Ακόμα κι αν κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ και ακόμα κι αν πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, υπάρχει και πάλι πιθανότητα να αρρωστήσουμε και να μας μείνει ένας ενοχλητικός, επίμονος βήχας.
Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ως καλύτερη λύση κάποιο απλό φάρμακο για τη ρινική συμφόρηση, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, ο βήχας μπορεί να επιμείνει και αφού περάσει η γρίπη. Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισής του, που μπορούν να ανακουφίσουν το λαιμό μας.
Advertisment
4 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσουμε τον επίμονο βήχα
1. Ζεστό τσάι
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ειδικά το πράσινο τσάι βοηθά στην πρόληψη κατά των βακτηριακών λοιμώξεων, όπως εκείνες που προκαλούν τον επίμονο βήχα, μαζί με τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Επιπλέον, το ζεστό τσάι αποτελεί έναν καλό τρόπο να παραμένουμε ενυδατωμένοι, όσο είμαστε άρρωστοι, ώστε να επιταχύνουμε τη γενικότερη εξασθένιση των συμπτωμάτων.
2. Μέλι
Εδώ δεν χρειάζεται να αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο στις επιστημονικές μελέτες. Το μέλι το συστήνουν ακόμα και οι γιαγιάδες μας, όταν μας ακούνε να βήχουμε έντονα. Εμπειρικά λοιπόν, αν καταπιείτε μια κουταλιά μέλι, θα νιώσετε μια ακόμα και στιγμιαία ανακούφιση. Μάλιστα, είναι κατάλληλο για τα παιδιά που μπορεί να αρνηθούν το τσάι. Συστήνουμε να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι πριν πάτε για ύπνο, ώστε να μειώσετε τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
3. Υδρατμοί
Η εισπνοή υδρατμών μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, ανοίγοντας τις ρινικές κοιλότητες και διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή. Αυτό βοηθά και στο βήχα, αφού οι υδρατμοί «ενυδατώνουν» τον ξερό λαιμό. Μπορείτε να εισπνεύσετε πάνω από μια κατσαρόλα που νερό που βράζει ή από τον υγραντήρα του σπιτιού σας.
Advertisment
4. Σούπες
Τα ζεστά υγρά, όπως το ζεστό τσάι και οι σούπες αποτελούν τις καλύτερες φυσικές και εύκολες επιλογές που έχετε διαθέσιμες στο σπίτι σας, ώστε να βοηθήσετε στη χαλάρωση της συμφόρησης. Ιδανικά επιλέξτε μία σούπας λαχανικών ή μια κοτόσουπα, που περιέχει και πολλά θρεπτικά, δυναμωτικά συστατικά.
Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4138486/