5 απολαύσεις που σας χαρίζουν υγεία

Κι όμως, δεν είναι κάθε τι απολαυστικό ανθυγιεινό. Υπάρχουν πολλές απολαύσεις οι οποίες μας χαρίζουν υγεία… 1. Ο ύπνος Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ίσως απόλαυση

5 απολαύσεις που σας χαρίζουν υγεία

Κι όμως, δεν είναι κάθε τι απολαυστικό ανθυγιεινό. Υπάρχουν πολλές απολαύσεις οι οποίες μας χαρίζουν υγεία…

1. Ο ύπνος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ίσως απόλαυση από έναν καλό ύπνο που θα μας ξεκουράσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες μας. Τα οφέλη του: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ύπνος χρησιμεύει για να ξεφορτωθούμε τις άχρηστες πληροφορίες και αναμνήσεις της ημέρας που πέρασε, παρά για να δούμε όνειρα. Πρόσφατη έρευνα της Σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για τον ύπνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νευρικές συνδέσεις … που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας στη διάρκεια μιας φορτωμένης με υποχρεώσεις ημέρας, περιορίζονται όταν κοιμόμαστε για να προστατευτεί το μυαλό μας από υπερφόρτωση με άχρηστες πληροφορίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι σημαντικός για την απομνημόνευση σημαντικών πληροφοριών της προηγούμενης ημέρας και για το ξεσκαρτάρισμα των υπολοίπων άχρηστων πληροφοριών. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος βοηθά στη μάθηση και την ενίσχυση της μνήμης.

Advertisment

2. Η μουσική

Μετά από μια κουραστική μέρα καθώς γυρνάτε σπίτι ανοίγετε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου σας και συντονίζεστε με τον αγαπημένο σταθμό. Χωρίς να το γνωρίζετε ίσως, κάνετε μια πράξη αγάπης για τον εαυτό σας και επενδύετε στην υγεία σας Τα οφέλη της: Η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος. Σύμφωνα με έρευνες συμβάλει επίσης στην ανακούφιση του πόνου και περιορίζει το στρες. Επίσης θεωρείται ότι συμβάλλει στον περιορισμό της υψηλής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει σε συμπτώματα που οφείλονται και στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ. Ακόμη, τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής βρέθηκε ότι έχουν καλύτερη μνήμη σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ η μουσική μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και στη θεραπεία της δυσλεξίας. Τέλος η μουσική, σύμφωνα με έρευνες μας κάνει πνευματικά δραστήριους, βοηθάει στη συγκέντρωση και ενισχύει τη δημιουργικότητά μας.

3. Το παιχνίδι

Το παιχνίδι δεν είναι μόνο για παιδιά. Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε παίζοντας είναι πάρα πολλά. Τα οφέλη του: Το παιχνίδι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε από την ένταση της καθημερινότητας, μας ξεκουράζει και μας μαθαίνει καινούργια πράγματα. Ακόμη οξύνει τη φαντασία μας, αυξάνει την παρατηρητικότητα μας, και βελτιώνει τη μνήμη μας. Επιπλέον το παιχνίδι μας βοηθάει στην επίλυση και των προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε, όπως για παράδειγμα το σκάκι, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και μας βοηθάει να βρίσκουμε λύσεις ακόμη και όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας για να σκεφτούμε. Σύμφωνα με άλλη έρευνα το παιχνίδι βοηθάει να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι και να αποκτήσουμε ομαδικό πνεύμα. Αν λοιπόν έχετε παιδιά παίξτε μαζί τους ή ακόμη και με την παρέα σας παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα ή ό,τι σας ευχαριστεί.

4. Το σεξ

Το σεξ δεν είναι απλά μια απολαυστική εμπειρία, αλλά και μια δραστηριότητα που προάγει την υγεία μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Τα οφέλη του: Το σεξ ανακουφίζει από το άγχος, ρίχνει την πίεση, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και δυναμώνει την καρδιά. Μας βοηθάει επίσης να διατηρούμαστε σε φόρμα, να κάψουμε θερμίδες και να γυμνάσουμε το μυϊκό μας σύστημα. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που κάνουν περισσότερο σεξ στατιστικά κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα του προστάτη. Φτιάξτε λοιπόν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε κεριά και ελάτε πιο κοντά με το σύντροφό σας.

Advertisment

5. Σοκολάτα

Τρώγοντας λίγη σοκολάτα δεν κερδίζετε μόνο σε γεύση, αλλά και σε υγεία. Τα οφέλη της: Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθάει στην καταπολέμηση της κούρασης. Δεν είναι τυχαίο το ότι όταν έχουμε άγχος ή είμαστε λυπημένοι, οι περισσότεροι νιώθουμε λαχτάρα για σοκολάτα καθώς θεωρείται φυσικό αγχολυτικό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας, βοηθάει στην παραγωγή μίας ορμόνης, της σεροτονίνης, που θεωρείται η ορμόνη της ευτυχίας. Από τις πιο υγιεινές σοκολάτες, είναι η μαύρη και η bitter.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση