, , ,

Αντιμετωπίστε τις εμβοές. Ο ρόλος των κινητών και των φορητών συσκευών ήχου

Οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων και τα MP3 players, έχουν συνδεθεί με τις εμβοές και την αυξανόμενη εκδήλωσή τους την τελευταία δεκαετία.

Γράφει η Τζοάνα Έβανς

Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των εμβοών –αυτής της εφιαλτικής κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα ένα διαρκές βουητό ή σφύριγμα σε ένα ή και στα δύο αυτιά.

Advertisment

Οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων και τα MP3 players, συσκευές που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν με μεγάλη συχνότητα, έχουν συνδεθεί με εμβοές σε δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες, υποδηλώνοντας έτσι μια πιθανή εξήγηση για την αυξανόμενη επικράτηση της διαταραχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Αυτή τη στιγμή, περίπου 10-15 τοις εκατό των ανθρώπων στον αναπτυγμένο κόσμο υποφέρουν από την πάθηση.

Μία από τις μελέτες που εξέταζε τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε σχέση με τις εμβοές, πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στην Αυστρία. Η ομάδα συνέκρινε 100 ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία για χρόνιες εμβοές (έπασχαν για τουλάχιστον τρεις μήνες) με 100 τυχαία επιλεγμένα άτομα χωρίς την πάθηση, αλλά ίδιας ηλικίας και φύλου, για μια περίοδο ενός έτους. Όποιος έπασχε από κάποια πάθηση του αυτιού, από θόρυβο που προκαλείται από απώλεια ακοής, υψηλή αρτηριακή πίεση ή λάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα αποκλειόταν από τη μελέτη, αφού όπως είναι γνωστό αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμβοών και θα μπορούσαν, ως εκ τούτου, να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων για τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα μέχρι και την έναρξη των συμπτωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου (τέσσερα έτη ή και περισσότερα) εμφάνιζε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμβοών και, ειδικότερα, στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, που χρησιμοποίησαν το τηλέφωνο.

Advertisment

Μέτριες αυξήσεις κινδύνου σημειώθηκαν για όλους τους δείκτες έντασης της χρήσης κινητού (μέση ημερήσια διάρκεια χρήσης 10 λεπτά ή περισσότερο, συνολικές ώρες χρήσης 160 ή περισσότερες και συνολικό αριθμό κλήσεων πέραν των 4000), αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το μέγεθος του πληθυσμού της μελέτης δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να ανιχνεύσει λιγότερο έντονους κινδύνους. Παρόλα αυτά, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η υψηλή ένταση και η μεγάλη διάρκεια χρήσης του κινητού τηλεφώνου μπορεί να σχετίζεται με εμβοές”.

Αν και πρόκειται για μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι “είναι εντελώς απίθανο ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμβοών από την παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε αυτή τη μελέτη να είναι ψευδής. Δεδομένης της υψηλής επικράτησης των εμβοών και της σχεδόν πανταχού παρούσας χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ακόμη και μια μικρή αύξηση του κινδύνου είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία.”

Επιπλέον, υπάρχει μια εύλογη εξήγηση για την πιθανή σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και εμβοών, καθώς στον κοχλία και την ακουστική οδό απορροφάται άμεσα μία σημαντική ποσότητα ενέργειας μικροκυμάτων που εκπέμπεται από κινητό τηλέφωνο. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει “ανισορροπία ασβεστίου στη νευρική ακουστική οδό και επίσης ενεργοποίηση της σύνθεσης του νιτρικού οξειδίου”, σύμφωνα με τους ερευνητές, και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση εμβοών (Occup Environ Med, 2010; 67 : 804-8).

MP3 player και εμβοές

Η άλλη μελέτη που εξέταζε τη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας ήχου και εμβοών ήταν μια έρευνα σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο για την ακοή που σχετίζεται με τη χρήση φορητών ψηφιακών συσκευών ήχου, πιο γνωστές ως MP3 players. Στην μελέτη αυτή, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά εξέτασαν 28 φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 17 και 23 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 49 ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειές του σχετικά με τις φορητές συσκευές ήχου MP3 και την ακουστική τους υγεία.

Μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο αξιολογούσε πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν MP3 players, σε ποιες τυπικές ρυθμίσεις έντασης, καθώς και πόσοι από αυτούς εμφάνισαν εμβοές (που ορίζεται ως κουδούνισμα, ή βουητό στο αυτί και που δεν μπορεί να βρεθεί καμία άλλη αιτία) είτε γενικά ή ειδικά μετά την ακρόαση από τις συσκευές τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν MP3 players για 2 ώρες την ημέρα, 6,5 ημέρες την εβδομάδα, και οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές τους (με ακουστικά) κάθε μέρα. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν «σημαντικές διαφορές» στις συνήθειες χρήσης των MP3-players μεταξύ των ερωτηθέντων που είχαν βιώσει εμβοές και εκείνων που δεν είχαν, υποδηλώνοντας έτσι μια πιθανή σχέση μεταξύ φορητών συσκευών ήχου και εμβοών.

Συνολικά, 10 από τους 28 φοιτητές ανέφεραν εμβοές με 7 από τους 28 (25 τοις εκατό), να λένε ότι τους συνέβη μετά από ακρόαση από το MP3 player τους. Η ανάλυση των δεδομένων για αυτούς τους 7 φοιτητές αποκάλυψε ότι, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υποστεί εμβοές, γενικά χρησιμοποιούσαν το MP3 player για μεγαλύτερο αριθμό ετών, και συνήθιζαν να ακούν με αυξημένη ένταση του ήχου.
Κατά μέσο όρο, οι πάσχοντες από εμβοές χρησιμοποιούσαν MP3 players 1,5 χρόνο περισσότερο από ό,τι οι μη πάσχοντες (5,5 χρόνια έναντι 4 ετών), και άκουγαν σε μια τυπική ρύθμιση για την ένταση που ήταν 12 ντεσιμπέλ πιο δυνατά (78 ντεσιμπέλ σε σχέση με το 66) -μία διαφορά που ήταν στατιστικά σημαντική.

Μια σημαντική διαφορά βρέθηκε επίσης όταν αναλύθηκαν τα επίπεδα του ήχου της «χειρότερης περίπτωσης», με άλλα λόγια, η δυνατότερη ένταση ήχου που οι φοιτητές δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν (που ενδέχεται να συμβεί, για παράδειγμα, σε θορυβώδες περιβάλλον όπως το γυμναστήριο ή σε ένα λεωφορείο). Όσοι ανάφεραν εμβοές είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (82 ντεσιμπέλ) σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανάφεραν εμβοές (75 ντεσιμπέλ) -μια διαφορά των 7 ντεσιμπέλ (JAcoustSocAm, 2010; 128: 646–53).

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ιδιαίτερα δεδομένου ότι αυτό ήταν ένα τόσο μικρό δείγμα πληθυσμού, αλλά τα αποτελέσματα σίγουρα έχουν νόημα. Πράγματι, σύμφωνα με την Αμερικανική οργάνωση για τις εμβοές AmericanTinnitusAssociation (ATA – www.ata.org), η υπερβολική έκθεση σε δυνατό ήχο είναι η κύρια αιτία των εμβοών.

Τα MP3 players είναι μόνο ένας παράγοντας με τον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους, αλλά η τεράστια δημοτικότητά τους, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, τα κάνει ένα ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Μάλιστα, μια πρόσφατη αναφορά από τον Peter Rabinowitz, από το Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Γέιλ, αναφέρει ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των νέων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου, συχνά ακούγοντας μουσική για αρκετές ώρες τη μέρα στη μέγιστη ένταση ήχου (BMJ, 2010; 340: c1261).

Το αν η ταχεία αύξηση των φορητών συσκευών ήχου τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με τα αυξανόμενα ποσοστά εμβοών, απομένει να εξακριβωθεί, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι ότι πολλοί άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο της πάθησης, αν ακούν πολύ δυνατά μουσική για πολύ καιρό.

Η καλύτερη γενική συμβουλή είναι να χαμηλώνουμε την ένταση και να κάνουμε τακτικά διαλείμματα από την ακρόαση. Ως γενικός κανόνας, αν η μουσική είναι δυσάρεστη να την ακούτε, ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε κάποιους εξωτερικούς ήχους όταν έχετε τα ακουστικά σας, τότε η ένταση είναι πολύ υψηλή. Επίσης, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν ή όχι τα κινητά τηλέφωνα διαδραματίζουν ρόλο στις εμβοές. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τα κινητά, μπορεί να είναι καλύτερο να περιορίσετε τις κλήσεις σας στο ελάχιστο.

Αντιμετώπιση των εμβοών

Οι εμβοές μπορούν να προκληθούν από ορισμένα φάρμακα (βλέπε πίνακα) και ένα πλήθος καταστάσεων υγείας, που κυμαίνονται από διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων μέχρι συσσώρευση κεριού στο αυτί, έτσι εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία θεραπεία για τις χρόνιες εμβοές, έτσι η θεραπεία εστιάζεται στο να κάνει το πρόβλημα πιο διαχειρίσιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακόλουθα μπορεί να είναι χρήσιμα.

Η ηχοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση εξωτερικού θορύβου για να αποσπάσει την προσοχή του πάσχοντα από τους επίμονους ήχους των εμβοών. Για παράδειγμα, οι γεννήτριες ήχων για την ώρα του ύπνου, οι οποίες παράγουν μουσική ή ευχάριστους ήχους, επιφέρουν βελτίωση του ύπνου σε πάσχοντες από εμβοές (ActaOtolaryngolSuppl, 2006; 556: 59–63). Τα ηχητικά ερεθίσματα που παράγονται μέσω των ακουστικών μπορούν επίσης να παράσχουν ανακούφιση (JAmAcadAudiol, 2010; 21: 461–73). Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους, όμως, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τις εμβοές.

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (TinnitusRetrainingTherapy – TRT), είναι ένας συνδυασμός ηχοθεραπείας και εκπαιδευτικής συμβουλευτικής που έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να αγνοεί τους ήχους των εμβοών. Μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας μέχρι στιγμής δείχνει ότι η TRT είναι πιο αποτελεσματική για τη θεραπεία εμβοών από ότι μόνο η ηχοθεραπεία (Cochrane Database Syst Rev, 2010; 3: CD007330).

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (Transcranialmagneticstimulation- TMS) είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Σε μια μικρή διπλή-τυφλή μελέτη, οι ασθενείς που έκαναν TMS για πέντε ημέρες έδειξαν σημαντική μείωση των εμβοών σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονική θεραπεία και τα αποτελέσματα διήρκεσαν για τουλάχιστον έξι μήνες (Eur J Neurol, 2010; 17: 38-44).

Η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους υποφέρουν από εμβοές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται φτωχές. Ωστόσο, αν και λείπουν καλά σχεδιασμένες ελεγχόμενες μελέτες, οι επαγγελματίες της ύπνωσης συχνά αναφέρουν ένα ποσοστό επιτυχίας 70 τοις εκατό (IntTinnitusJ, 2008; 14: 135–8).

Το Qigong, η παραδοσιακή κινεζική τεχνική που συνδυάζει αργές απαλές κινήσεις με το διαλογισμό και τη ρύθμιση της αναπνοής, βρέθηκε πρόσφατα ότι βελτιώνει τις εμβοές σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη. Σε 80 ασθενείς με εμβοές διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, η τακτική εξάσκηση του τσιγκόνγκ (10 συνεδρίες σε διάστημα πέντε εβδομάδων) μείωσε δραματικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, και τα αποτελέσματα διήρκεσαν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή της πρακτικής (JPsychosomRes, 2010; 69: 299–304). Μπορεί να λειτουργεί μειώνοντας στρες, το οποίο έχει πρόσφατα συνδεθεί με εμβοές (BMC Public Health, 2011; 11: 130).

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα των εμβοών:

– Αντιοξειδωτικά. Σε μια μη ελεγχόμενη μελέτη 31 ασθενών με εμβοές, 18 εβδομάδες θεραπείας με αντιοξειδωτικά που λαμβάνονταν σε συμπλήρωμα διατροφής που συμπεριλάμβανε βήτα-καροτίνη και βιταμίνες C και E, μείωσε την ένταση των εμβοών και την ταλαιπωρία που βιώνουν οι πάσχοντες (Arch Med Res, 2007; 38: 456 -9).

– Ginkgo biloba. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα τυποποιημένο εκχύλισμα γκίνγκο (120mg/ημέρα), που περιέχει 24% φλαβονογλυκοζίτες και 6% λακτόνες τερπενίων, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την ανακούφιση των εμβοών (Fortschr Med Orig, 2.001; 118: 157-64 ).

– Ψευδάργυρος. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι οι πάσχοντες από εμβοές, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, τείνουν να έχουν έλλειψη σε ψευδάργυρο, και η συμπλήρωση θα μπορούσε να είναι επωφελής σε πολλές περιπτώσεις (Prog Brain Res, 2007; 166: 279-85).

Μια μελέτη ανέφερε ότι η συμπλήρωση με ψευδάργυρο σε ασθενείς οι οποίοι είχαν οριακά ανεπάρκεια ψευδαργύρου, βελτίωσε τις εμβοές και την απώλεια ακοής σε περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων (Am J ΟίοΙ, 1989; 10: 156 – 60).

Φάρμακα που προκαλούν εμβοές

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη

Φάρμακα χημειοθεραπείας, όπως η σισπλατίνη και καρβοπλατίνη

Αντιβιοτικά, όπως οι αμινογλυκοσίδες

Ανθελονοσιακά, όπως η χλωροκίνη

Διουρητικά της αγκύλης, όπως η φουροσεμίδη.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

LOGO-ETRA-PUBLISHING-copyΟ εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση