Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME (American Society of Mechanical Engineering) αποφάσισε να δώσει μια σπάνια διάκριση στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τιμώντας έτσι την εξαιρετική του σημασία για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 200.000 μέλη σε όλο τον κόσμο και αυτά τα αναγνωριμσμένα μέλη είναι που συμφώνησαν ο Μηχανισμός να αναγνωριστεί ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης (Historical Mechanical Engineering Landmark).
Advertisment
Η εκδήλωση της απονομής τιμητικής πλακέτας και της επίσημης διάκρισης θα λάβει χώρα την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 16:00 στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνουν ορισμένες σύντομες ανακοινώσεις σχετικά με την μοναδική συμβολή του μηχανισμού στην επιστήμη, καθώς και για τις έρευνες που συνεχίζουν να γίνονται για την πλήρη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα του 1ου αι. π.Χ., το οποίο βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901. Από τότε έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας του ως εύρημα αλλά και της ευαίσθητης κατάστασης του.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο αναλογικό, μηχανικό υπολογιστή και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και μοιάζει πολύ με ένα πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ήταν σχεδιασμένος για να προβλέπει αστρονομικά φαινόμενα και να τηρεί πολυετές ημερολόγιο ακριβείας. Η τεχνολογία του έχει τόσο πολύ μαγέψει την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο που για αιώνες δεκαετίες ολόκληρες προσπαθούμε να τον αποκωδικοποιήσουμε.
Advertisment
Ένα ακόμα εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του είναι το μικρό του μέγεθος και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπως οι οδοντωτοί τροχοί του και τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια. Ανάλογοι σύνθετοι μηχανισμοί δεν θα εμφανιστούν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα.
Επίσης, πολλοί ήταν οι επιστήμονες που προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν τα χαμένα του τμήματα. Τα θραύσματα του πρωτοτύπου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Στη συλλογή χαλκών βρίσκονται σε προθήκη τα τρία μεγαλύτερα θραύσματα.