Ο προγραμματισμός του ταξιδιού, η προσελήνωση αλλά και η επιστροφή του πληρώματος στη Γη… η αποστολή που θα ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές για την εξερεύνηση και άλλων πλανητών!
Το γεγονός ότι η ανθρωπότητα θα γίνει μάρτυρας της εξερεύνησης του σύμπαντος, με την επιστροφή της στη Σελήνη, δεν είναι πια ένα μακρινό σενάριο αλλά πραγματικότητα! Ο άνθρωπος θα κάνει νέες ανακαλύψεις στην προσπάθεια του να μάθει, να κατανοήσει και να κατακτήσει το σύμπαν, «οπλισμένος» με περισσότερη γνώση, εμπειρία αλλά κυρίως με μια τεχνολογία στα χέρια του που του επιτρέπει να κοιτάξει πέρα από το άγνωστο!
Advertisment
Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ολόκληρο τον σχεδιασμό για το πώς θα το πετύχει το εγχείρημα αυτό, με την ονομασία Artemis3. Το πρώτο βήμα είναι να επιστρέψουμε, μετά από 50 χρόνια, στη Σελήνη, όπου οι επιστήμονες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει η ανθρωπότητα το φιλόδοξο ταξίδι της πέρα από το φεγγάρι, με πρώτη προτεραιότητα τον πλανήτη Άρη.
Η εκκίνηση του νέου προγράμματος έχει σχεδιαστεί για το 2025, στο οποίο θα συμμετέχει και η πρώτη γυναίκα που θα λάβει μέρος σε ένα τέτοιο ταξίδι. Αρχικά θα πραγματοποιηθούν δύο αναγνωριστικές αποστολές, οι οποίες θα πατήσουν στη Σελήνη και θα εξερευνήσουν αχαρτογράφητα σημεία, όπως ο Νότιος Πόλος της.
Το όνομα που έδωσε η NASA στο διαστημικό σκάφος που θα προσεγγίσει και θα μπει σε τροχιά γύρω από την σελήνη είναι Orion. Το Orion έχει την ικανότητα να επιστρέφει πληρώματα στη Γη και να επιστέφει στην Σελήνη.
Advertisment
Ήδη έχει δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα του Orion με την δοκιμαστική αποστολή Artemis I που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες άντεξε στην διαδικασία επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της γης. Από το σημείο εκτόξευσης 39B του Διαστημικό Κέντρο Kennedy της Φλόριντα από την πλατφόρμα εκτόξευσης (SLS). Το πλήρωμα που θα επανδρώσει την νέα αυτή αποστολή θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ικανοτήτων και θα εκπαιδευτεί εντατικά πριν την αποστολή.
Βήμα-βήμα το σχέδιο για το Artemis III
• Πρώτα το πλήρωμα θα εκτοξευτεί στην τροχιά της Γης όπου θα πραγματοποιήσει ελέγχους συστημάτων και ρυθμίσεις ηλιακών πλαισίων στο Orion.
• Στη συνέχεια μια ισχυρή ώθηση από το ενδιάμεσο στάδιο κρυογονικής πρόωσης του SLS θα βοηθήσει τον Orion να εκτελέσει έναν ελιγμό διασεληνιακής έγχυσης, προσανατολίζοντας την πορεία του προς τη Σελήνη.
• Για αρκετές ημέρες το πλήρωμα θα ταξιδεύει προς τη Σελήνη και θα εκτελεί διορθωτικά εγκαύματα κινητήρα για να αναχαιτίσει το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης.
• Την κατάλληλη στιγμή και τοποθεσία, το Orion θα εκτελέσει μια σειρά από δύο ενεργοποιήσεις του κινητήρα για να τοποθετήσει το διαστημικό σκάφος σε μια σεληνιακή τροχιά σχεδόν ευθύγραμμης αλλιώς (NRHO). Από εκατοντάδες πιθανές τροχιές η NASA επέλεξε το NRHO για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της Artemis.
Το NRHO θα παρέχει σχεδόν σταθερή επικοινωνία με τη Γη και πρόσβαση σε τοποθεσίες σε όλη τη Σελήνη. Επειδή είναι βαρυτικά ισορροπημένη μεταξύ Γης και Σελήνης, αυτή η τροχιά θα μεγιστοποιήσει την απόδοση καυσίμου. Σε μελλοντικές αποστολές, η NASA και οι συνεργάτες της θα συγκεντρώσουν τον σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway στο NRHO για να χρησιμεύσει ως κόμβος για τις αποστολές Artemis.
Στον σχεδιασμό και εκτέλεση της αποστολής συμμετέχει η SpaceX
Η NASA επέλεξε τη SpaceX για να παρέχει το ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης που θα μεταφέρει τους αστροναύτες της Άρτεμις ΙΙΙ από τον Ωρίωνα σε σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια της Σελήνης και πάλι πίσω. Η SpaceX σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια μοναδική ιδέα λειτουργιών για να αυξήσει τη συνολική απόδοση της προσεδάφισής της. Μετά από μια σειρά δοκιμών, το σκάφος της SpaceX θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια αποστολή επίδειξης χωρίς πλήρωμα που θα προσγειώσει το σεληνιακό σκάφος στη σεληνιακή επιφάνεια. Όταν το σεληνιακό σκάφος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα υψηλά πρότυπα της NASA για την ασφάλεια του πληρώματος, θα είναι έτοιμο για την πρώτη του αποστολή Artemis.
Τι περιλαμβάνει η αποστολή του SpaceX
• Πριν από την εκτόξευση του πληρώματος, το SpaceX θα εκτοξεύσει μια δεξαμενή αποθήκευσης καύσιμου υλικού στην τροχιά της Γης.
• Μια σειρά από επαναχρησιμοποιήσιμα δεξαμενόπλοια θα μεταφέρει προωθητικό καύσιμο στην δεξαμενή αποθήκευσης για να τροφοδοτήσει το επανδρωμένο σύστημα προσγείωσης
• Το μη επανδρωμένο σύστημα προσγείωσης της σελινάκατου θα εκτοξευτεί στη συνέχεια στην τροχιά της Γης και θα συνδεθεί με την δεξαμενή αποθήκευσης για να ανεφοδιάσει τις δεξαμενές του προτού πραγματοποιήσει μια επανεκκίνηση κινητήρα και ταξιδέψει περίπου έξι ημέρες στο NRHO όπου θα περιμένει το πλήρωμα της Artemis III.
• Όταν και τα δύο διαστημόπλοια φτάσουν στο NRHO, το Orion θα προσδεθεί στο σύστημα επανδρωμένης σεληνάκατου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη αποστολή στην σελήνη του 21ου αιώνα.
• Μόλις το πλήρωμα και οι προμήθειες τους είναι έτοιμα, δύο αστροναύτες θα επιβιβαστούν στην σεληνάκατο και δύο θα παραμείνουν στο Orion.
• Ακολούθως, το Orion θα αποσυνδεθεί και θα απομακρυνθεί από την σεληνάκατο για να παραμείνει στο NRHO για περίπου μία τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που θα διαρκέσει περίπου 6,5 ημέρες. Όσο δηλαδή θα διαρκέσει η σεληνιακή αποστολή, οπότε καθώς το Orion θα ολοκληρώσει την τροχιά του, το 2μελές πλήρωμα της σελήνης έχει ολοκληρώσει την εργασία του στην επιφάνεια εγκαίρως για να εκτοξευτεί ξανά για να συναντήσει το διαστημόπλοιο.
Η NASA έχει επικεντρωθεί σε τοποθεσίες γύρω από το Νότιο Πόλο για τη σεληνιακή εξερεύνηση. Οι ακραίες αντίθετες συνθήκες την καθιστούν μια δύσκολη τοποθεσία για τους αστροναύτες να προσγειωθούν να ζήσουν και να εργαστούν, αλλά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής υπόσχονται πρωτοφανείς επιστημονικές ανακαλύψεις στο βαθύ διάστημα. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων συστημάτων, το πλήρωμα της σεληνακάτου θα προσγειωθεί σε μια προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία σε ακτίνα 100 μέτρων.
– Μετά την προσγείωση, το πρώτο καθήκον του πληρώματος επιφάνειας θα είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα είναι έτοιμα για την παραμονή τους στη σεληνιακή επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ξεκουραστούν, θα φάνε και θα ανανεωθούν για την πρώτη ολόκληρη μέρα της αποστολής.
– Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής τους στη Σελήνη, οι αστροναύτες θα εκτελέσουν επιστημονικές εργασίες μέσα στην σεληνάκατο και θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από περιπάτους στο φεγγάρι, βγαίνοντας από το σεληνιακό σκάφος για να εξερευνήσουν την επιφάνεια.
– Οι αστροναύτες θα φορούν διαστημικές στολές υψηλής τεχνολογίας, θα βγουν μέσα από ένα αεραγωγό και θα κατέβουν στο ασανσέρ της ακάτου. Η NASA επέλεξε το Axiom Space για να παρέχει τις επιφανειακές στολές Artemis III και τα συστήματα διαστημικού περιπάτου. Αυτές οι στολές θα δώσουν στους αστροναύτες αυξημένο εύρος κίνησης και ευελιξία για να εξερευνήσουν περισσότερο το τοπίο από ό,τι σε προηγούμενες σεληνιακές αποστολές.
– Κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους στο φεγγάρι, οι αστροναύτες θα τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, θα ερευνούν τη γεωλογία, θα ανακτούν δείγματα και θα συλλέγουν άλλα δεδομένα για την επίτευξη συγκεκριμένων επιστημονικών στόχων. Η θέα από την περιοχή του σεληνιακού Νότιου Πόλου θα είναι πολύ διαφορετική από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις αποστολές Apollo στην ισημερινή περιοχή της Σελήνης. Ο Ήλιος θα αιωρείται ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα, ρίχνοντας μακριές, σκοτεινές σκιές σε όλο το έδαφος, τις οποίες το πλήρωμα θα εξερευνήσει χρησιμοποιώντας προβολείς και εργαλεία πλοήγησης. Οι πληροφορίες και τα υλικά που συλλέγονται από τους αστροναύτες της Artemis III θα αυξήσουν την κατανόησή μας για τη μυστηριώδη περιοχή του Νότιου Πόλου, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα.
– Οι ομάδες ελέγχου αποστολής στο έδαφος θα είναι σε επαφή με το πλήρωμα καθώς θα μεταδίδουν αυτά που βλέπουν, ακούν και αισθάνονται. Μέσω της κάλυψης της αποστολής και της δυνατότητας αποστολής εικόνων και βίντεο υψηλής ποιότητας στο έδαφος με προηγμένη τεχνολογία επικοινωνίας, θα μοιράζονται μια μοναδική νέα ανθρώπινη εμπειρία με τους κατοίκους της γης.
– Όταν ολοκληρωθεί η σεληνιακή επιφανειακή τους αποστολή, οι δύο αστροναύτες θα εκτοξευθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και θα κατευθυνθούν πίσω στο NRHO στο Starship για να επανενωθούν με τους συναδέλφους τους στο Ωρίωνα.
– Μετά την επανασύνδεση, το πλήρωμα θα περάσει έως και πέντε ημέρες σε τροχιά, μεταφέροντας δείγματα μεταξύ των οχημάτων και προετοιμάζοντας.
Το ταξίδι της επιστροφής στη Γη
Όταν φτάσουν στο βέλτιστο σημείο αναχώρησης NRHO, με τους τέσσερις αστροναύτες επάνω στον Ωρίωνα, θα αποσυνδέσουν και θα ανάψουν τις μηχανές του Orion, περνώντας το διαστημόπλοιο πέρα από τη Σελήνη και επιτρέποντάς του να κατευθυνθεί προς τη Γη.
Το πλήρωμα θα ταξιδέψει περίπου 24.855 μίλια (περίπου 40.000 χιλιόμετρα) την ώρα μέχρι την επανείσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης.
Με τη βοήθεια 11 αλεξίπτωτων, το διαστημικό σκάφος θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου θα περισυλλέγει το πλήρωμα με την υποστήριξη της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Ναυτικού.