NASA | Σε 3D printed περιβάλλον που προσομοιώνει τις συνθήκες στον Άρη θα ζήσουν 4 εθελοντές για 1 χρόνο!

Τέσσερις άνθρωποι θα περάσουν ένα χρόνο σε περιβάλλον που είναι προϊόν 3D printer και προσομοιώνει τις συνθήκες στον Άρη.

NASA | Σε 3D printed περιβάλλον που προσομοιώνει τις συνθήκες στον Άρη θα ζήσουν 4 εθελοντές για 1 χρόνο!

Ως πλανήτης είμαστε τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά από την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, ωστόσο η NASA αρχίζει τώρα τις ουσιαστικές προετοιμασίες αυτών που θα κάνουν το ταξίδι.

Τον Αύγουστο του 2021 η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος είχε ανακοινώσει ότι ψάχνει εθελοντές για να γίνουν μέλη πληρώματος που θα ζήσει ένα χρόνο “σε αναλογική αποστολής, σε βιότοπο που θα προσομοιώνει τη ζωή σε έναν μακρινό κόσμο”.

Advertisment

Οι επίλεκτοι επρόκειτο να γίνουν μέλη του Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Ακούγεται ωραίο, έτσι;

Να εξηγήσουμε λοιπόν, πως ο ‘βιότοπος’ της ‘αναλογικής αποστολής’ θα είναι προσομoίωση επιφάνειας του πλανήτη Άρη.

Advertisment

Πρόκειται για χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων (ιδιωτικούς χώρους πληρώματος, κουζίνα, χώρους καθιστικού, χώρους εργασίας και δύο μπάνια), όπου τα μέλη θα ζουν και θα εργάζονται για ένα χρόνο. Θα μαγειρεύουν, θα ασκούνται, θα καθαρίζουν (κλπ), ενώ θα κάνουν και εργασίες συντήρησης στο βιότοπο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την επιστημονική έρευνα.

NASA | Σε 3D printed περιβάλλον που προσομοιώνει τις συνθήκες στον Άρη θα ζήσουν 4 εθελοντές για 1 χρόνο!
Credits: NASA

Υπάρχει επίσης, ένα “εξωτερικό” περιβάλλον 110 τετραγωνικών μέτρων που οριοθετείται με τοιχογραφίες του Άρη και είναι γεμάτο κόκκινη άμμο. Εκεί, το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους που θα συνοδεύονται από εικονική πραγματικότητα.

Όλο αυτό το περιβάλλον είναι τρισδιάστατος τυπωμένος βιότοπος που ονομάστηκε Mars Dune Alpha και βρίσκεται στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA.

Το πρώτο πλήρωμα ανακοινώθηκε και θα μπει στο κέντρο τον Ιούνιο, με τη NASA να ανακοινώνει τα ονόματα των τυχερών που έχουν πτυχίο στις επιστήμες ή την τεχνολογία ή τη μηχανική ή τα μαθηματικά και εμπειρία στον τομέα τους, συν πείρα πιλότου ή στρατιωτική εκπαίδευση.

Το τελευταίο τεστ που έπρεπε να περάσουν, ήταν αυτό που κάνουν οι υποψήφιοι αστροναύτες και έχει σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις.

Η Grace Douglas, η κύρια ερευνήτρια του CHAPEA εξήγησε πως “η προσομοίωση θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα γνωστικής και φυσικής απόδοσης για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις των μακροχρόνιων αποστολών στον Άρη στην υγεία και την απόδοση του πληρώματος.

Τελικά, αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τη NASA να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για να σχεδιάσει και να σχεδιάσει μια επιτυχημένη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη”.

Το ταξίδι αυτό -στον Άρη- aller retour θα διαρκέσει περίπου 21 μήνες, δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται για την απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών, καθώς και την αναμονή για την ευθυγράμμισή τους για την επιστροφή.

Photo credits: NASA / www.nasa.gov

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση