Ελιά: Μια γυναίκα που δεν γερνάει!

Ελιά: Αιώνια τροφός και θεραπεύτρια! Ο Ηρακλής πηγαίνοντας να αναμετρηθεί με το λιοντάρι, πέρασε από το άλσος της Νεμέας, ξερίζωσε μια αγριελιά, την καθάρισε κι έφτιαξε το

Ελιά: Αιώνια τροφός και θεραπεύτρια!

Ο Ηρακλής πηγαίνοντας να αναμετρηθεί με το λιοντάρι, πέρασε από το άλσος της Νεμέας, ξερίζωσε μια αγριελιά, την καθάρισε κι έφτιαξε το περίφημο ρόπαλό του, με το οποίο απεικονίζεται σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις σε αρχαίους αμφορείς και αλλού. Με το ρόπαλο αυτό σκότωσε το Γήρας! Ο Ηρακλής, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, έσωσε το ανθρώπινο είδος από τα δεινά και τις ασθένειες που « φύτρωναν σαν τα κεφάλια της Λερναίας ΄Υδρας». Η ΄Υδρα, που ζούσε στο βούρκο, δεν άφηνε τους ανθρώπους να πάρουν νερό και συμβόλιζε τα ανθρώπινα πάθη που οδηγούν στο θάνατo!

O Hρακλής, με τους Άθλους του, έγινε από θνητός αθάνατος! Με το ρόπαλο ως κύριο όπλο του, σκότωσε τον Κάβουρα (Καρκίνο) που είχε στείλει η Ήρα για να τον εμποδίσει να σκοτώσει τη Λερναία ΄Υδρα. Μετά πήγε στην Κω όπου ίδρυσε την πόλη Ακίδα (Ακίς σημαίνει θεραπεία! Παν-άκεια=θεραπεία για τα πά- ντα, λεγόταν μία από τις κόρες του Ασκληπιού). Σε ασημένιο νόμισμα της Κω υπάρχει ο Κάβουρας στη μία του όψη, θέμα που ήταν κοινό σε όλα τα νομίσματα της εποχής εκείνης. Απόγονος του Ηρακλή ήταν ο μέγας Κώος ιατρός Ιπποκράτης.

Advertisment

Ο Ηρακλής, όπως λέει ένας Μύθος, έφερε την ελιά στην Ελλάδα από τις όχθες του Ίστρου (Δούναβη). Άλλος, γνωστότερος Μύθος, θέλει την Αθηνά τη θεά της Σοφίας να είναι αυτή που χάρισε την ελιά στους ανθρώπους, κάνοντάς την να φυτρώσει στον Ιερό βράχο της Αθήνας. Ο Ηρακλής, ο γιος του Δία που έσωσε τους ανθρώπους από τα δεινά, μετέφερε την ελιά στην Ολυμπία για να γίνει «στέφανος αρετής» των αθλητών.

Ο Ιησούς, ο υιός του Θεού, «ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου»,προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών πριν να οδηγηθεί στο σταυρό. Η ελληνική Λαογραφία έχει καταγράψει το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των απλών ανθρώπων για την ελιά. Μια λαική παράδοση της Νάξου αναφέρει ότι: όλα τα δέντρα έριξαν τα φύλλα τους ως ένδειξη πένθους για τη σταύρωση του Χριστού. Μόνο η ελιά τα κράτησε! «Εσύ, δεν λυπήθηκες;» τη ρώτησαν τα άλλα δέντρα, απορημένα! «Η καρδιά μου το ξέρει!», απάντησε η ελιά! Γι αυτό, λένε, η καρδιά της ελιάς είναι ξερή!

Ξερή η καρδιά της ελιάς, αλλά το δέντρο αυτό είναι σύμβολο μακροβιότητας! Γι αυτό σε πολλά μέρη της χώρας μας εύχονται: « Χρόνια πολλά! Σαν την ελιά!» H ελιά δίνει τα πάντα! Είναι όμορφη! Ειδικά όταν είναι νεαρή, με τα λευκοασημένια φύλλα της είναι καλλωπιστικό δέντρο! «Λευκάδα» την έλεγαν στην αρχαία Αθήνα. Δίνει το ξύλο της που είναι υπέροχο ξύλο για το τζάκι αφού δεν καίγεται γρήγορα και έχει μεγάλη θερμαντική απόδοση, αλλά και για την κατασκευή επίπλων και ξύλινων εργαλείων μαγειρικής, αφού δεν σαπίζει, έχει όμορφα «νερά» στον χρωματισμό της, και «φιλική» υφή. Τα υπολείμματα του πυρηνελαίου χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη και ως λίπασμα.

Advertisment

Τίποτα δεν είναι άχρηστο στην ελιά! Δίνει τα φύλλα της, τον φλοιό, τον καρπό της, ακόμα και τον ελαφρύ και γλυκό ίσκιο της! Δεν δίνει μόνο στον άνθρωπο (που συχνά τη ραβδίζει για να της πάρει τον καρπό!) Προσφέρει τροφή και στα πουλιά και τα ζώα. Τα φύλλα της είναι θαυμάσια τροφή για τα οικόσιτα ζώα που παράγουν γάλα. Σε κάποια μέρη έκαιγαν τα φύλλα της ελιάς ως θυμίαμα. Η ελιά αντέχει! Ζει αιώνες με όσο νερό της στέλνει ο ουρανός, και αν φαίνεται ξερή, ή αν καεί, από τη βάση του κορμού της θα ξαναβγάλει ζωή!

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι όταν οι Πέρσες έκαψαν το Ιερό της Ακρόπολης, κάηκε και η Ιερή ελιά που ήταν εκεί. Την άλλη μέρα όταν οι Πέρσες ξαναπήγαν εκεί, είδαν έκπληκτοι ότι οι καμένη ελιά είχε πετάξει ένα δροσερό βλαστάρι όσο ένας πήχης!

Αν ο γεωργός τη φροντίσει , εκείνη θα του δώσει περισσότερο και υγιέστερο καρπό! Ανταποδίδει την περιποίηση! «Όποιος οργώνει τον ελαιώνα του, λένε, τον παρακαλάει να καρποφορήσει. Όποιος τον λιπαίνει τον ικετεύει και όποιος τον κλαδεύει τον εξαναγκάζει!» Η ελιά είναι η όμορφη καλοσυνάτη κόρη, είναι η μάνα που τρέφει και υπομένει, είναι η γιαγιά με τα χίλια αρχαία παραμύθια και τις παραδοσιακές θεραπείες! Η ελιά είναι «αγία»!

Η Ελιά στη Λαϊκή Θεραπευτική

Η ελιά φύεται σε ασβεστολιθικά ή αργιλοαμμώδη, ή ηφαιστειογενή εδάφη, όχι σε μεγάλο υψόμετρο.
Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Θειάφι, Κάλιο, Σίδηρο, Μαγγάνιο, Φυτικό κερί Ελαίνη, Γαλλικό οξύ, Χλωροφύλλη, Μηλικό οξύ, βιταμίνες Α, C, E και άλλα ωφέλιμα στοιχεία, περιέχουν τα φύλλα και ο φλοιός της ελιάς. Δεν ξέρουμε αν το ήξεραν αυτό οι παραδοσιακοί θεραπευτές όταν έφτιαχναν αφέψημα από φύλλα και φλούδα ελιάς και το έδιναν ως αντιπυρετικό, αντισηπτικό, ηρεμιστικό, στυπτικό, αντιυπερτασικό, κατά των αρθριτικών, των ρευματισμών, των δηλητηριάσεων, της ελονοσίας.
Οι ανάλατες ελιές αναφέρονται σε σχετικά βιβλία ως αντιδειψική τροφή για τους διαβητικούς.

Το ελαιόλαδο, (το λάδι από αγριελιά που ήταν λίγο, το αγουρόλαδο και το έξτρα παρθένο) το χρησιμοποιούσαν ως χολαγωγσ (μια κουταλιά πρωί- βράδυ), για τη μείωση της χοληστερίνης, για τη δυσκοιλιότητα, για την υπερχλωρυδρία του στομάχου, για καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών και του ήπατος.
Το ελαιόλαδο ως τονωτικό το έδιναν στους αδύναμους και εξασθενημένους, αλλά και σε όσους εργάζονταν σκληρά. Η γνωστή λαϊκή φράση: «Φάε λάδι, κι έλα βράδυ» που έχει παραφθαρεί στις μέρες μας νοηματικά, λεγόταν σε αυτούς που δούλευαν από «νύχτα σε νύχτα σε σκληρές εργασίες. Τους έδιναν ένα μπουκαλάκι με λάδι μαζί τους όταν έφευγαν χαράματα από το σπίτι, για να το φάνε και να αντέξουν ώστε να γυρίσουν το βράδυ πίσω. Αλλά και έτσι όπως χρησιμοποιείται η φράση αυτή στις μέρες μας, πάλι παρουσιάζει το λάδι ως δυναμωτικό, αλλά και η αντίληψη ότι το λάδι ωφελεί στα μάτια, έχει ως αποτέλεσμα όποιος τρώει λάδι να βλέπει καλύτερα και κατ’ επέκταση, να μπορεί να κυκλοφορεί το βράδυ.

Το λάδι στην αρχαιότητα άλειφε τα σώματα των αθλητών. Ο Ιπποκράτης προέτρεπε να αλείψουν το σώμα της γυναίκας που είχε αποβάλει με λάδι και νερό για να χαλαρώσει και να μην έχει μεγάλη απώλεια θερμότητας.
Και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Οι λαϊκοί θεραπευτές άλειφαν με λάδι τα πάσχοντα μέρη και έκαναν μαλάξεις. Το χρησιμοποιούσαν και το χρησιμοποιούν σε εγκαύματα, μελανιάσματα, δαγκώματα εντόμων, στραμπουλήγματα, και ως καταπραϋντικό της φαγούρας και σε πιτυριάσεις.
Χρησιμοποιείται επίσης και ως βάση όπου  προστίθενται άλλες θεραπευτικές ουσίες για εντριβές, αλοιφές και έμπλαστρα. Υπάρχουν καταγραφές ότι το λάδι το χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία της λέπρας.
Η γιαγιά μου μας έβαζε λάδι στα μαλλιά πριν το λούσιμο και η μάνα μου μας έβαζε χλιαρό λάδι από το καντήλι στο αυτί και μας περνούσε ο πόνος. Δεν ξέρω ποιο πίστευε ότι μας θεράπευε πιο πολύ: το λάδι, το χλιαρό, ή το καντήλι; Μάλλον και τα τρία μαζί! Θυμάμαι ένα «στοιχάκι» που διάβασα παιδί σε ένα ημερολόγιο:

Για βάλε λάδι στην πληγή,
να δεις πως θα γλυκάνει!
Μα της αγάπης το σεβντά,
Ποιος ημπορεί να γειάνει;

Το διάβασα μικρή αυτό, αλλά το κατάλαβα μεγάλη και ακόμα δεν έχω βρει την απάντηση!

Η Ελιά στην Επιστήμη

Η Ελληνική Εταιρία Εθνοφαρμακολογίας, είχε οργανώσει Επιστημονικό Συνέδριο στη Λέσβο, με θέμα: «Η ελιά στη θεραπευτική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.» Επιστήμονες όπως ο κ Ανάργυρος Μουλάς, η κ. Ματίνα Χρονοπούλου, η κ. Νανά Σταυρακάκη, η κ. Δήμητρα Ταχταλίδου, ο κ Μιχάλης Λέφας και ο κ. Σπύρος Μαυραγάνης, με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους φώτισαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς, από διάφορες οπτικές γωνίες, που συγκλίνουν και συμφωνούν στο ότι η ελιά, από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι θαυμάσιο θεραπευτικό μέσο!

Θεραπεία και Έρευνα

OLEA EUROPAEA, είναι επιστημονική ονομασία της ελιάς και αναφέρεται στη σημαντικότερη ποικιλία ελαιοδέντρου που ευδοκιμεί στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για τη σύσταση και τη δράση των φύλλων της ελιάς. Ειδικά αναφέρονται στην αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιυπερτασική, αγγειοδιασταλτική και υπογλυκαιμική δράση του εκχυλίσματος των φύλλων ή για μεμονωμένα συστατικά τους. Στα φύλλα της ελιάς, αλλά και στον καρπό και στο λάδι, περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα.

Σημαντικότερες από τις ενώσεις αυτές είναι η ελαιοευρωπαίνη (oleuropein) και η υδροξυτυροσόλη.» Αυτά ανέφερε ο Δρ Ανάργυρος Μουλάς, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι Λάρισας, μιλώντας για την ελιά στη Θεραπευτική σε συνέδριο στη Λέσβο. Ο κ. Μουλάς είπε επίσης: «Οι δύο αυτές ουσίες είναι γνωστές και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι είναι αυτές που δίνουν στο δέντρο της ελιάς αντοχή κατά των βλαβών από έντομα και βακτήρια.
Πάντως, το συνολικό εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς, εμφανίζει καλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τα δύο αυτά συστατικά…Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς
έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντινεοπλασματικά…

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η ίδια η ελαιευροπαΐνη έχει βρεθεί ότι έχουν ισχυρή μικροβιοκτόνο δράση in vitro. Ειδικότερα, κατά πολλών παθογόνων που περιλαμβάνουν τους ιούς της γρίπης, του έρπητα, μύκητες και βακτήρια. Ωστόσο δεν έχει επαρκώς αποδειχτεί η δραστικότητα in vivo. H αντινεοπλασματική δράση των φύλλων της ελιάς αποτελεί τελευταία αντικείμενο έρευνας, μεταξύ άλλων και από την ερευνητική μας ομάδα» .

Η Ελιά στη Φυσική Θεραπευτική

«Ο Φυσικοπαθητικός επιδιώκει να αποκαταστήσει την ισορροπία του σώματος μέσω της διατροφής, της άσκησης, της χρήσης βοτάνων, βιταμινών, μετάλλων και άλλων αβλαβών μέσων.
Ο ιατρός είναι ο δάσκαλος που διδάσκει στον ασθενή την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών για τη θεραπεία και την πρόληψη των παθήσεων».
Έτσι μας εισάγει στο θέμα της Φυσικής Θεραπευτικής η κ. Ματίνα Χρονοπούλου, BSc., N.D., Naturopathic Physician, για να συνεχίσει με τις επιστημονικές έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και ειδικότερα της ελιάς: «Η μελέτη που έγινε σε Κλινική της Βουδαπέστης, από τον Ιατρό Robert Lyons, o οποίος χρησιμοποιεί φύλλα ελιάς σε φυτοκάψουλα κατά των ιώσεων, βακτηριακών λοιμώξεων, και του συνδρόμου καντιδίασης, έδειξε ότι: το ποσοστό βελτίωσης και αποκατάστασης από όλες τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις ήταν περίπου 98%. Για όλους τους ασθενείς που έλαβαν μέρος σ’ αυτή την κλινική μελέτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύθηκε.

Συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα παιδιά και έφηβοι. Κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε παρενέργειες.»
Η κ. Χρονοπούλου αφού αναφέρθηκε στη δοσολογία θεραπείας με φυτοκάψουλες ελιάς, έκλεισε με την πληροφορία ότι η Ουγγρική Κυβέρνηση καθιέρωσε επισήμως τη χρήση τους για λοιμώξεις και παρέχει τις φυτοκάψουλες αυτές μέσω της εθνικής ασφαλιστικής περίθαλψης .

Η Ελιά στα Aνθοϊάματα Bach

Από άνθη ελιάς προέρχεται το ίαμα Olive Βach Remedy. O τύπος του ανθρώπου στον οποίον αντιστοιχεί, είναι εκείνος που έχει καταρρεύσει! Αισθάνεται εξάντληση, μεγάλη κούραση, (σωματική και νοητική) μετά από υπερκόπωση, μεγάλη πίεση ή μακροχρόνια αρρώστια.
Η ενέργειά του είναι πολύ χαμηλή! Η κ. Νανά Σταυρακάκη, Φαρμακοποιός, σε συνέδριο για την ελιά, είπε μεταξύ άλλων: «Η δράση του ανθοϊάματος Olive, όπως και όλων των υπολοίπων βασίζεται σε δύο αρχές: την απλότητα και την αγνότητα! Αυτές οι δύο αρχές που πρέσβευε ο Dr Bach, αντικατοπτρίζονται απολύτως στο θαυμάσιο φυτό της ελληνικής φύσης που λέγεται ελιά!

Το ίαμα Olive δίνει ενέργεια στον νου και στο σώμα. Οι δυνάμεις επανέρχονται και ο ασθενής επαναδραστηριοποιείται. Αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες με καλή διάθεση. Είναι το κατάλληλο για άτομα που από υπερβολική εργασία έχουν πάθει υπερκόπωση. Το άτομο θέλει να κοιμάται και να μην ασχολείται με τίποτα. Νοιώθει ξοφλημένος χωρίς αποθέματα ενέργειας.

Η Ελιά στη Γεμμοθεραπεία

Ο διδάκτωρ ιατρικής κ. Τάσος Α. Βαρθολομαίος, ειδικευμένος στη Γεν. Παθολογία και Παθ. Ανατομική και μετεκπαιδευμένος στην Ιατρική Φυσιολογία, την Ιατρική Ομοιοπαθητική, τη Φυτοθεραπεία και την Ομοτοξικολογία, στο βιβλίο του: «Συμπληρωματική Ιατρική», στο κεφάλαιο για τη Γεμμοθεραπεία ανάμεσα στα συνηθέστερα φάρμακα αναφέρει και την Οlea europaea για τις εξής κλινικές ενδείξεις: Υπερχοληστεριναιμία, αρτηριοσκλήρυνση,υπέρτα ση ή υπόταση.

Η Φαρμακοποιός κ. Δήμητρα Ταχταλίδου σε εισήγησή της για την ελιά στη Γεμμοθεραπεία, μεταξύ άλλων ανέφερε για την Olea europaea: «Ο δυναμισμός της γεμμοθεραπείας συνίσταται στη διέγερση κάποιου οργάνου της απεκκριτικής λειτουργίας. Αυτό οδηγεί στο άνοιγμα καναλιών που διευκολύνουν την απελευθέρωση τοξινών. Στόχος είναι η μεταφορά τους από το εσωτερικό προς την περιφέρεια. Η δράση της ελιάς διεγείρει την απεκκριτική λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος.
Δρα επίσης: Στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, των λιποπρωτεϊνών και των γλυκεριδίων.
Τα νεαρά βλαστάρια της ελιάς έχουν μια ιδιότητα καθαρά υποτασική. Διαστέλλουν τις αρτηρίες και τις κάνουν πιο ελαστικές. Βοηθάνε στη διούρηση και εξαλείφουν τα οιδήματα. Ελαττώνουν την ουρία στο αίμα. Επομένως είναι ιδανικό στοιχείο για την πίεση. Γεμμοθεραπευτικά, η ελιά (σε συνδυασμό με άλλα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα) δρα στα: αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα, νοητικές λειτουργίες αρτηριoσκληρωτικού χαρακτήρα, στηθάγχη, διαβήτη τύπου 2 και ήπιο διαβήτη, διαβητική αρτηριοπάθεια, διαβητική γάγγραινα, φοβίες (αγοραφοβία, κλειστοφοβία), νεύρωση: έμμονες ιδέες, αθηρωματική καρδιοπάθεια, υπερτασική καρδιοπάθεια, ταχυκαρδία, νευραλγία προσώπου, κροταφική αγγειίτιδα του Horton ».

Η Ελιά στην Ομοιοπαθητική

Στην Κλασσική Ομοιοπαθητική

Στον κατάλογο των Ομοιοπαθητικών φαρμά- κων γνωστού ξένου φαρμακείου, βρήκαμε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα: Olive (Rhode) και Olive (Samos). Στον κατάλογο του Synthesis Repertory υπάρχουν καταχωρημένα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα:Οleum elaeis = elae, Olea Europea (oleur) και Οleae Europeae oleum. (ol-eur-ol).
Είναι απορίας άξιο γιατί δεν συνταγογραφείται συχνά από τους Ομοιοπαθητικούς το φάρμακο από ένα ιερό, αθάνατο δέντρο, που ο Ηρακλής το διάλεξε για να τον βοηθήσει στους Άθλους που πραγματοποίησε ως μέρος της αποστολής του να σώσει τους ανθρώπους από τα δεινά και τις ασθένειες!

Η ελιά και τα προϊόντα της περιέχουν: Ασβέστιο (Calcarea), Φώσφορο (Phosphorus), Μαγνήσιο (Μagnesia), Θείον (Sulphur), Κάλιο (Kalium), Σίδηρο (Ferrum) και άλλα, το καθένα εκ των οποίων (ή κάποια ένωση των στοιχείων αυτών) συνταγογραφείται συχνά ως ομοιοπαθητικό φάρμακο.
Ο Ιατρός κ. Μιχάλης Λέφας και ο Φαρμακοποιός κ. Σπύρος Μαυραγάνης παρουσιάζοντας το φάρμακο: Οleae Europaea που παρασκευάζεται από εκχύλισμα φύλλων ελιάς, δίνουν την εξής εξήγηση γιατί δεν είναι πολύχρηστο το φάρμακο αυτό:

«Η σπανιότητα της χορήγησης και της συνταγογράφησής του αποδίδεται στην έλλειψη ιδιαίτερων στοιχείων στη δομή, ανάπτυξη και τη δραστικότητα του φυτού. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πικρή ουσία των φύλλων και του καρπού, (που παραπέμπει σε μια δηλητηριώδη δράση όταν τουλάχιστον είναι ακατέργαστο ή αδυναμοποίητο) και η υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια.»

Δίνοντας μια εικόνα του φαρμάκου, αναφέρουν τις εξής ενδείξεις χορήγησης του:

1. Σωματικά συμπτώματα:

αγγειοσύσπαση, υπέρταση ,αρτηριοσκλήρυνση.

Μυϊκές συσπάσεις (κράμπες, δεσμιδώσεις, υφάλματα ‘ticks’).

Κολικοειδείς πόνους της χοληδόχου κύστης, (λόγω δημιουργίας χολο-
λίθων) που επιδεινώνονται τη νύχτα.

Ανορεξία και καταβολή δυνάμεων, ατονία, παθήσεις του μεταβολισμού, διαβήτης των ηλικιωμένων, δυσκοιλιότητα, σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ασκίτης.

2. Στο συναισθηματικό επίπεδο:

Καταστάσεις άγχους (που δεν μειώνονται τη νύχτα.

Τινάγματα στον ύπνο).Διαταραχές προσωπικότητας όπου κυριαρχούν η αυτομομφή και η αυτοκαταστροφική τάση.

Αδυναμία θέλησης (όταν η διαταραχή έχει φτάσει σε βαθύτερο επίπεδο).

3. Στο διανοητικό επίπεδο:

καταστάσεις ασυνέχειας ιδεών, λήθαργος (συνήθως σε προχωρημένες αρτηριοσκληρυντικές καταστάσεις).

Ο Ιατρός-Ομοιπαθητικός κ. Νίκος- Στέργος Ζερβός, δημοσίευσε στο βιβλίο του “Νοσολογική Ομοιοπαθητική” τα αποτελέσματα ερευνών του για τη θεραπευτική δράση διαφόρων φαρμάκων που παρασκευάζει. Για το φάρμακο Olive Oil που παρασκευάζει από λάδι ελιάς, γράφει ότι το χορηγεί σε Οστεοπόρωση και συνήθως μετά την πάροδο διμήνου, η οστική πυκνότητα επανέρχεται σε φυσιολογικές τιμές.

Για το φάρμακο Elia – F που παρασκευάζει από φύλλα ελιάς, αναφέρει ότι είναι αναζωογονητικό σκεύασμα για ηλικιωμένους γενικά, αλλά και ειδικά σε ηλικιωμένους που έχουν σωματική αδυναμία.
Επίσης το χορηγεί σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας, αν υπάρχει έντονο αίσθημα κόπωσης στα κάτω άκρα.

Στη Γνωστική Ομοιοπαθητική

Η Γνωστική ομοιοπαθητική που βασίζεται στη διερεύνηση των ιδεών του ατόμου, θεωρεί ότι: « το άτομο που χρειάζεται το φάρμακο Olea Europea, είναι άτομο της προσφοράς! Δίνει συνεχώς στους άλλους! Είναι πολύ δυνατό και αντέχει!

Όταν όμως κάποια στιγμή κουραστεί, θα ήθελε και η συμπεριφορά των άλλων να είναι ανάλογη προς τη δική του! Αν δεν βρει στη συμπεριφορά τους αυτό που ζητάει, τότε εκφράζει το παράπονο ότι οι άλλοι αδιαφορούν! Ένας σιωπηλός ύμνος!

Η ελιά υπήρχε πριν από τον άνθρωπο! Υπήρχε και μετά τον κατακλυσμό και αναθάρρησε ο Νώε! Η ελιά του Πλάτωνος έφτασε ως τις μέρες μας, κι εκεί στο πεζοδρόμιο της Ιεράς οδού, παρακολούθησε τις εξελίξεις τόσων αιώνων!

Όποιος ξερίζωνε ή έκοβε ελιά στην αρχαία Αθήνα, τον καταδίκαζαν σε θάνατο! Η ψυχή της ελιάς, είναι αθάνατη σαν τη Σοφία! Ο χυμός της ελιάς κουβαλάει αυτή τη Σοφία! Δεν κουράζεται η ελιά να τρέφει, να θεραπεύει, να φωτίζει ! Είναι φιλότιμη η ελιά και ανταποδίδει το καλό! Στεφανώνει τους αθλητές και μυρώνει τους βαφτισμένους. Η ελιά στέκει εκεί και σιγοψιθυρίζει έναν Ύμνο! Όποιος τον ακούσει, γίνεται αθάνατος! Είναι άραγε μύθος αυτό;

Βιολογικό ελαιόλαδο, ναι! Αλλά ποιο;

O Αριστοφάνης στις «Θεσμοφοριάζουσες»  αναφέρει ως απαραίτητα τρόφιμα τον άλφιτο (χοντροκοπανισμένο σιτάρι), το κρασί και το λάδι.
To καλό κρασί, το γνωρίζουν οι μυημένοι του είδους και αν δεν μπορούν να το φτιάξουν οι ίδιοι, το αναζητούν για να το απολαύσουν!

Το ίδιο και το λάδι. Το ελαιόλαδο, όπως και όλα τα φυσικά τρόφιμα, εκτός από τρόφιμο είναι και φάρμακο! Για να το πούμε και αλλιώς, το ελαιόλαδο θεραπεύει με διάφορους τρόπους! Για να αποδώσει όμως το μέγιστο ωφέλιμο αποτέλεσμα στην υγεία μας, πρέπει να θέσουμε ως βασική προϋπόθεση ότι θα είναι βιολογικό, ώστε να είναι απαλλαγμένο από ουσίες χημικές που αλλοιώνουν την θεραπευτική του δράση και επιβαρύνουν κι από πάνω τον οργανισμό μας με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων, ζιζανιοκτόνων, ή χημικών λιπασμάτων.

Bιολογικό ελαιόλαδο, λοιπόν, αλλά ποιο είναι το καλύτερο;

Οι Άγγλοι θεωρούν ως «first class olive oil» το Παρθένο Αγουρέλαιο. Σε κάποια επίσκεψή μας σε κατάστημα πώλησης βιολογικών προϊόντων, πήραμε στα χέρια μας το ξερικό αγουρέλαιο παραγωγής του κ. ΓιώργουΣακελλαρόπουλου. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο (πράγμα που είναι καλό να κάνει κάθε άνθρωπος που θέλει να έχει προσωπική γνώση της τροφής που θέλει να απολαύσει) και «ο δρόμος του λαδιού» μας οδήγησε στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, στη Σπάρτη, σε υψόμετρο 350 μέτρων, στα βιολογικά αγροκτήματα όπου παράγεται το συγκεκριμένο λάδι που αγοράσαμε.

Εκεί μιλήσαμε με το δημιουργό των αγροκτημάτων αυτών κ. Γ. Σακελλαρόπουλο, ο οποίος μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την ελιά και τα προιόντα της, με το πάθος του ανθρώπου που δηλώνει «εραστής» της ελιάς! Τη γνωρίζει καλά και τη σέβεται! «Παρθένο Αγουρέλαιο», μας είπε, «είναι το ελαιόλαδο που παράγεται από καρπό που συλλέγεται άγουρος και η έκθλιψή του γίνεται αυθημερόν με άθερμη έκθλιψη (μέχρι 20ο C). Ο καρπός είναι υγιής και συλλέγεται με το χέρι από ελαιόδεντρα της ποικιλίας «Κορωνέικη». Αυτό που παράγουμε εμείς, είναι «ξερικό αγουρέλαιο».Δίνουμε επίσης σημασία στην αποθήκευσή του σε ειδικές ανοξείδωτες δεξαμενές όπου υπόκειται σε φυσική καθίζηση, και όχι σε φιλτράρισμα με τεχνητά μέσα .Η θερμοκρασία αποθήκευσης του είναι 10ο C, ενώ η παραγωγή του είναι περιορισμένη. Το ξερικό, άθερμο, βιολογικό αγουρέλαιο, προσφέρει στον οργανισμό του ανθρώπου έναν μοναδικό συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία σε συνδυασμό με τον πλούτο του σε φυσικά αντιοξειδωτικά και την περιεκτικότητά του σε άφθονη βιταμίνη Ε, το καθιστούν προϊόν με υψηλή διατροφική αξία!»

Οι Έλληνες ,σε μεγάλο ποσοστό (ευτυχώς) χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για τις σαλάτες τους και το τηγάνισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει ότι «το λάδι κάνει καλό!» Το ανησυχητικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, μόνο το 13% των καταναλωτών γνωρίζει τις κατηγορίες των ελαιολάδων, για να μπορεί να επιλέξει την καλύτερη ποιότητα.

Ζητήσαμε από τον κ. Σακελλαρόπουλο να μας αναφέρει τις κατηγορίες των ελαιολάδων, με τη σειρά ποιότητας και εμπορικής αξίας, για να ξέρουμε τι αγοράζουμε.

Κατηγορίες ελαιόλαδων

«Τα ελαιόλαδα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, μας είπε: τα Παρθένα ελαιόλαδα και τα «Εξευγενισμένα» (Ραφιναρισμένα).

Παρθένα ελαιόλαδα

• Το Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο, είναι θαυμάσιος φυσικός χυμός ελαιοκάρπου, που λαμβάνεται με φυσική πίεση ώριμου καρπού ελιάς. Έχει οργανοληπτική αξιολόγηση (άρωμα και γεύση) ίση ή ανώτερη του 6,5. Η οξύτητά του είναι: από 0,10-0,80% Το Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο τοποθετείται στην κορυφή των Παρθένων ελαιολάδων για την υψηλή του ποιότητα! Αυτό που παράγουμε εμείς εδώ στα αγροκτήματά μας, όπως βλέπετε σε σχετικές χημικές αναλύσεις, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα. Μόλις 0,12%!
• Παρθένο ελαιόλαδο ή εκλεκτό είναι αυτό που έχει οξύτητα από 0,81 μέχρι 2% και οργανοληπτική αξιολόγηση: ίση ή ανώτερη του 5,5.
• Το κοινό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα από 2,1 μέχρι 3,3% και ο βαθμός οργανοληπτικής αξιολόγησής του είναι 3,5.
• Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο (λαμπάντε) είναι υποβαθμισμένο Παρθένο Ελαιόλαδο. Έχει οξύτητα μέχρι 8% και δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Εξευγενισμένα (Ραφιναρισμένα) Παρθένα ελαιόλαδα

• Εξευγενισμένα είναι τα ελαιόλαδα που παράγονται με χημική επεξεργασία του Παρθένου ελαιολάδου και αυτό το ονομάζουν «εξευγενισμό». Για παράδειγμα, το Παρθένο Ελαιόλαδο που,όπως είπαμε, έχει οξύτητα μέχρι 2%, μετά από χημική επεξεργασία γίνεται «εξευγενισμένο» και η οξύτητά του είναι μέχρι 0,5%.
• Ελαιόλαδο: Είναι το λάδι που προέρχεται από ανάμειξη παρθένου ελαιολάδου με «εξευγενισμένο» ελαιόλαδο. Έχει ελεύθερη οξύτητα έως 1,5%.
• Με «εξευγενισμό», ραφινάρισμα δηλαδή, επίσης μειώνεται η οξύτητα των Πυρηνέλαιων, που είναι κατώτερης κατηγορίας ελαιόλαδα.

«Ακριβή μου, υγεία!»

«Το πολυτιμότερο αγαθό είναι η υγεία» λέμε, χωρίς καμιά φορά να συνειδητοποιούμε τι λέμε ακριβώς! «Το λάδι κάνει καλό στην καρδιά!» είναι μια άλλη «τετριμμένη» φράση, που όλοι λίγο πολύ την έχουμε ακούσει από ειδικούς και μη. Και όσοι ξέρουν, αγοράζουν καλό λάδι! Δεν είναι ακριβό το καλό λάδι! Ακριβό είναι το λάδι που κάνει κακό στην υγεία μας, ή αυτό που δεν προσφέρει όσα έχει τη διάθεση να προσφέρει η ελιά στον άνθρωπο!

Νίκη Τσέκου

Αποσπάσματα από το περιοδικό Holistic Life

Ο εκδοτικός οίκος ETRA PUBLIDHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα τίτλων για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας και τρόπου ζωής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση