Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο και αυτό σήμανε την επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Γι’ αυτό και η Google τιμά αυτή τη μέρα με ένα διασκεδαστικό doodle.
Φέτος όμως συμβαίνει και ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός: το σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητών του Δία και του Κρόνου στον ουρανό της Γης, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.
Advertisment
Η σημερινή νύχτα του ηλιοστασίου είναι η πρώτη μεγαλύτερη του χειμώνα, όπως και οι αμέσως επόμενες. Αντιστοίχως, στο νότιο ημισφαίριο αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι και οι περιοχές εκεί θα έχουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα της χρονιάς.
Μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και σταδιακά, ο Ήλιος αρχίζει αργά να ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό και έτσι η ημέρα μεγαλώνει ελαφρώς μέχρι να έρθει η εαρινή ισημερία, όπου μέρα και νύχτα έχουν ίδια διάρκεια. Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν είναι απόλυτα σταθερό κάθε έτος, αλλά συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στην 20η και στην 21η Δεκεμβρίου. Αυτές οι διακυμάνσεις στην ημερομηνία οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Όμως, αυτό που θα δει ένας έμπειρος παρατηρητής το βράδυ στον ουρανό είναι κάτι μοναδικό. Σήμερα οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ που στον ουρανό μας θα φαίνονται σα να αγγίζονται και σύμφωνα με τη NASA θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.
Advertisment
Το συναρπαστικό αυτό φαινόμενο ονομάστηκε «Μεγάλη Σύζευξη» και είναι αρκετά σπάνιο, αφού έχει να παρατηρηθεί εδώ και αιώνες. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η τελευταία φορά που οι άνθρωποι είδαμε κάτι παρόμοιο ήταν το 1623, ενώ η προηγούμενη από αυτή ήταν στο Μεσαίωνα, το 1226.
Βέβαια, αυτή θα είναι η αντίληψή των ανθρώπων στον ουρανό μας, αλλά στην πραγματικότητα ο πλανήτης Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον πλανήτη Δία, ο οποίος με τη σειρά του θα απέχει από τη Γη 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, νοτιοδυτικά όσον αφορά στην κατεύθυνση.
Τέλος, τα αστρονομικά φαινόμενα δεν σταματούν εδώ. Απόψε το βράδυ θα κορυφωθεί και η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» δηλαδή του έτους. Οι Αρκτίδες συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα. Για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την Μεγάλη Σύζευξη, πατήστε εδώ.
Πηγή:
Με πληροφορίες από news247.gr