Το «Don’t Shoot Guns, Shoot Cameras (DSGSC)» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να κρατήσει τους νέους μακριά από τη βία των συμμοριών, διδάσκοντάς τους να κρατούν κάμερα και όχι όπλα. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον, D.C. από τον κωμικό και δημιουργό ταινιών Rodney “Red” Grant, ο οποίος χρησιμοποίησε την 20ετή του εμπειρία στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας για να δημιουργήσει ένα camp 2 εβδομάδων, στο οποίο τα παιδιά διδάσκονται να χρησιμοποιούν την κάμερα, παραγωγή ταινιών και δημιουργική γραφή.
«Αποστολή μας είναι να αναπτύξουμε τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των μη προνομιούχων νέων της Ουάσιγκτον, εισάγοντάς τους στις βασικές αρχές της δημιουργίας φιλμ, εξοπλίζοντάς τους με έναν υγιή και δημιουργικό τρόπο να εκφραστούν και να επηρεάσουν θετικά τις κοινότητές τους», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος.
Advertisment
Οι μαθητές ηλικίας 12-17 ετών που μπαίνουν στο πρόγραμμα διδάσκονται τις βασικές δεξιότητες χρήσης της κάμερας, ενώ παράλληλα παίρνουν μαθήματα αυτογνωσίας, αυτοδιαχείρισης, υπεύθυνης λήψης αποφάσεων, κοινωνική επίγνωση και δεξιότητες διαμόρφωσης σχέσεων.
Ο Grant αποφάσισε να δημιουργήσει το πρόγραμμα μετά το θάνατο του ανιψιού του Keaway Ivy, ο οποίος ήταν ράπερ αλλά και ένας ταλαντούχος και παθιασμένος κινηματογραφιστής, από πυροβολισμούς το 2015. «Αυτά τα παιδιά δεν αξίζουν να έχουν όπλα στα χέρια τους», δήλωσε ο Grant σε εκπομπή της Αμερικανικής τηλεόρασης. «Δεν αξίζουν να έχουν γύρω τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε αυτούς. Χρειάζονται περισσότερους ανθρώπους να πιστέψουν στις δυνάμεις τους».
Ένα παράδειγμα είναι ο Muhammad Toumbou, 16 ετών. Ο Muhammad δεν ήταν βέβαιος ότι ήταν καλός σε κάτι άλλο πέρα από το μπάσκετ. «Ζώντας ειδικά στο D.C., το μόνο που μαθαίνεις είναι το μπάσκετ και η βία των συμμοριών», περιγράφει. Αλλά μετά έμαθε γι’ αυτό το πρόγραμμα και ένιωσε ότι ήθελε να γίνει μέρος αυτού και τώρα εξηγεί ότι του άνοιξε πόρτες που ποτέ δεν πίστευε ότι θα άνοιγαν.
Advertisment
Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτό το εγχείρημα τώρα προσπαθούν να συλλέξουν από δωρεές το ποσό των $50,000 για να μπορέσουν να στήσουν το ίδιο πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Miami, στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και στην Ατλάντα.
Πηγές:
petapixel.com/2021/03/20/this-anti-gang-program-teaches-kids-to-shoot-cameras-not-guns
www.cbsnews.com/news/gang-violence-washington-dc-dont-shoot-guns-shoot-cameras/