Η χώνευση ξεκινά από το στόμα, όπου το μάσημα αποτελεί το πρώτο στάδιο του τεμαχισμού των τροφών.
Στο εσωτερικό του στόματος υπάρχουν οι σιαλογόνοι αδένες, οι οποίοι παράγουν σάλιο.
Το σάλιο παίζει διπλό ρόλο: υγραίνει την τροφή, ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση της, και επίσης με αυτό ξεκινά η διαδικασία της πέψης.
Το σάλιο είναι εμπλουτισμένο μ’ ένα πεπτικό ένζυμο, που ονομάζεται πτυελίνη,και το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες.
Κατόπιν η τροφή κατεβαίνει στο φάρυγγα, διασχίζει τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι.
Ήξερες ότι κατά τη διάρκεια της ζωής ενός μέσου ανθρώπου περνούν από το στόμα του περίπου 100 τόνοι τροφής;
Φυσικό είναι λοιπόν το στόμα να παρουσιάζει μεγάλες φθορές.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσω ότι πάντα έχουμε στο νου μας τη σύνεση να κρίνουμε πότε πρέπει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσω της συμβατικής ιατρικής ή σε συνδυασμό με αυτήν.
Advertisment
Διαβάστε επίσης
Φτιάξτε τη δική σας θεραπευτική οδοντόκρεμα απλά και εύκολα
Επιχείλιος Έρπης, αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους
Advertisment
Λεύκανση των Δοντιών με φυσικό τρόπο
Η λεύκανση έχει αναδειχθεί τελευταίως ως η δημοφιλέστερη μέθοδος αισθητικής βελτίωσης των δοντιών. Όμως τα λευκά δόντια ήταν το ζητούμενο και σε παλιότερες εποχές. Οι αρχαίοι αιγύπτιοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα σε συνδυασμό με ξίδι για να λευκάνουν τα δόντια τους. Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψτε μερικούς φυσικούς τρόπους που πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε με προσοχή και μέτρο.
*Φτιάξτε μια κρέμα με αλάτι και λεμόνι.
Σε λίγο αλάτι ρίξτε μερικές σταγόνες λεμονιού μέχρι να γίνει μια πάστα. Αλείψτε το μείγμα στα κίτρινα σημεία των δοντιών σας και περιμένετε να δράσει όχι περισσότερο από μισό λεπτό. Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας και έπειτα από λίγο βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά. Ο παραπάνω τρόπος είναι πολύ αποτελεσματικός για να απομακρύνετε τα σημάδια και το χρωματισμό των δοντιών. Μην ακολουθήσετε αυτές τις μεθόδους αν έχετε ευαίσθητα δόντια ή ούλα, επίσης συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
*Πάρτε μια φλούδα πορτοκαλιού και τρίψτε τα δόντια σας με αυτή.
Η φλούδα του πορτοκαλιού θα κάνει τα δόντια λευκά και θα τους δώσει λάμψη. Ακόμη μπορείτε να αλέσετε τη φλούδα δημιουργώντας μια πούδρα ώστε να αποκομίσετε τα ίδια αποτελέσματα. Τρίψτε την πούδρα που θα φτιάξετε με μια οδοντόβουρτσα.
*Αποξηραμένα φύλλα δάφνης σε συνδυασμό με τη φλούδα πορτοκαλιού
Αυτά αποτελούν ένα ακόμη αποτελεσματικό λευκαντικό για τα δόντια. Αποξηράνετε μερικά φύλλα δάφνης και θρυμματίστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Κάντε το ίδιο με τη φλούδα πορτοκαλιού, έπειτα συνδυάστε τα δύο υλικά που φτιάξατε και τρίψτε τα δόντια σας. Τέλος ξεπλύνετε το στόμα σας και αργότερα βουρτσίστε κανονικά τα δόντια σας.
*Μαγειρική Σόδα
Σε ένα φλιτζανάκι του τσαγιού προσθέστε ένα ¼ του κουταλιού του γλυκού μαγειρικής σόδας και έπειτα βάλτε τη συνήθη ποσότητα της οδοντόπαστας που χρησιμοποιείτε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Έπειτα με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσά σας, βουρτσίστε όπως συνήθως τα δόντια σας, Η μαγειρική σόδα θα ενισχύσει τις λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόπαστας σας. Το μείγμα αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της κιτρινίλας από τα δόντια σας.
Αιθέρια Έλαια
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια: Αναμίξτε αιθέριο έλαιο λεμόνι με μαγειρική σόδα ή θαλασσινό αλάτι και με το μείγμα βουρτσίστε τα δόντια σας κάθε μέρα για 20 μέρες και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακά αστραφτερό.
Προσοχή: Τα φρούτα περιέχουν οξέα τα οποία όταν χρησιμοποιούνται απευθείας πάνω στα δόντια υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής του σμάλτου των δοντιών. Οι φυσικές θεραπείες που προτείνονται ενδέχεται, αν δεν εφαρμοστούν με μέτρο και στις προτεινόμενες ποσότητες να βλάψουν τα δόντια σας. Μην κάνετε υπερβολές λοιπόν. Κάθε φορά που τρώτε όξινες τροφές καλό είναι να βουρτσίζετε μετά από λίγο τα δόντια σας ή να ξεπλένετε το στόμα σας με πράσινο τσάι. Μην ακολουθήσετε αυτές τις μεθόδους αν έχετε ευαίσθητα δόντια ή ούλα, επίσης συμβουλευτείτε και τον οδοντίατρο.
Λεύκανση των δοντιών μπορείτε να πετύχετε επίσης με δύο κοινά βότανα, το βαλσαμέλαιο και την αλόη. Διαβάστε εδώ οδηγίες για το πως θα τα χαρησιμοποιήσετε
Τροφές που λευκαίνουν τα δόντια
Όπως είπε στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Χάρλοντ Κατζ, ιδρυτής της αλυσίδας κλινικών The California Breath Clinics, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι φράουλες και το τυρί μπορούν να βοηθήσουν τη λευκότητα των δοντιών.
Άλλα τρόφιμα που ασκούν παρόμοια δράση είναι οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια.
Για καλύτερα αποτελέσματα, τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται πρωί-πρωί, για να εξουδετερώνουν τις βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια και ευθύνονται για την βακτηριακή πλάκα, υποστηρίζει.
Η σοκολάτα περιέχει θειοβρομίνη – μία ουσία που παίζει ρόλο στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης ουσιών των δοντιών. Η αδαμαντίνη είναι η εξωτερική στοιβάδα τους και ο δρ Κατζ λέει πως όσο πιο σκληρή είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποχρωματιστούν τα δόντια.
Ωστόσο το όφελος αυτό παρέχει μονάχα η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Αντιθέτως, η σοκολάτα γάλακτος έχει αντίθετη δράση και συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος, διότι περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και γάλα, λέει ο δρ Κατζ.
Το πράσινο τσάι, με τη σειρά του, περιέχει τανίνες, οι οποίες ευνοούν τη λευκότητα επειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια, καθώς και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα οξέα και τα βακτήρια του στόματος.
Οι φράουλες περιέχουν μαλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο στην πραγματικότητα λευκαίνει τα δόντια καθώς απομακρύνει τις χρωστικές (λ.χ. από τον καφέ και το τσιγάρο) από αυτά, ενώ το τυρί αυξάνει το pH του στόματος και έτσι μειώνει τις πιθανότητες αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών.
Ξηροί καρποί, μήλα και αχλάδια συμβάλλουν στην απομάκρυνση των χρωστικών από τα δόντια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των δύο τελευταίων σε νερό αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.
Άφθες, τι είναι πως αντιμετωπίζονται
Οι άφθες είναι έλκη (πληγές) που αναπτύσσονται στο στοματικό βλεννογόνο και σχεδόν αποκλειστικά σε μη κερατινοποιημένες περιοχές όπως είναι τα χείλη, οι παρειές, η μαλθακή υπερώα, τα πλαϊνά τμήματα και η κάτω επιφάνεια της γλώσσας. Μπορεί να αναπτυχθούν 1 ή περισσότερες άφθες, οι οποίες θα επουλωθούν μόνες τους μέσα 1-2 βδομάδες συνήθως.
Τα άτομα που βγάζουν άφθες μπορεί άλλοτε να μην αναφέρουν κανένα ενόχλημα και άλλοτε να αναφέρουν έντονο πόνο και καύσο του στόματος, που επιδεινώνεται με την πρόσληψη όξινων τροφίμων όπως είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα καρυκεύματα κλπ.
Όταν ένα άτομο βγάλει άφθα σε κάποιο στάδιο της ζωής του τότε είναι βέβαιο ότι θα ξαναβγάλει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον, ενώ οι άφθες μπορούν να παρουσιαστούν για πρώτη φορά είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη φάση της ζωής.
Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο με τις συνταγές και τρόπους φυσικής θεραπείας για τις άφθες
Πονόδοντος: Φυσικοί τρόποι ανακούφισης και βότανα
Οι πονόδοντοι γενικά συμβαίνουν όταν η ρίζα του νεύρου του δοντιού ερεθιστεί. Οι πιο κοινές αιτίες των πονόδοντων είναι η μόλυνση, αποσύνθεση, τραυματισμός ή απώλεια δοντιού. Ο πόνος μπορεί επίσης να προκύψει όταν ένα δόντι έχει μετακινηθεί.
Ο πόνος των δοντιών και οι μολύνσεις μπορούν συνήθως να ανακουφιστούν και να θεραπευτούν
φυσικά.
Διαβάστε εδώ το άρθρο με τις συνταγές θεραπείας και ανακούφισης για τον πονόδοντο
Κακοσμία στόματος
Η κακοσμία του στόματος είναι η δυσοσμία του στόματος δηλαδή η άσχημη αναπνοή (η οποία, όμως, δεν προέρχεται από «αρωματικές» τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμύδι, το κουνουπίδι κλπ). Συνήθως, δεν γίνεται αισθητή από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς η μύτη μας έχει την τάση να
συνηθίζει στις οσμές, ενώ αποτελεί και θέμα taboo, ακόμα και σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, αν και δεν θα έπρεπε, καθώς η πληροφόρηση είναι και ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσουμε τον φίλο μας που πάσχει από κακοσμία.
Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την κακοσμία του στόματος.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια).
Με άλλα λόγια τα μικρόβια, που υπάρχουν στο στόμα, διασπούν τις πρωτεΐνες (από τις τροφές, σάλιο κλπ) παράγοντας βρομερές ουσίες.
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια, όπως:
1.Ουλίτιδα
2.Περιοδοντίτιδα
3.Βαθιά τερηδόνα
4.Περιστεφανίτιδα
5.Νεκρωτικούς πολφούς
6. Ξηροστομία
7. Σφηνωμένα κατάλοιπα τροφών
8. Ακάθαρτες προσθετικές εργασίες (όπως οδοντοστοιχίες)
9. Εντοπισμένη οστεΐτιδα (ξηρό φατνίο)
10.Εξελκώσεις του στοματικού βλεννογόνου
11. Επουλωμένα τραύματα (μετά την εξαγωγή)
12.Λοιμώξεις του στόματος
και γίνεται ακόμα εντονότερη όταν συνδυάζεται με το κάπνισμα.
Aν οφείλεται σε προβλήματα δοντιών, θα βοηθήσουν οι καθημερινές πλύσεις με διάλυμα από αφέψημα μύρου και μέντας ή από γαρίφαλο, γλυκάνισο και μάραθο.
Aν η κακοσμία συνδέεται με το στομάχι, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ή μελισσόχορτο και κόκκινη φτελιά.
Ομοιοπαθητική
Oι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι πολλές και όχι πάντοτε εύκολα αντιμετωπίσιμες. Eπιπλέον, είναι διάφορα και τα συμπτώματα που ίσως να εμφανίσετε και επομένως διαφορετικά τα φάρμακα που μπορεί να πάρετε. Για παράδειγμα, την κακοσμία που συνοδεύεται από άσπρισμα της γλώσσας και αυξημένη παραγωγή σάλιου όταν κοιμάστε, η ομοιοπαθητική την αντιμετωπίζει με διαφορετικό φάρμακο από μια κακοσμία που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Kατάλληλο φάρμακο: Mercury Solubilis.
Αιθέρια Έλαια
Φρεσκάρετε την αναπνοή σας κάνοντας «γαργάρες» τρεις φορές τη μέρα ή όποτε νιώθετε ανάγκη με τα παρακάτω δύο διαλύματα, που έχουν αντιμικροβιακή δράση και ευχάριστο άρωμα.
1ο διάλυμα
● 1 ποτήρι νερό
● 1 κουταλιά βότκα
● 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
2ο διάλυμα
● 1 ποτήρι νερό
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μύρο
Βότανα
Aν οφείλεται σε προβλήματα δοντιών, θα βοηθήσουν οι καθημερινές πλύσεις με διάλυμα από αφέψημα μύρου και μέντας ή από γαρίφαλο, γλυκάνισο και μάραθο. Aν η κακοσμία συνδέεται με το στομάχι, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μάραθο, δυόσμο και μαϊντανό ή μελισσόχορτο και κόκκινη φτελιά.
Διαβάστε επίσης 9 αντίδοτα για την κακοσμία σώματος & στόματος
Πέτρα – Τρυγία στα δόντια
Η τρυγία (πέτρα) είναι οδοντική πλάκα η οποία έχει παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια και έχει σκληρύνει. Δημιουργείται πάνω στα δόντια αφήνοντας τραχιά αίσθηση. Συνήθως βρίσκεται στη συμβολή δοντιών και ούλων και ανάμεσα στα δόντια. Επίσης βρίσκεται στο πίσω μέρος των κάτω πρόσθιων δοντιών (κοντά στο σημείο που οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν το σάλιο).
Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αισθάνεστε την παρουσία της τρυγίας (πέτρας) στα δόντια και για αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται αναγκαία. Η τρυγία (πέτρα) είναι πολύ σκληρή ουσία για να την αφαιρέσετε μόνοι σας με την οδοντόβουρτσα και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να την αφαιρέσει ο οδοντίατρος με κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού. Μπορείτε, όμως, να καθυστερήσετε τη δημιουργία της κρατώντας το στόμα σας καθαρό με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα
Τι είναι η ουλίτιδα και τι η περιοδοντίτιδα;
Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα περιορίζονται σε:
– έντονο ερυθρό χρώμα των ούλων
– διόγκωση των μεσοδόντιων θηλών
– αιμορραγία κατά το βούρτσισμα
– επίμονη κακοσμία που επανέρχεται λίγο μετά το βούρτσισμα.
Μπορεί να είναι οξεία, όταν εμφανίζεται απότομα και αφορά σε μια μικρή ομάδα δοντιών (εντοπισμένη) ή χρόνια, που διαρκεί περισσότερο χρονικό διάστημα και αφορά σε μεγαλύτερες ομάδες δοντιών (γενικευμένη).
Αν η ουλίτιδα δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα μετεξελιχθεί στο επόμενο στάδιο, την περιοδοντίτιδα. Εδώ τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και σοβαρότερα:
– αιμορραγία των ούλων ακόμα και με ένα απλό δάγκωμα
– υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων
– αποκόλληση των ούλων από τα δόντια
– εμφάνιση εξιδρώματος ή πύου ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα
– κινητικότητα των δοντιών
– έντονη και ακόμα πιο επίμονη δυσοσμία.
ΑΙΤΙΑ
– μικροβιακή πλάκα
– κακή στοματική υγιεινή (όχι συχνό βούρτσισμα, σπάνια ή καθόλου χρήση οδοντικού νήματος)
– κάπνισμα και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και αναψυκτικών
– τραυματική σύγκλειση άνω και κάτω δοντιών
– διαβήτης και ορμονικές διαταραχές
– χρόνια λήψη φαρμάκων
– κληρονομικοί παράγοντες
– συχνή χρήση οδοντογλυφίδας.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
1) Η μικροβιακή πλάκα εγκαθίσταται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.
2) Τα μικρόβια μέσω του μεταβολισμού παράγουν τοξίνες, οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν τους συνδετικούς ιστούς των ούλων.
3) Τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αυχένες των δοντιών.
4) Τα μικρόβια φτάνουν και αρχίζουν να καταστρέφουν το φατνιακό οστό που στηρίζει τα δόντια. (Από εδώ και πέρα η νόσος αρχίζει να γίνεται μη αναστρέψιμη).
5) Αρχίζει η εμφάνιση περιοδοντικών θυλάκων.
6) Οι περιοδοντικοί θύλακοι μεγαλώνουν. Όλο και περισσότερος συνδετικός ιστός νεκρώνεται. Οι ρίζες των δοντιών χάνουν σταδιακά την οστική τους στήριξη. Αρχίζει η κινητικότητά τους.
7) Τελικό στάδιο που χαρακτηρίζεται από έντονες πυώδεις και αιμορραγικές φλεγμονές. Σε αυτό το στάδιο πλέον οποιαδήποτε θεραπεία που να περιλαμβάνει σωτηρία των δοντιών είναι μάλλον ανέφικτη.
Αντιμετώπιση
Τεϊόδεντρο
Το Τεϊόδεντρο φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας (μεταξύ άλλων).
Πιο συγκεκριμένα:
Σε 60 γρ. χλιαρό νερό, ρίξτε 5 σταγόνες tea tree και 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή κανέλας (για καλύτερη γεύση). Κάντε μπουκώματα για 30 δευτερόλεπτα και φτύστε το.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να το καταπιείτε!
Ω 3 Λιπαρά
Σε έρευνα που είχε γίνει από μια ομάδα Ισραηλινών επιστημμόνων, παρατηρήθηκε οτι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ωμέγα 3, μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τις πιθανότητες προσβολής από περιοδοντίτιδα αλλά και την εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας.
Πλούσεις τροφές σε ωμέγα 3 είναι:
ξηροί καρποί-πχ τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ηλιόσποροι κ.α. (εκτός από φυστίκια κάσιους)
ψάρια και ειδικότερα τα λιπαρά (γαύρος, σαρδέλλες, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, μπακαλιάρος, τόνος, γλώσσα κλπ)
θαλασσινά (αστακός καβούρια,, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες, κλπ)
σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
ελαιόλαδο
ηλιέλαια και μαργαρίνες (καλό είναι να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο όπου είναι δυνατόν)
Ομοιοπαθητική
Xρόνια Oυλίτιδα: Ίσως να οφείλεται σε κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα, όπως μια ορμονική διαταραχή, η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να σταματήσει και η ουλίτιδα. Kατάλληλο φάρμακο: Aνάλογα με την περίπτωση.
Oύλα που ματώνουν: Eάν σας συμβαίνει συχνά, ίσως επειδή τα δόντια σας σχηματίζουν πολύ εύκολα πέτρα, εκτός από τον καθαρισμό στο ιατρείο, τις ειδικές οδοντόπαστες και τα στοματικά διαλύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάτι άλλο. Kατάλληλο φάρμακο: Phosphorus.
Αιθέρια Έλαια
Κάντε «μπουκώματα» με ένα διάλυμα που περιέχει αιθέρια έλαια με αντισηπτικές, επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες.
● 1 ποτήρι χλιαρό νερό
● 1 κουταλάκι μπράντι
● 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
● 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι
Βότανα
Πλύσεις με αφέψημα από φασκόμηλο και χαμομήλι θα επουλώσουν και θα δυναμώσουν τα ούλα σας, όπως και το μασάζ στην ίδια περιοχή με σκόνη μύρου, που έχει και αντισηπτικές ιδιότητες. Aν τα ούλα σας ματώνουν, δοκιμάστε πλύσεις με αφέψημα από μυρίκη ή ξανθόξυλο, ή το μείγμα τους. Aν η ουλίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, πίνετε 3 φορές τη μέρα μισό ποτήρι νερό με 30 σταγόνες βάμμα εχινάκειας. Eναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 3 φορές τη μέρα ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας για 7 λεπτά σε ένα μπρίκι νερό 1 κουταλάκι ρίζα εχινάκειας.
Διαβάστε επίσης: Φυσικές σπιτικές συνταγές για την καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας
Τονωτική σύνθεση για γερά ούλα
Η σύνθεση αυτή είναι αντισηπτική , στυπτική καθαρίζει τα δόντια ειδικά στη βάση τους οπου δημιουργείται η πέτρα και τονώνει τα ούλα.
Η σύνθεση αυτή παρασκευάζεται ως βάμμα και χρησιμοποιείται μαζί με την οδοντόπαστα στην οδοντόβουρτσα.
Αιματόριζα – Sanguinaria canadesis
Ιδανική στο να περιορίζει την οδοντική πλάκα
Διοσκουρίδια Dioscorea spp..
αντιφλεγμονώδες
Δρύς – Λευκή δρύς, φλοιός.
Ιδανικό για τα ούλα μου ματώνουν. Τα συστατικά της ενισχύουν τα τριχοειδή αγγεία. Βοηθάει πολύ στο να σφίξουν τα ούλα.
Ανθη Καλεντούλας Kalentula officinalis
Γνωστό αντιφλεγμονώδες στυπτικο αντιμηκητικό. Ενδεικνύεται για τοπικές χρήσεις και σε αποστήματα.
Μέντα φύλλα Mentha piperita..
Η χρήση της μέντας θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση δροσιάς στο μίγμα
Μύρρη κόμμι Commiphora myrrha..
ειδικά σε προχωρημένες μορφές ουλίτιδας
Πεντάφυλλο Potentila spp..
Iσχυρό στυπτικη ενδεικνύεται για χρονιες φλεγμονές των ούλων αλλα και για γαργάρες για τον πονόλαιμο.
Κάτι επιπρόσθετο και απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε ένα μείγμα με έλαιο βάσης με αιθέρια έλαια δάφνη και θυμάρι
Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή πάθηση, που συναντάται σε άτομα κάθε ηλικίας. Η τερηδόνα καταστρέφει τα δόντια και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του πολφού και να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος στη κορυφή της ρίζας του δοντιού.
Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;
Τερηδόνα
Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί από τη μεγάλη παραμονή οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Είναι τα μικροσκοπικά βακτήρια (τα οποία βρίσκονται στη πλάκα) που προκαλούν την τερηδόνα. Στην αρχική της μορφή τα βακτήρια (που τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών) δημιουργούν οξέα τα οποία καθιζάνουν στη πλάκα και μαλακώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα διαλύουν τα βασικά συστατικά της επιφάνειας του δοντιού (αδαμαντίνη).
Δεν είναι μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Όλα τα σάκχαρα, αλλά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Παραδείγματα τέτοιων σακχάρων είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, η μαλτόζη που περιέχεται στο μέλι, η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται στο σάλιο. Έπίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σημαντικά το φθόριο της οδοντόκρεμας. Εάν η πλάκα (που περιέχει τα βακτήρια) δεν αφαιρείται συστηματικά ή καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες σακχάρων καθημερινά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Τελικά μια μικρή τρύπα (κοιλότητα) εμφανίζεται.
Διαβάστε όλους τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης της Τερηδόνας
Προσοχή: Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν υποκαθιστούν την ιατρική αγωγή. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε συνταγή, συμβουλευθείτε τον οδοντίατρό σας. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτ ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.