Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Αποτελείται από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών.

Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει μια πολύ κακή χρονιά με πολλές φωτιές. Είναι ίσως ένα από τα χειρότερα χρόνια για πυρκαγιές στη χώρα. Υπάρχουν όμως κάποια καλά νέα από Έλληνες επιστήμονες που μας δίνουν ελπίδες για το μέλλον.

Μια ομάδα φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έφτιαξε ένα ειδικό τζελ χρησιμοποιώντας μέρη οστρακοειδών και εσπεριδοειδών. Αυτό το τζελ χρησιμοποιείται για να βοηθήσει περιοχές που κάηκαν σε πυρκαγιά. Περιέχει μικρούς σπόρους από φυτά που φύονται μόνο σε αυτήν την περιοχή. Όταν το τζελ τοποθετείται στο καμένο χώμα, βοηθά τους σπόρους να αναπτυχθούν δίνοντάς τους νερό και θρεπτικά συστατικά. Το τζελ ονομάζεται “Euphoresis” επειδή κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους να βλέπουν νέα φυτά να αναπτύσσονται μετά από μια πυρκαγιά.

Advertisment

Το τζελ έχει μικροσκοπικά ζωντανά πράγματα και μικρά μέρη φυτών που μπορούν να βοηθήσουν μια περιοχή που κάηκε να βελτιωθεί. Αυτά τα μικροσκοπικά έμβια όντα βοηθούν το έδαφος να γίνει ξανά υγιές και επίσης βοηθούν τα φυτά και άλλα μικροσκοπικά έμβια όντα να αναπτυχθούν. Επίσης απορροφούν νερό και το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν. Είναι σημαντικό γιατί μπορούν να μετατρέψουν τα κακά πράγματα σε καλά πράγματα για το περιβάλλον.

Ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν το δάσος να αναπτυχθεί ξανά μετά από πυρκαγιά προορίζονται για ειδικούς που γνωρίζουν πολλά για τα δέντρα και το περιβάλλον. Αυτοί οι ειδικοί μελετούν την περιοχή όπου θα χρησιμοποιηθούν τα υλικά για να βεβαιωθούν ότι το δάσος θα αναπτυχθεί ξανά όπως ακριβώς ήταν πριν από την πυρκαγιά.

Με ομάδα συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος. Αυτή η ομάδα θα εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο σε έναν διαγωνισμό που ονομάζεται “iGEM” που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο MIT. Έχουν σχεδιάσει ένα υλικό αλλά δεν το έχουν φτιάξει ακόμα. Αυτή τη στιγμή, κάνουν δοκιμές για να δουν αν θα λειτουργήσει. Εάν συμβεί αυτό, το πανεπιστήμιο και η ομάδα θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα. Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει επίσης δίνοντας προτάσεις για να γίνει καλύτερος.

Advertisment

Η φετινή ομάδα «iGEM Thessaloniki» είναι μια ομάδα 18 φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές από διαφορετικά τμήματα όπως Βιολογία, Χημεία, Ιατρική, Φαρμακευτική και Γεωργία. Έχουν και φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια. Η ομάδα διευθύνεται από τους εκπαιδευτές τους, οι οποίοι είναι γιατροί και καθηγητές από το πανεπιστήμιο. Ο κύριος επιστημονικός τους επικεφαλής είναι ένας καθηγητής που ειδικεύεται στη βοτανική και την έρευνα.

Στο παρελθόν, μια ομάδα με την επωνυμία «iGEM Thessaloniki» έχει συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό δημιουργώντας νέες και έξυπνες ιδέες για να βοηθήσει να σταματήσουν και να θεραπεύσουν ασθένειες. Αλλά φέτος, αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων που βλάπτουν το περιβάλλον και επηρεάζουν τόσο τα φυτά και τα ζώα, όσο και τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από www.naftemporiki.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση