Μαρία Τυδόρ: Η μανιακή βασίλισσα από την οποία βγήκε το «Bloody Mary»

Μαρία Τυδόρ: «Μια γυναίκα ταπεινώθηκε, μια βασίλισσα εκδικήθηκε».

Μαρία Τυδόρ: Η μανιακή βασίλισσα από την οποία βγήκε το «Bloody Mary»

Η Μαρία Τυυδόρ είναι άλλη μια απόδειξη της σφοδρής επίδρασης των βιωμάτων της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή μας. Οι τραυματικές της εμπειρίες εμπειρίες την ανέδειξαν σε μια από τις πιο καταστροφικές βασίλισσες της Αγγλίας. Βασίλεψε για 5 μόλις χρόνια 1553 – 1558 και έφερε την καταστροφή… Εξού και το κατακόκκινο κοκτέιλ που ονομάζεται Bloody Mary (ματωμένη Μαίρη)

Διαβάστε επίσης

Advertisment

Πιερ ντε Κουμπερτέν: Ο βαρόνος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ: Η ζωή και το έργο του «Μικρού Πρίγκηπα»

Αλμπέρ Καμύ: Η ταραχώδης ζωή του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου και λογοτέχνη

Advertisment

Όλοι ανεξαιρέτως, από τους υπηκόους που κυβέρνησε έως τους ιστορικούς του σήμερα, τη θεωρούσαν πέραν πάσης αμφισβητήσεως μανιακή, επικίνδυνη, φιλήδονη και εγκληματική φυσιογνωμία. Το βιογραφικό της, εκείνους τους σκοτεινούς καιρούς, ήταν πλουσιότατο και τα επιτεύγματά της πολυσχιδή. Έκανε απίστευτα εγκλήματα και, μπερδεύτηκε σε θρησκευτικές διαμάχες, ήρθε σε πλήρη σύγκρουση με τα ήθη της χώρας της, παντρεύτηκε τον Ισπανό Βασιλιά Φίλιππο το Β’, που δεν τον ήθελε κανένας στην Αγγλία και πέθανε από επιδημική ασθένεια μέσα σε γενική ανακούφιση, ενώ βρισκόταν ήδη στο όριο ανάμεσα στην τρέλα και στην κατάθλιψη.

Πώς όμως η Μαρία Τυδόρ έφτασε σε αυτό το σημείο;

Ο Βίκτωρ Ουγκώ την είχε περιγράψει περίφημα, με τη φράση του «μια γυναίκα που ταπεινώθηκε, μια βασίλισσα που εκδικήθηκε». Ο πατέρας της, ο Ερρίκος ο Η’, ήταν μια από τις πιο μανιακές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Παντρεύτηκε διαδοχικά έξι γυναίκες, παλεύοντας να γεννήσει το γιο διάδοχο.

Η Μαρία Τυδόρ ήταν κόρη τη πρώτης γυναίκας του, της Αικατερίνης της Αραγωνίας, την οποία ο άνδρας της έκλεισε σε μοναστήρι. Τυχερή ήταν η Αικατερίνη. Τις υπόλοιπες συζύγους τις σκότωσε. Καταλαβαίνετε τι τράβηξε η Μαρία Τυδόρ από τις άλλες πέντε μητριές της και από τα παιδιά τους, που όλα διεκδικούσαν δικαιώματα στο θρόνο.

Επειδή ο πατέρας της δεν είχε ηθικούς ενδοιασμούς, για δεκαοκτώ χρόνια ζούσε με τον καθημερινό φόβο της λαιμητόμου, ενώ, όταν ο Ερρίκος πέθανε, η Μαρία, αντί να ηρεμήσει, συνέχισε να φοβάται χειρότερα. Ο αδελφός της Εδουάρδος ο ΣΤ’ που ανέλαβε, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους συμβούλους του να τη σκοτώσει. Αυτός δεν το τόλμησε, καθώς ήταν μια ασθενική και αναποφάσιστη προσωπικότητα. Πέθανε λίγα χρόνια αργότερα και η Μαρία Τυδόρ αναλαμβάνει βασίλισσα το 1553, αφού σήκωσε μόνη της κανονική επανάσταση.

Μόλις όμως αναλαμβάνει, απελευθερώνονται όλα της τα καταπιεσμένα ένστικτα. Ο πατέρας της είχε φέρει τον προτεσταντισμό στην Αγγλία επειδή ο πάπας αρνήθηκε να αποδεχτεί το διαζύγιο της μάνας της. Έκανε την Αγγλικανική Εκκλησία αυτόνομη, διόρισε ο ίδιος τους επισκόπους κι έτσι πήρε το διαζύγιο. Όλα τούτα έχουν καταγραφεί στη συνείδηση της Μαρίας ως βαθιά τραύματα. Ως βασίλισσα, αποπειράται να τα θεραπεύσει με τον πιο βίαιο τρόπο. Φυλακίζει την αδελφή της Ελισάβετ, παντρεύεται το Φίλιππο Β’ της Ισπανίας, εννέα χρόνια νεότερό της, σκοτώνοντας όποιον διαφωνούσε με το γάμο.

Ο Φίλιππος, βλέποντας με τι άνθρωπο έχει να κάνει, το σκάει ένα βράδυ, αφήνοντάς την μόνη και ημίτρελη.

Επειδή ο πατέρας της έφερε τον προτεσταντισμό, αυτή επαναφέρει τον καθολικισμό, θέλοντας να τον επιβάλει με απίστευτη αγριότητα. Πάνω από τριακόσιοι επίσκοποι που είχε διορίσει ο πατέρας της καίγονται στις πλατείες σε δημόσια θέα, όμως ο καθολικισμός δεν επανέρχεται. Όταν πέθανε, στα τριάντα οχτώ της χρόνια, ανέσυραν από τη φυλακή τη μισοπεθαμένη αδελφή της και την έχρισαν βασίλισσα. Η Ελισάβετ αποδείχτηκε μία από τις καλύτερες της βρετανικής ιστορίας και βασίλεψε σαράντα πέντε χρόνια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero (2)
HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση