- “Έχω την ανάγκη να εγκαταλείψω τον έγγαμο βίο μου και να αποδράσω σε κάποιο μέρος όπου δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ για το τι αισθάνεται ο σύντροφός μου”.
- “Τον τελευταίο καιρό ονειρεύομαι πολύ το να είμαι μόνος, φαντάζομαι πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τον σύντροφό μου ή με έναν διαφορετικό σύντροφο”.
- “Δεν νομίζω ότι μπορώ να ζήσω με τόση ανεντιμότητα σε αυτή τη σχέση. Ίσως η αποδέσμευση να είναι η καλύτερη επιλογή”.
- “Δεν έχω όρεξη να καταβάλλω προσπάθεια για να ντύνομαι καλά κάθε φορά που πρέπει να βγούμε έξω με τον σύντροφό μου. Απλά νιώθω ότι είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας”.
Αυτός ο αργός ψίθυρος των αμφιβολιών και της δυσαρέσκειας μπορεί να μετατραπεί σε μια αυξανόμενη επιθυμία αποχώρησης από τη σχέση. Αν συντονίζεστε με αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να είναι ενδεικτικό της παρόρμησής σας να “εγκαταλείψετε ήσυχα” τη σχέση χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τη δύσκολη συζήτηση με τον σύντροφό σας. Όπως και στον εργασιακό χώρο, η σιωπηλή παραίτηση από μια σχέση συμβαίνει όταν ένας σύντροφος σκέφτεται να αποχωρήσει από μια σχέση χωρίς να εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες ή τις προθέσεις του. Χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απόσυρση, μειωμένη επένδυση και μια αίσθηση αυξανόμενης δυσαρέσκειας με τον σύντροφό σας.
Η σιωπηλή εγκατάλειψη μπορεί να αποτελέσει πρόκληση και να έχει τεράστιες επιπτώσεις αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση. Εάν οι ενοχλητικές σκέψεις σας σας παροτρύνουν να εγκαταλείψετε σιωπηλά τη σχέση, σκεφτείτε να κάνετε τα εξής:
Advertisment
1. Προχωρήστε σε ειλικρινή αυτοκριτική
Αφιερώστε ένα λεπτό για ειλικρινή αυτοαναστοχασμό και αναρωτηθείτε γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να φύγετε απροειδοποίητα. Εξερευνήστε τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τους βαθύτερους λόγους που κρύβονται πίσω από την απόφασή σας. Το να το κάνετε αυτό με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι μια διαφωτιστική εμπειρία.
Εξετάστε αν υπάρχουν άλυτα ζητήματα, ανεκπλήρωτες ανάγκες ή προσωπικές προκλήσεις που έχουν συμβάλει στην επιθυμία σας να αποχωρήσετε. Η κατανόηση των δικών σας κινήτρων και συναισθημάτων θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια και διορατικότητα στην κατάσταση.
Οι έρευνες υπογραμμίζουν τη σημασία της αυτογνωσίας και της κατανόησης της ταυτότητας του ατόμου για την προώθηση υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Self and Identity, το να έχει κανείς μια ξεκάθαρη αίσθηση του εαυτού του όχι μόνο ενισχύει την ικανοποίηση από τη σχέση του, αλλά επηρεάζει θετικά και την ικανοποίηση του συντρόφου του, προωθώντας θετικές συμπεριφορές αντιμετώπισης, οι οποίες συμβάλλουν περαιτέρω στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση από τη σχέση.
Advertisment
2. Αξιολογήστε τις προσδοκίες σας για τη σχέση σας
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι το να έχει κανείς ρεαλιστικές και ευέλικτες προσδοκίες στις σχέσεις του συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Εναλλακτικά, οι άνθρωποι που πίστευαν στο “πεπρωμένο της σχέσης” (δηλαδή, πιστεύοντας ότι είτε είστε προορισμένοι ο ένας για τον άλλον είτε όχι) είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν επιτυχία σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Τι γίνεται αν η παρόρμησή σας να παραιτηθείτε σιωπηλά έχει προκληθεί από την αποτυχία του συντρόφου σας να ανταποκριθεί σε μια προσδοκία σας που δεν γνώριζε εξ αρχής; Κι αν συνειδητοποιήσατε ότι οι προσδοκίες σας ήταν μη ρεαλιστικές και άδικες αφού έχετε αποχωρήσει από τη σχέση σας; Αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε τις προσδοκίες σας και να εκτιμήσετε αν αυτές ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα της σχέσης σας. Σκεφτείτε αν έχετε επικοινωνήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες και τα όριά σας.
Για παράδειγμα, αν ο ρομαντισμός και τα εβδομαδιαία ραντεβού είναι αυτό που περιμένετε σε μια ρομαντική σχέση, ενημερώστε τον σύντροφό σας. Διαφορετικά, ο σύντροφός σας μπορεί να εγκατασταθεί σε μια αντιληπτή ζώνη άνεσης στη σχέση σας, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια και, κατά συνέπεια, στην παρόρμηση να παραιτηθείτε ήσυχα.
Επιπλέον, πρέπει να προβληματιστείτε για το αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού και ανάπτυξης μέσα στη σχέση. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές και ότι εργάζεστε ενεργά για την επίτευξη κοινών στόχων με τον σύντροφό σας.
3. Επικεντρωθείτε στην «αυτο-επέκταση»
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology υπογραμμίζει τη σημασία της ενασχόλησης με δραστηριότητες αυτοεπέκτασης με έναν μακροχρόνιο σύντροφο, οι οποίες λειτουργούν ως καταλύτες για την αναζωπύρωση του πάθους, ώστε να διατηρηθεί η σεξουαλική επιθυμία και να ενισχυθεί η ικανοποίηση από τη σχέση.
Αν επιθυμείτε να εξουδετερώσετε τις τάσεις ήρεμης εγκατάλειψης, να τι μπορείτε να κάνετε:
- Δώστε προτεραιότητα στην προσωπική ανάπτυξη, εξερευνώντας νέα ενδιαφέροντα, χόμπι και δεξιότητες που πυροδοτούν το πάθος και προωθούν την αυτογνωσία.
- Αναζητήστε ενεργά ευκαιρίες για κοινωνική και πολιτιστική δέσμευση που διευρύνουν τις προοπτικές σας, αμφισβητούν τις υποθέσεις σας και προωθούν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση.
- Φροντίστε τη συναισθηματική σας ευεξία μέσω πρακτικών αυτοφροντίδας, όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η τήρηση ημερολογίου ή η θεραπεία. Φροντίζοντας τις συναισθηματικές σας ανάγκες, χτίζετε ανθεκτικότητα και αναπτύσσετε υγιέστερους μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Εάν όλες οι προσπάθειές σας καταλήγουν σε αδιέξοδο και θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τα υποκείμενα πρότυπα, να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες και να διερευνήσετε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.