Οι ψυχολόγοι εξηγούν γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να τραγουδάμε στο αυτοκίνητο

Το πιθανότερο είναι να βιώνετε μια ιδιαίτερη ευφορία κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, βάζετε το

Οι ψυχολόγοι εξηγούν γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να τραγουδάμε στο αυτοκίνητο

Το πιθανότερο είναι να βιώνετε μια ιδιαίτερη ευφορία κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, βάζετε το αγαπημένο σας τραγούδι και τραγουδάτε σαν να βρίσκεστε σε συναυλία. Αλλά μπορεί να μην έχετε καν αντιληφθεί πόσο ευεργετική αποδεικνύεται αυτή η συνήθεια για την υγεία σας.

Η μουσική από μόνη της μπορεί να αυξήσει τα αντισώματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν το σώμα μας από τα βακτήρια. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός τραγουδιού και χαλαρής οδήγησης ωφελεί και την ψυχική μας υγεία. Και παρακάτω, σας αναφέρουμε τους λόγους.

Advertisment

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να τραγουδάμε στο αυτοκίνητο;

Ενεργοποιεί το νου μας και ανακουφίζει από στρες ή συμπτώματα κατάθλιψης

Οι ψυχολόγοι γνώριζαν εδώ και καιρό τα πλεονεκτήματα του να τραγουδάμε, αλλά ολοένα και περισσότερες πληροφορίες κάνουν την εμφάνισή τους: Μία έρευνα του 2017 (που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο) με πάνω από 1.700 μέλη χορωδίας συμπέρανε πως όταν τραγουδάμε με άλλους, βελτιώνουμε τη γενικότερη ευεξία μας, επειδή δημιουργούμε κοινωνικές σχέσεις και ενεργοποιούμε τις γνωστικές μας ικανότητες.

Η Kelley Kitley, ψυχοθεραπεύτρια, μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία. Όταν τελειώνει τις συνεδρίες με τους θεραπευόμενούς της και επιστρέφει σπίτι στην οικογένειά της, πιάνει τον εαυτό της να τραγουδά στη διαδρομή με το αυτοκίνητο και έτσι απελευθερώνει το συσσωρευμένο στρες της. Αποτελεί για εκείνη, και για πολλούς άλλους, ένα ασυνείδητο τελετουργικό. Εκείνη πια το προτείνει ως ψυχοθεραπεύτρια και στους θεραπευόμενούς της, όπως προτείνει το διαλογισμό και τη γιόγκα σε περιπτώσεις έντονου στρες. Η οδήγηση, ειδικά η καθημερινή, μπορεί να γίνει τόσο βαρετή, που η μοναξιά μέσα στο αυτοκίνητο εκείνες τις ώρες σε απόλυτη ησυχία, μπορεί να λειτουργήσει στρεσογόνα.

Η μουσική παράγει ορμόνες χαράς, όπως όταν αγκαλιάζουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο

Σύμφωνα με την Katie Ziskind, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, η μουσική απελευθερώνει ωκυτοκίνη, τη γνωστή ορμόνη της χαράς. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν τις επιδράσεις της, όταν αγκαλιάζουν το/τη σύντροφό τους στα αρχικά στάδια μιας ερωτικής σχέσης. Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί συναισθήματα όπως εμπιστοσύνη, αίσθηση σταθερότητας, ακόμα και χαλάρωση.

Advertisment

Η ωκυτοκίνη δεν είναι, όπως φαίνεται, η μοναδική ορμόνη που εκκρίνεται όταν ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή το τραγουδάμε. Η σεροτονίνη επίσης απελευθερώνεται, ακόμα κι όταν απλά σκεφτόμαστε το αγαπημένο μας τραγούδι, σύμφωνα με έρευνες. Αυτή η ορμόνη μειώνει το άγχος.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η μουσική μας προκαλεί έντονα συναισθήματα; και Ανατριχιάζετε όταν ακούτε μουσική; Τότε μάλλον είστε ξεχωριστοί

Όταν τραγουδάμε, απελευθερώνουμε ντοπαμίνη, η οποία μειώνει την επιθετική οδήγηση

Εκτός από τις ορμόνες της χαράς, κερδίζουμε επίσης μια γενναία δόση ντοπαμίνης, όταν τραγουδάμε τους αγαπημένους μας στίχους. Η ντοπαμίνη είναι εκείνος ο νευροδιαβιβαστής που χρειαζόμαστε, αν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κίνηση στο δρόμο, επειδή επιδρά θετικά στα συναισθήματά μας, παράγοντας απόλαυση. Με μια καλύτερη διάθεση, μειώνετε τις πιθανότητες επιθετικής οδήγησης, που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.

Το τραγούδι απελευθερώνει την ένταση από το διάφραγμά μας μέσω της αναπνοής

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, μια γενική συμβουλή είναι οι μεγάλες, βαθιές αναπνοές. Αλλά όταν τραγουδάμε, και μάλιστα το αγαπημένο μας τραγούδι, εισπνέουμε και εκπνέουμε με μεγαλύτερη φυσικότητα. Αυτό το είδος αναπνοής ανακουφίζει από την ένταση που συνήθως συσσωρεύεται στο διάφραγμά μας όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε, οπότε όταν αγχωνόμαστε.

Το τραγούδι βοηθά στα ανεπεξέργαστα συναισθήματα

Όπως κι αν είναι το τραγούδι που ακούμε, αργό ή πιο έντονο, μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο. Ανάλογα και με τη διάθεσή μας, τα διαφορετικά είδη μουσικής αποδεικνύονται σχεδόν θεραπευτικά.

Αυτή η συνήθεια αποτελεί έναν τρόπο να εκφράσουμε ειδικά τα δύσκολα συναισθήματά μας. Και όταν μάλιστα συνοδεύουμε στο τραγούδι τον καλλιτέχνη, νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Γι’ αυτό ακριβώς και μουσικοθεραπεία θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη μορφή θεραπείας για άτομα που υποφέρουν από έντονο άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση