,

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Η χρήση των sociam media ενέχει κινδύνους για την ψυχική υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 4 δισεκατομμύρια1 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ιστότοπους δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Αυτή η χρήση έχει ωθήσει τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας να διερευνήσουν κατά πόσον η τεράστια δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζει ρόλο στην κατάθλιψη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περιορίζουν το χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων στους χρήστες που συμβάλλουν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Advertisment

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλινική κατάθλιψη

Η κλινική κατάθλιψη ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από συνεχή συναισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε το άτομο απολάμβανε.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και να δυσκολεύει τα άτομα με την πάθηση να συγκεντρωθούν, να κοιμηθούν ή να φάνε καλά, να πάρουν αποφάσεις ή να ολοκληρώσουν τις συνήθεις ρουτίνες τους.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να σκέφτονται το θάνατο ή την αυτοκτονία, να αισθάνονται άχρηστα, να αναπτύσσουν άγχος ή να έχουν σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση ή πονοκεφάλους. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι μερικές από τις θεραπείες για την κατάθλιψη. Ο περιορισμός του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προτεραιότητα στις πραγματικές σχέσεις μπορεί να είναι ευεργετικές για την ψυχική υγεία.

Advertisment

Τα γεγονότα σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κατάθλιψη

  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλή, με περισσότερο από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό να είναι ενεργός σε αυτούς τους ιστότοπους δικτύωσης που μεταδίδουν ασταμάτητα ειδήσεις, πολλές από τις οποίες είναι αρνητικές.
  • Μια μελέτη του Lancet που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν το Facebook αργά το βράδυ ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη και δυστυχία3.
  • Μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι όσο λιγότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μοναξιάς αισθάνονται.4
  • Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Facebook που ένιωθαν φθόνο ενώ βρίσκονταν στον ιστότοπο δικτύωσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης.5

Αιτιότητα ή συσχέτιση;

Ορισμένες μελέτες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχική υγεία αποκαλύπτουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ιστότοπων δικτύωσης και της κατάθλιψης. Άλλες έρευνες πάνε ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κάλλιστα να προκαλούν κατάθλιψη. Μια μελέτη-ορόσημο – “No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression”- δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology το 20184.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο καταθλιπτικοί και μοναχικοί αισθάνονταν. Αυτό υποδεικνύει μια σχέση μεταξύ της χαμηλότερης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της συναισθηματικής ευημερίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη σηματοδότησε την πρώτη φορά που η επιστημονική έρευνα διαπίστωσε αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβλητών.

“Πριν από αυτό, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε ήταν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κακών αποτελεσμάτων με την ευημερία”, ανέφερε σε δήλωσή της η συν-συγγραφέας της μελέτης Jordyn Young.

Για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης, οι ερευνητές ανέθεσαν 143 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε δύο ομάδες: η μία μπορούσε να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς περιορισμούς, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μόλις 30 λεπτά στο Facebook, το Instagram και το Snapchat μαζί σε διάστημα τριών εβδομάδων.4

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη χρησιμοποιούσε iPhone για να έχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα δεδομένα του τηλεφώνου τους για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση. Η ομάδα με την περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαμηλότερη σοβαρότητα της κατάθλιψης και της μοναξιάς από ό,τι στην αρχή της μελέτης. Και οι δύο ομάδες ανέφεραν μείωση του άγχους και του φόβου της απώλειας (FOMO), προφανώς επειδή η συμμετοχή στη μελέτη έκανε ακόμη και την ομάδα με απεριόριστη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γνωρίζει καλύτερα πόσο χρόνο ξόδευε σε αυτά.

Λιγότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λιγότερο FOMO

Δεν είναι βέβαιο γιατί οι συμμετέχοντες που περνούσαν μόνο 30 λεπτά καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν λιγότερη κατάθλιψη, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι νέοι αυτοί γλίτωσαν από το να βλέπουν περιεχόμενο -όπως τις διακοπές ενός φίλου στην παραλία, την επιστολή αποδοχής από τη σχολή αποφοίτησης ή την ευτυχισμένη οικογένεια- που θα μπορούσε να τους κάνει να νιώσουν άσχημα για τον εαυτό τους.

Η λήψη φωτογραφιών ή αναρτήσεων ανθρώπων με φαινομενικά “τέλεια” ζωή μπορεί να κάνει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αισθάνονται ότι απλά δεν ανταποκρίνονται. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι το 2015 διαπίστωσε ότι οι τακτικοί χρήστες του Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη αν ένιωθαν αισθήματα φθόνου στον ιστότοπο δικτύωσης5.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν στους χρήστες μια περίπτωση FOMO, για παράδειγμα, αν προσκλήθηκαν στις διακοπές ενός φίλου τους στην παραλία, αλλά δεν μπόρεσαν να πάνε για κάποιο λόγο. Ή αν ο φίλος δεν τους κάλεσε καθόλου στο ταξίδι, οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται πληγωμένοι και παραμελημένοι όταν βλέπουν ότι το έκαναν άλλοι από τον κοινωνικό τους κύκλο. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να αμφισβητήσουν τις φιλίες τους ή την αυτοεκτίμησή τους.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επισκέπτονται τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ενός πρώην και βλέπουν φωτογραφίες του πρώην συντρόφου τους να γευματίζει με ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον μπορεί επίσης να βιώσουν FOMO. Μπορεί να αναρωτιούνται γιατί ο πρώην τους δεν τους πήγε ποτέ σε τόσο φανταχτερά εστιατόρια ή δεν τους πλούτισε με δώρα. Τελικά, ο περιορισμός του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σημαίνει ότι περνάει κανείς λιγότερο χρόνο συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους άλλους. Αυτό μπορεί να επεκταθεί στο να μην σκέφτεται κανείς άσχημα για τον εαυτό του και να μην αναπτύσσει τα συμπτώματα που συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Γιατί οι νέοι κινδυνεύουν

Πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, τα παιδιά έπρεπε να ανησυχούν μόνο για τον εκφοβισμό στο χώρο του σχολείου, ως επί το πλείστον. Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει στους εκφοβιστές έναν νέο τρόπο να βασανίζουν τα θύματά τους.

Με ένα μόνο κλικ, οι εκφοβιστές μπορούν να κυκλοφορήσουν ένα βίντεο με τον στόχο τους να γελοιοποιείται, να ξυλοκοπείται ή να εξευτελίζεται με άλλο τρόπο. Οι άνθρωποι μπορούν να κατακλύσουν τη σελίδα ενός συνομηλίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας αρνητικά σχόλια ή διαδίδοντας παραπληροφόρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θύματα εκφοβισμού έχουν αυτοκτονήσει.6

Παρόλο που πολλά σχολεία έχουν πολιτικές κατά του εκφοβισμού και κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά των μαθητών στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να παρακολουθούν την καταχρηστική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πράγματα χειροτερεύει το γεγονός ότι τα θύματα των εκφοβιστών συχνά φοβούνται ότι ο εκφοβισμός θα ενταθεί αν μιλήσουν σε έναν γονέα, δάσκαλο ή διευθυντή για την κακομεταχείρισή τους. Αυτό μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει ακόμη πιο απομονωμένο και να μείνει χωρίς τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεται για να διαχειριστεί μια τοξική και δυνητικά ασταθή κατάσταση.

Εάν εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει έχει σκέψεις αυτοκτονίας, επικοινωνήστε με την Εθνική Γραμμή Ζωής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στο 988 για υποστήριξη και βοήθεια από εκπαιδευμένο σύμβουλο. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο διατρέχετε άμεσο κίνδυνο, καλέστε το 911.

Κακές ειδήσεις και ‘Doomscrolling’

Ένας στους πέντε Αμερικανούς λαμβάνει πλέον τις ειδήσεις του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ένα μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνους που λαμβάνουν τις ειδήσεις τους από τα παραδοσιακά έντυπα μέσα.7

Για τους έντονους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανθρώπους που συνδέονται για πολλές ώρες κάθε φορά ή πολλές φορές την ημέρα, αυτό σημαίνει συχνή έκθεση σε ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κακών ειδήσεων. Τίτλοι που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις, πολιτικές διαμάχες και θανάτους διασημοτήτων βρίσκονται συχνά στην κορυφή των καταλόγων με τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου γενικότερα, η έκθεση σε κακές ειδήσεις ήταν περιορισμένη. Το κοινό έπαιρνε ειδήσεις από εκπομπές που προβάλλονταν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή από εφημερίδες. Η συνήθεια της πρόσληψης κακών ειδήσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού στο διαδίκτυο είναι γνωστή ως “doomscrolling” και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του ατόμου, οδηγώντας στην ανάπτυξη ή την αύξηση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης.

Μια μελέτη του 2018 στο Lancet Psychiatry σε 91.005 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έμπαιναν στο Facebook πριν από τον ύπνο είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και αξιολογούσαν το επίπεδο ευτυχίας τους 9% χαμηλότερα από ό,τι εκείνοι με καλύτερη υγιεινή ύπνου.3

Η ψυχολόγος Amelia Aldao δήλωσε στο NPR ότι το doomscrolling εγκλωβίζει το κοινό σε έναν “φαύλο κύκλο αρνητικότητας”. Ο κύκλος συνεχίζεται επειδή “το μυαλό μας είναι καλωδιωμένο για να αναζητά απειλές”, είπε η ίδια. “Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε για scrolling, τόσο περισσότερο βρίσκουμε αυτούς τους κινδύνους, τόσο περισσότερο μας απορροφούν, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε”. Πριν περάσει καιρός, ο κόσμος φαίνεται να είναι ένα εντελώς ζοφερό μέρος, κάνοντας τους doomscrollers να αισθάνονται όλο και πιο απελπισμένοι.8

Ασφαλής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενέχει κινδύνους για την ψυχική υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αυτών των δικτυακών τόπων δικτύωσης με μέτρο. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο όταν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εγκαταστήστε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας που παρακολουθεί πόση ώρα έχετε περάσει σε έναν ιστότοπο δικτύωσης.

Χωρίς αυτά τα χρονόμετρα ή τις εφαρμογές, είναι εύκολο να περάσετε ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν το καταλάβετε. Για να περιορίσετε τον χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου που σας βοηθούν να επικεντρωθείτε στο άμεσο περιβάλλον και τις περιστάσεις. Διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθήστε μια ταινία, πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε ένα παιχνίδι, ψήστε ψωμί ή κάντε μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν φίλο. Βρείτε χρόνο για να απολαύσετε τη ζωή εκτός σύνδεσης.

Nadra Nittle

Πηγές

  1. Kemp S. More than half of the people on Earth now use social media.
  2. “Social Media and Youth Mental Health,” The US Surgeon General’s Advisory, May 2023.
  3. Lyall LM, Wyse CA, Graham N, et al. Association of disrupted circadian rhythmicity with mood disorders, subjective wellbeing, and cognitive function: A cross-sectional study of 91 105 participants from the UK Biobank. Lancet Psychiatry. 2018;5(6):507-514. doi:10.1016/S2215-0366(18)30139-1
  4. Hunt MG, Marx R, Lipson C, Young J. No more FOMO: Limiting social media decreases loneliness and depression. J Soc Clin Psychol. 2018;37(10):751-768. doi:10.1521/jscp.2018.37.10.751
  5. Tandoc EC, Ferrucci P, Duffy M. Facebook use, envy, and depression among college students: Is facebooking depressing? Comput Hum Behav. 2015;43:139-146. doi:10.1016/j.chb.2014.10.053
  6. Limbana T, Khan F, Eskander N, Emamy M, Jahan N. The association of bullying and suicidality: Does it affect the pediatric population? Cureus. 2020;12(8). doi:10.7759/cureus.9691
  7. Shearer E. Social media outpaces print newspapers in the U.S. as a news source. Pew Research Center.
  8. Garcia-Navarro L. National Public Radio. Your ‘doomscrolling’ breeds anxiety. Here’s how to stop the cycle.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση