηθηθεί περισσότερο αν βάλεις 2-3 παγάκια μέσα στο μπολ. Μην απομακρυνθείς, όμως, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να τα φάει και να πνιγεί.
Βρες ένα σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος και οδήγησε τον τετράποδο φίλο σου εκεί. Βάλε και έναν ανεμιστήρα για να γίνει πιο αποτελεσματική δουλειά. Τα κλιματιστικά καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός και αν αυτό πια δεν γίνεται (π.χ. σε περίοδο καύσωνα).
Οι σύντομες βόλτες είναι υπεραρκετές για το κατοικίδιό σου τις ημέρες με υπερβολική ζέστη
Όταν δεν μπορείς να σταθείς εσύ στη ζέστη, λογικά δεν μπορεί να περπατήσει σ’ αυτήν ούτε ο σκύλος σου. Ο οποίος, βέβαια, χρειάζεται μια βόλτα για να κάνει όσα πρέπει να κάνει (να μυρίσει και να… αδειάσει), αλλά δεν έχει τα κουράγια να ξανοιχτεί. Ή, ακόμα κι αν δείχνει πως τα έχει, εσύ πρέπει να ξέρεις καλύτερα και να μην τον αφήνεις να παίρνει τους δρόμους, γιατί το πιθανότερο είναι να τον δεις πολύ σύντομα να καταρρέει.
Στα SOS ανήκει και η πληροφορία ότι οι ράτσες με το βραχύ κεφάλι (π.χ. γαλλικό μπουλντόγκ) δυσκολεύονται περισσότερο να ισορροπήσουν τη θερμοκρασία τους αφότου εκτεθούν σε ζέστη, άρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερθέρμανσης.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ώριμοι (άλλοι τους λένε ηλικιωμένους) σκύλοι και όσοι έχουν πρόβλημα στην καρδιά, διαβήτη και ηπατική ή νεφρική νόσο.
Μπορείς να καλύψεις τον χρόνο που χάθηκε από τη βόλτα, με παιχνίδι στο σπίτι, ώστε να ξεδώσει ο τριχωτός σου φίλος. Τώρα που είπα τριχωτός, πάμε στο επόμενο tip.
Το κούρεμα κάνει κακό
Όταν ζεσταίνεσαι, μαζεύεις τα μαλλιά σου και ανακουφίζεσαι. Λανθασμένα σκέφτεσαι πως όταν κουρεύεις τον σκύλο σου, νιώθει την ίδια ανακούφιση. Είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι το τρίχωμα προστατεύει τον σκύλο από εγκαύματα. Από τη φύση τους, οι σκύλοι ρίχνουν τρίχες, όταν αυτό πρέπει να γίνει για την επιβίωσή τους.
Μπορείς να χτενίζεις τον σκύλο σου κάθε ημέρα, για να βοηθάς την κατάσταση. Αν το τρίχωμά του κάνει κόμπους, είναι χρήσιμο να τον περιποιείσαι ώστε να μην κομπιάζει μέσα στη ζέστη η τρίχα και ταλαιπωρείται. Αν ο σκύλος σου έχει διπλό στρώμα τριχώματος, δεν κάνει να τον κουρέψεις.
Μην αφήνεις το κατοικίδιο σου στο αυτοκίνητο τις ζεστές μέρες
Όπου και αν πάτε το καλοκαίρι με τον σκύλο σας στο αυτοκίνητο, πρέπει να θέσετε σε λειτουργία το κλιματιστικό. Οι ειδικοί προτείνουν πρώτα να δροσίζουμε την καμπίνα και μετά να βάζουμε μέσα το ζώο. Το να αφήσετε την όποια ψυχή σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, είναι εγκληματική πράξη.
Πώς θα καταλάβεις αν υποφέρει από τη ζέστη η γάτα σου
Όσα διάβασες έως εδώ μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε όσους έχουν γάτες, οι οποίες βέβαια είναι πολύ καλύτερες στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους και στην ανοχή τους ως προς τη ζέστη. Πράγμα λογικό, αν σκεφτείς πως κινούνται λιγότερο.
Τα συμπαθή αιλουροειδή δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά, με το να λαχανιάζουν με ανοιχτό το στόμα. Ή όταν είναι σε διέγερση, όταν τεντώνονται συνέχεια, δυσφορούν περισσότερο από ό,τι σε έχουν συνηθίσει και έχουν ζεστό, στο άγγιγμα, δέρμα. Στις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις, τα μάτια τους γυαλίζουν πάρα πολύ, έχουν σιελόρροια και κάνουν εμετό.
Για να δροσίσετε τη γάτα, βρείτε τρόπο να τη μεταφέρεται σε σκιερό και δροσερό μέρος, ιδανικά κοντά σε κλιματιστικό ή ανεμιστήρα και να της δώσετε δροσερό νερό.
Με πληροφορίες από ow.gr