Στο πλευρό του Ιράν οι Coldplay | Eρμηνεύουν τον ύμνο της ιρανικής εξέγερσης

Ένας ιρανικός ύμνος διαμαρτυρίας που έγινε το soundtrack της εθνικής εξέγερσης βρέθηκε ξανά στο διεθνές προσκήνιο.

Στο πλευρό του Ιράν οι Coldplay | Eρμηνεύουν τον ύμνο της ιρανικής εξέγερσης

Ένας ιρανικός ύμνος διαμαρτυρίας που έγινε το soundtrack της εθνικής εξέγερσης βρέθηκε ξανά στο διεθνές προσκήνιο το Σαββατοκύριακο, όταν οι Coldplay παρουσίασαν μια διασκευή και τη μετέφεραν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω συναυλίας τους στο Μπουένος Άιρες που μεταδόθηκε σε 81 χώρες. Το βρετανικό συγκρότημα έπαιξε το τραγούδι Baraye στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ στην έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας τους, με την εξόριστη Ιρανή ηθοποιό Golshifteh Farahani στη σκηνή να τραγουδά στα Φαρσί.

Advertisment

Η συναυλία της Παρασκευής μεταδόθηκε μέσω δορυφόρου σε κινηματογράφους σε 81 χώρες, αν και όχι στο Ιράν, όπου η αναπαραγωγή του τραγουδιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη. Το Baraye, που σημαίνει «Για…» ή «Λόγω…», γράφτηκε από έναν από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς του Ιράν, τον Σέρβιν Χατζιπούρ, με στίχους από 31 μηνύματα που είχαν δημοσιεύσει οι πολίτες στο διαδίκτυο μοιράζοντας την ατομική τους δυστυχία, πόνο και θλίψη.

“Για τον χορό στους δρόμους”, “για κάθε φορά που φοβόμαστε να φιλήσουμε τους εραστές μας”, “για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία”, είναι μερικοί από τους στίχους του Χατζιπούρ. “Γιατί ντρεπόμαστε για τις άδειες τσέπες μας“, “γιατί αυτό που θέλουμε είναι μια απλή ζωή” , “για τα άχρηστα δάκρυα που χύνουμε” τραγούδησε συγκινημένη η Φαραχανί.

Το τραγούδι έγινε viral, όμως ο 25χρονος δημιουργός του κατέληξε στη φυλακή, ενώ διέγραψαν και το κομμάτι του από Instagram. Αργότερα ο μουσικός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Advertisment

Η μουσική του πάντως έχει “ταξιδέψει” δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, τουλάχιστον online. Βιντεάκια που κυκλοφορούν δείχνουν Ιρανές μαθήτριες να τραγουδούν το Baraye, μέσα από αμάξια στην Τεχεράνη, αλλά και διαδηλώσεις με το κομμάτι να παίζει σε επανάληψη. Πολλοί θεωρούν ότι το τραγούδι πρέπει να φτάσει μέχρι και τα βραβεία Grammy, ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μουσικής που προωθεί την κοινωνική αλλαγή.

Το Ιράν σπαράσσεται από βίαιες και φονικές διαδηλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε έχασε τη ζωή της στα χέρια της “αστυνομίας ηθικής” για μία “λάθος” φορεμένη μαντήλα, η 22χρονη Μάχσα Αμινί. Έκτοτε, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν – και όπως αναφέρει ο Guardian – τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 14.000 έχουν συλληφθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σπάνιο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» πωλείται 1,25 εκ. δολάρια
Αποκαλύφθηκε η νέα τοιχογραφία της Στέγης: «Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»
Επιστρέφει και φέτος η «Γιορτή του Σινεμά» |Ποιες ταινίες θα μπορείτε να δείτε με 2 ευρώ!
An Unfinished Journey: Προβολή ντοκιμαντέρ για το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση