5 τρόποι να αλλάξετε την καθημερινότητά σας όταν η ζωή μοιάζει χωρίς νόημα

Αν η ζωή σας φαίνεται να μην έχει νόημα, δεν είστε μόνοι. Συμβουλές, όπως η καλλιέργεια υγιών σχέσεων και η παρατήρηση όσων σας δίνουν

5 τρόποι να αλλάξετε την καθημερινότητά σας όταν η ζωή μοιάζει χωρίς νόημα

Αν η ζωή σας φαίνεται να μην έχει νόημα, δεν είστε μόνοι. Συμβουλές, όπως η καλλιέργεια υγιών σχέσεων και η παρατήρηση όσων σας δίνουν χαρά, μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε σκοπό και ολοκλήρωση.

Η ζωή είναι όμορφη. Αλλά μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε έναν μονότονο κύκλο- αισθάνεστε ότι κάνετε καθημερινά το ίδιο πράγμα ή ότι ζείτε μια ζωή χωρίς νόημα.

Advertisment

Οι λόγοι για τους οποίους η ζωή μπορεί να φαίνεται χωρίς νόημα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα θλίψης ή απελπισίας. Πιθανή μείωση του ενδιαφέροντος κάποιου για δραστηριότητες που του άρεσαν στο παρελθόν.

Επιπλέον, η ανεκπλήρωση στην εργασία, στο σπίτι ή σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να κάνει κάποιον να αναζητήσει ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή. Υπάρχει όμως διαθέσιμη βοήθεια για να βελτιωθεί η ικανοποίηση και ο σκοπός της ζωής. Δεν είστε μόνοι.

Ορισμένοι από τους τρόπους αντιμετώπισης του αισθήματος ότι η ζωή δεν έχει νόημα περιλαμβάνουν:

Advertisment

Ζήστε με πρόθεση

Όταν ζείτε με πρόθεση, αναγνωρίζετε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Θα εξετάσετε κάθε πτυχή της ζωής σας για να δείτε αν ευθυγραμμίζεται με το όραμα ή τους στόχους σας. Το να ζείτε με πρόθεση είναι η πρακτική της δόμησης της καθημερινής σας ζωής με βάση τις βασικές σας πεποιθήσεις και αξίες.

Το ταξίδι της ζωής με πρόθεση μπορεί να είναι προκλητικό, καθώς αρχίζετε να προσδιορίζετε τις προσωπικές σας αξίες και πεποιθήσεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία και να αποσυνδεθείτε από περισπασμούς, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας για να εμβαθύνετε σε αυτά που θέλετε και χρειάζεστε για να ζήσετε σκόπιμα. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

  • Τι μου φέρνει συναισθήματα χαράς;
  • Ποια πάθη και ενδιαφέροντα θα ήθελα να εξερευνήσω περισσότερο;
  • Τι με ωθεί να πετύχω;
  • Τι σημαίνει επιτυχία για μένα;

Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Έρευνα του 2017 υποδεικνύει ότι το να νιώθετε και να δείχνετε εκτίμηση για όσα έχετε στη ζωή σας είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσετε το καλό γύρω σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε προς τη ζωή των ονείρων σας και να βρείτε έναν σκοπό στην ημέρα σας.

Η έρευνα του 2022 υποδεικνύει ότι η γραφή ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν θετικά τις περιστάσεις τους, να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεση.

Μπορείτε να ενσωματώσετε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σας ζωή με τα εξής μέσα:

  • Γράφοντας γράμματα σε κάποιον που είχε θετικό αντίκτυπο σε εσάς
  • Δημιουργώντας μια λίστα με πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες
  • Αφιερώνοντας χρόνο για να σταματήσετε σε στιγμές που νιώθετε ευγνωμοσύνη
  • Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια της προσευχής

Ανακαλύψτε πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή

Η παρακολούθηση των πραγμάτων που δίνουν νόημα στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε θετικές πτυχές. Μερικές φορές, είναι τα πράγματα που φαίνονται καθημερινά και φέρνουν το μεγαλύτερο νόημα, όπως ένα όμορφο φυσικό θέαμα ή μια απροσδόκητη ευλογία.

Η Dr. Noelle Nelson, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας, εξηγεί ότι «Το να κάνεις κάτι με νόημα περιλαμβάνει το να δίνεις στην πράξη αυτή σημασία και αξία».

Η Nelson παρέχει τα ακόλουθα παραδείγματα για το πώς να βρείτε νόημα στην καθημερινή σας ζωή:

  • Βάζοντας το ξυπνητήρι σας το πρωί για να δώσετε στον εαυτό σας επαρκή χρόνο για να ετοιμαστείτε για την ημέρα χωρίς να αισθάνεστε βιαστικοί
  • Αγκαλιάζοντας τον/την σύζυγό σας, όχι επειδή είναι ρουτίνα, αλλά επειδή θέλετε να εκφράσετε πόσο πολύ τον/την εκτιμάτε

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε την άσκηση «ενσυνειδητότητας του καφέ», η οποία περιλαμβάνει την επίγνωση των πέντε αισθήσεών σας ενώ πίνετε ένα ρόφημα της επιλογής σας, όπως καφέ, τσάι ή νερό.

Εστιάστε στις θετικές συνδέσεις

Το να περνάτε χρόνο με θετικούς ανθρώπους είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρείτε νόημα στη ζωή σας. Οι καλύτερες σχέσεις για να εμπλακείτε είναι αυτές με εκείνους που σας προσφέρουν υποστήριξη και θετικότητα, ενώ σας ενθαρρύνουν στο ταξίδι σας.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε χώρο στη νοσταλγία, αναπολώντας με την οικογένεια και τους φίλους σας, ακούγοντας μουσική που σας θυμίζει χαρούμενες στιγμές ή δημιουργώντας ένα λεύκωμα για σημαντικά γεγονότα της ζωής σας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022, το να περνάς στιγμές νοσταλγίας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν, να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν το νόημα της ζωής.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η νοσταλγία μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις στη ζωή σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι ένα θετικό παρελθόν στο οποίο μπορούν να αναστοχαστούν. Αν δεν έχετε θετική εμπειρία με τη νοσταλγία, σκεφτείτε να εντοπίσετε ένα πρόσωπο ή μια εμπειρία που φέρει πιο θετικές ή ευχάριστες αναμνήσεις για εσάς.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Το ταξίδι προς την εύρεση νοήματος στη ζωή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή ψυχολόγο για βοήθεια σχετικά με την αντιμετώπιση και την εύρεση νοήματος στη ζωή.

Αν ζείτε με κάποια πάθηση ψυχικής υγείας, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα που μπορεί να συμβάλλουν στα συναισθήματα που βιώνετε.

Πηγές

  • Abeyta AA, et al. (2022). Nostalgia supports a meaningful life.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352250X2200241X
  • Desai MU, et al. (2019). An investigation of experiences diagnosed as depression in primary care—From the perspective of the diagnosed.
    https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fqup0000129
  • Fekete M, et al. (2022). A brief gratitude writing intervention decreased stress and negative affect during the COVID-19 pandemic.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-022-00505-6
  • Layous K, et al. (2017). The proximal experience of gratitude.
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0179123
  • Manage stress: strengthen your support network. (2019). American Psychological Association.
    https://www.apa.org/topics/stress/manage-social-support

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση