,

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Σπάνιες ταινίες αποκαταστάθηκαν και προσφέρονται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή για το κοινό

Στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα, ο καθένας από εμάς καλείται να προσφέρει με τον δικό του τρόπο και τις δικές

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Σπάνιες ταινίες αποκαταστάθηκαν και προσφέρονται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή για το κοινό

Στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα, ο καθένας από εμάς καλείται να προσφέρει με τον δικό του τρόπο και τις δικές του δυνάμεις, στον αγώνα για την καταπολέμιση της μάστιγας του κορoνοϊού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποφάσισε να προβάλλει από την Τετάρτη 8 Απριλίου στις 20.00, μια σειρά από σπάνιες ταινίες, επιλεγμένες από το αρχείο της, προτρέποντας παράλληλα όλους μας, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα αλλά και την καλή μας διάθεση.

Advertisment

Η κίνηση αυτή γίνεται για πρώτη φορά διαδικτυακά στη χώρα μας ενώ οι ταινίες θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και θα παραμένουν διαθέσιμες στο Διαδίκτυο για τρία συνεχή εικοσιτετράωρα.

Στο διάστημα που θα προβάλλονται οι ταινίες, δηλαδή 8-20 Απριλίου, το ενδιαφερόμενο κοινό θα έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες – μέσω τς ιστοσελίδας της Ταινιοθήκης – όπως για παράδειγμα, για τους δημιουργούς τους, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους αλλά και για τη διαδικασία της αποκατάστασής τους.

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι η πιο παλιά ελληνική ταινία που σώζεται, γυρίστηκε το 1924 και είναι ταινία μυθοπλασίας, με τίτλο «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» του Τζόζεφ Χεπ.

Advertisment

Οι ταινίες που θα προβάλλονται με χρονολογική σειρά, σύμφωνα με την παλαιότητά τους, είναι του βωβού και του πρώτου ομιλούντος κινηματογράφου, που έχουν αποκατασταθεί και ψηφιοποιηθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι ταινίες θα προβληθούν με την εξής σειρά:

Στις 11/4 η «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη 1929

Στις 14/4 «Ο μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά 1931

Στις 17/4 ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημήτρη Τσακίρη 1932

Στις 20/4 η «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου 1932

Οι νέες κόπιες των ταινιών που έχουν αποκατασταθεί, έχουν επενδυθεί με την πρωτότυπη μουσική, που συνέθεσαν γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της δήλωσε, για την επιλογή των ταινιών ότι, «έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου)».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι κάνει την τέχνη να έχει νόημα;
Αρχαία Αγορά: Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος, με κιόσκια, πλάτωμα, γέφυρες για ΑμεΑ (φωτογραφίες)
«Μουσικά Φουγάρα» στον παραλιακό πεζόδρομο του Αλίμου
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση