Το τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε τη σύγκρουση τριών μακρινών γαλαξιών

Αυτές οι συγκρούσεις θα περίμενε κανείς να προκαλούν χάος. Στην πραγματικότητα όμως, αφορούν περισσότερο τη δημιουργία παρά την καταστροφή!

Το τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε τη σύγκρουση τριών μακρινών γαλαξιών

Το Galaxy Zoo είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα πολιτών, σύμφωνα με το οποίο, αστρονόμοι της NASA κάλεσαν περισσότερους από 100.000 εθελοντές, για να ταξινομήσουν εικόνες 900.000 γαλαξιών που είχε καταγράψει το τηλεσκόπιο Hubble και οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί διεξοδικά, ποτέ.

Μέσα σε 175 μέρες, οι εθελοντές κατάφεραν να ταξινομήσουν τις εικόνες, κάτι που οι αστρονόμοι θα χρειάζονταν για να το πετύχουν αρκετά χρόνια.

Advertisment

Το πρόγραμμα, έφερε στο φως μια σειρά από σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως τη συγχώνευση τριών γαλαξιών, γνωστή ως τριπλή συγχώνευση γαλαξιών ή κοσμική συντριβή, κατά την οποία τρεις γαλαξίες πλησιάζουν αργά ο ένας τον άλλον και διαλύουν ο ένας τον άλλον με τις ανταγωνιστικές βαρυτικές τους δυνάμεις.

Αυτές οι συγκρούσεις ή συγχωνεύσεις, θα περίμενε κανείς να προκαλούν χάος και καταστροφή. Στην πραγματικότητα όμως, αφορούν περισσότερο τη δημιουργία παρά την καταστροφή. Πώς γίνεται αυτό;

Καθώς τα αέρια από τους τρεις κοντινούς γαλαξίες συγκρούονται και συμπυκνώνονται, στο κέντρο του νέου ενιαίου γαλαξία συγκεντρώνεται ένας ωκεανός με υλικό, από τον οποίο θα προκύψουν νέα αστέρια.

Advertisment

Τα αστέρια που ήδη υπάρχουν θα επιβιώσουν από τη σύγκρουση χωρίς να πληγούν και ενώ οι βαρυτικές έλξεις μεταξύ των τριών γαλαξιών θα διαστρεβλώσει τις τροχιές πολλών υπαρχόντων αστεριών, ωστόσο, επειδή υπάρχει πολύ χώρος ανάμεσά τους, λίγα είναι εκείνα που θα κινδυνεύσουν να συγκρουστούν, σύμφωνα με το Live Science.
Τέτοιες συγχωνεύσεις, γίνονται συχνά στο σύμπαν και όλοι οι μεγάλοι γαλαξίες όπως είναι και ο δικός μας, οφείλουν το μεγάλο τους μέγεθος, σε βίαιες συγχωνεύσεις όπως αυτή.

Το συγκεκριμένο σμήνος των γαλαξιών που κατέγραψε το Hubble ονομάζεται IC 2431 και σύμφωνα με τη NASA βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και σε απόσταση 681 περίπου εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Όπως ανέφερε το Live Science, πιστεύεται ότι ο γαλαξίας μας έχει συγχωνευτεί με περισσότερους από δώδεκα γαλαξίες, τα τελευταία 12 δισεκατομμύρια χρόνια, μαζί με τη συγχώνευση που έχει ονομαστεί “Λουκάνικο της Γαίας”.

Υπολογίζεται επίσης ότι, ο γαλαξίας μας βρίσκεται σε τροχιά συγχώνευσης με τον κοντινό μας γαλαξία της Ανδρομέδας, σε 4,5 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Σύμφωνα με τη NASA, αυτή η συγχώνευση μπορεί να αλλάξει τελείως τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Γη ωστόσο, θα αφήσει το ηλιακό μας σύστημα αλώβητο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση