Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)

Το Google Earth είναι πρόγραμμα υπολογιστή που επέτρεψε σε όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη να ανακαλύψουν κάθε πτυχή του (πόλεις, χωριά, τοπία έως

Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)

Το Google Earth είναι πρόγραμμα υπολογιστή που επέτρεψε σε όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη να ανακαλύψουν κάθε πτυχή του (πόλεις, χωριά, τοπία έως και δρόμους όπως είναι), μέσω τρισδιάστατης αναπαράστασης που βοήθησαν δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες και δεδομένα GIS (Geographic Information System).

Αυτό που δημιούργησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και το European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, επιτρέπει στους γιατρούς να δουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης καρδιάς, ώστε να διακρίνουν μια υγιή από μια ασθενή και να μάς σώσουν από την Νο1 αιτία θανάτου, παγκοσμίως.

Advertisment

Το προϊόν της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Radiology είναι ο πρώτος άτλας του βασικού ζωτικού μας οργάνου. Αποκαλύπτει τη διαφορά μεταξύ μιας υγιούς καρδιάς και μιας που ασθενεί με καρδιαγγειακή νόσο «με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια».

Και τα δυο δείγματα ανήκαν σε νεκρούς ασθενείς που ήταν δότες οργάνων.

Advertisment

Η υγιής καρδιά χτυπούσε σε λευκό άνδρα χωρίς καρδιακό πρόβλημα, ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των 63 ετών. Η ασθενής ήταν λευκής γυναίκας που πέθανε στα 87 της χρόνια και είχε ιστορικό ισχαιμικής νόσου. Είχε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος και συχνά πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός).

Η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι η αιτία για το 16% (8.900.000) όλων των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο.

Όπως μπορείτε να δείτε στο video, ενώ η υγιής καρδιά έχει ένα σαφώς καθορισμένο σχήμα, αυτή που ασθενεί είναι πιο στρογγυλή, με μαραμένα αγγεία και μυϊκές ίνες.

«Το Google Earth που δημιουργήσαμε για την ανθρώπινη καρδιά, μάς επιτρέπει να δούμε ολόκληρο το όργανο σε παγκόσμια κλίμακα και μετά να κάνουμε μεγέθυνση στο επίπεδο του δρόμου για να δούμε τα καρδιαγγειακά χαρακτηριστικά με πρωτοφανή λεπτομέρεια», δήλωσε ο ο καθηγητής μηχανολογίας στο UCL και εκ των ερευνητών, Peter Lee.

Η τεχνική αποκαλύπτει άγνωστες, έως τώρα, λεπτομέρειες της καρδιάς

Οι ερευνητές συνδύασαν πολλές τεχνολογίες αιχμής, με πρώτη μια νέα τεχνική ακτινογραφίας, ώστε να ‘πιάσουν’ ανατομική δομή μέχρι τα 20 μικρόμετρα (είναι το μισό πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας).

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι ότι επιτυγχάνει μια πλήρη τρισδιάστατη προβολή του οργάνου που είναι περίπου 25 φορές καλύτερη από έναν κλινικό αξονικό τομογράφο», εξήγησε ο καθηγητής Lee.

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιοχές, η απεικόνιση έχει γίνει σε κυτταρικό επίπεδο – που σημαίνει ότι εμφανίζονται μεμονωμένα κύτταρα του οργάνου.

«Η τεχνική μας μπορεί να μεγεθύνει σε κυτταρικό επίπεδο σε επιλεγμένες περιοχές, κάτι που είναι 250 φορές καλύτερο, για να επιτύχουμε την ίδια λεπτομέρεια όπως θα κάναμε μέσω μικροσκοπίου, αλλά χωρίς να κόψουμε το δείγμα.

Η δυνατότητα απεικόνισης ολόκληρων οργάνων όπως αυτό αποκαλύπτει λεπτομέρειες και συνδέσεις που ήταν προηγουμένως άγνωστες».

Οι επιστήμονες σημείωσαν πως οι εικόνες θα παρέχουν μια πηγή για την καλύτερη κατανόηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, δηλαδή τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Andrew Cook, ανατόμος καρδιάς από το ινστιτούτο καρδιαγγειακής επιστήμης του UCL είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τώρα έναν τρόπο να προσδιορίσουμε τις διαφορές στο πάχος του ιστού και των στρωμάτων λίπους που βρίσκονται μεταξύ της εξωτερικής επιφάνειας της καρδιάς και του προστατευτικού σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τη θεραπεία της αρρυθμίας».

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση