Dr. Μιχάλης Καλινδέρης, BSc, DC, MEAC
Η Χειροπρακτική είναι μια θεραπευτική μέθοδος ιδιαίτερα δημοφιλής σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Αυστραλία, στην χώρα μας όμως παραμένει ακόμα άγνωστη.
Advertisment
Τι είναι, λοιπόν, η Χειροπρακτική;
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα.
Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί (ανατάξεις), που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.
Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμού αυτούς, ελευθερώνει το νευρικό σύστημα, βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτο-ίαση και εξαλείφει τις αιτίες του πόνου.
Τι ΔΕΝ είναι Χειροπρακτική;
Η Χειροπρακτική δεν είναι η χειρομάλαξη, το γνωστό μασάζ δηλαδή.
Η Χειροπρακτική δεν είναι Φυσιοθεραπεία.
Η Χειροπρακτική δεν είναι το Manual Therapy που διδάσκεται σε φυσιοθεραπευτές σε σεμιναριακό επίπεδο.
Η Χειροπρακτική δεν είναι η «παραδοσιακή θεραπεία» που συχνά εφαρμόζεται στην επαρχία απο «πρακτικούς» δίχως πανεπιστημιακή εκπαίδευση που λένε πως βάζουν τα κόκκαλα στη θέση τους και χρησιμοποιούν βεντούζες, ξυλάκια, επιθέματα με βότανα κτλ.
Είναι ο Χειροπράκτης Ιατρός; Ποιά η επιστημονική κατάρτιση του Χειροπράκτη;
Οχι. Ο Χειροπράκτης δεν είναι ιατρός. Μπορεί πολλά απο τα βασικά μαθήματα διδασκαλίας να είναι κοινά (π.χ. Παθολογία, Ορθοπαιδική, Νευρολογία, Ακτινοδιαγνωστική, κτλ.) ο Χειροπράκτης όμως δεν συνταγογραφεί φαρμακευτικές ουσίες, ούτε πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι σπουδές του Χειροπράκτη καλύπτουν 5 έτη πλήρους φοίτησης πανεπιστημιακού επιπέδου και ενα έτος πρακτικής εκπαίδευσης που κάνουν τον Χειροπράκτη ειδικό σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και σε προβλήματα αρθρώσεων και μυών μηχανικής αιτιολογίας.
Η αναγνώριση των πανεπιστημίων που διδάσκουν Χειροπρακτική γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο απο μια ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χειροπρακτικής Εκπαίδευσης, που διασφαλίζει την ποιότητα και ομοιογένεια της διδακτικής ύλης μεταξύ των σχολών Χειροπρακτικής. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες πανεπιστήμια ανα τον κόσμο με πρόγραμμα Χειροπρακτικής εκπαίδευσης.
Advertisment
Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ένας Χειροπράκτης;
Αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των διορθωτικών εφαρμογών της Χειροπρακτικής κυρίως στην αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:
– Οξεία και χρόνια Οσφιαλγία, μηχανικής αιτιολογίας.
– Οξεία Ισχιαλγία, μηχανικής αιτιολογίας.
– Αυχενικό Σύνδρομο.
– Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) τάσεως.
– Ραχιαλγία (πόνος στην πλάτη).
– Ραιβόκρανο.
– Μεσοπλεύριος Νευραλγία.
– Ίλιγγος θέσεως.
– Σύνδρομο Επώδυνου Ώμου.
– Λειτουργικές παθήσεις άκρας ποδός.
Πονάει η Χειροπρακτική αγωγή; Υπάρχουν κίνδυνοι;
Οι χειροπρακτικοί χειρισμοί είναι ανώδυνοι.
Στις πρώτες συνεδρίες, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται μια μικρή ενόχληση στην περιοχή που υποβλήθηκε σε χειρισμούς. Ίσως να υπάρχει κάποιο αίσθημα βάρους ή και κάποιος μικρός ερεθισμός αν έχουν «δουλευτεί» οι εν τω βάθει ιστοί. Προβλήματα που αφορούν τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης μπορεί να τα αισθανθείτε πιο έντονα τις πρώτες φορές, και γενικά όταν υπάρχει κάποια φλεγμονή μπορεί να νιώσετε ότι αρχικά χειροτερεύετε. Τέλος, χειρισμοί στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν κάποια ζαλάδα ή και κάποιον ελαφρύ πονοκέφαλο, μικρής διάρκειας. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά.
Γενικότερα, δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες ιδιαίτερες παρενέργειες με την Χειροπρακτική αγωγή. Αντίθετα, οι τελευταίες έρευνες την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο ασφαλείς μεθόδους.
Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών www.Chiropractic.gr