Σούπερ τροφές για… γυναίκες

Μερικές υπερτροφές για τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, μιας και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τα κόκκαλα, δίνουν ενέργεια, καταπολεμούν ασθένειες και πολλά άλλα. Σπόροι

Μερικές υπερτροφές για τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, μιας και έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τα κόκκαλα, δίνουν ενέργεια, καταπολεμούν ασθένειες και πολλά άλλα.

Σπόροι κινόα.
Αν συνδυάζετε τις παρακάτω υγιεινές επιλογές στα διάφορά γεύματά σας μέσα στην ημέρα, θα επιτύχετε τα μέγιστα από τα οφέλη τους: ένα πρωινό που είναι καλό για την καρδιά, ένα δείπνο που καταπολεμά τον καρκίνο, ένα επιδόρπιο που χαλαρώνει το στομάχι μας και μας κρατά σε εγρήγορση.

Advertisment

Βρώμη
βρώμη

Είναι γνωστό ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις και άρα μας βοηθά να ελέγχουνε το βάρος μας, τρώγοντας λιγότερο.
Προσθέστε βρώμη (και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως) στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί συνιστούν 25 – 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα -αυτό ισούται περίπου με το εξαπλάσιο των ινών σε μια μέση μερίδα από πλιγούρι βρώμης.

Μπρόκολο
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες στα σταυρανθή λαχανικά, ειδικά στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την καταπολέμηση της περίσσειας οιστρογόνων. Πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή βιταμίνης Α, το μπρόκολο βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι, με λιγότερες από 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Advertisment

Καρύδια
Μόλις μια χούφτα καρύδια την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου κ.ά.. Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα καρύδια φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Προτείνεται να τρώμε περίπου 6 καρύδια καθημερινά.

Αβοκάντο
αβοκάντο 2

Τα υγιή για την καρδιά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο αβοκάντο, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος στην κοιλιά –σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ακόμη, για κάποια προβλήματα γονιμότητας. Το αβοκάντο έχει επίσης υψηλές ποσότητες καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέως, πρωτεϊνών και βιταμινών Β6, Ε και Κ. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αρκεστείτε σε ¼ με μισό αβοκάντο την ημέρα.

Κόκκινα φασόλια
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτα πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, μέταλλα και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου. Το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται να έχει πολλά σημαντικά οφέλη, όπως η τόνωση της ικανότητας του σώματος να καίει λίπος, το συναίσθημα της πληρότητας στο στομάχι, ο έλεγχος των σακχάρων στο αίμα, ακόμη και η μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Προτείνεται να καταναλώνουμε τρία φλιτζάνια βρασμένα φασόλια την εβδομάδα.

Γιαούρτι
Το διάσημο ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και ωφέλιμο για τα οστά μας. Μόλις μία μερίδα, προμηθεύει με σχεδόν ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών ασβεστίου μια γυναίκα και το γιαούρτι που δεν έχει λιπαρά, έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από το πλήρες γιαούρτι.
Το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, σημαντικά για την καταπολέμηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Και ακόμα κι αν τα στοιχεία είναι ασαφή, κάποιοι ειδικοί λένε ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού -ένα συν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, είναι μια καλή επιλογή.

Ελαιόλαδο
Καμία λίστα δε θα ήταν πλήρης χωρίς αυτό το σημαντικό έλαιο. Η βάση της μεσογειακής διατροφής, έχει από καιρό συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έδειξε ότι το να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, όχι μόνο μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μας βοηθά να σκεφτόμαστε. Μια μελέτη του 2008 στην Ισπανία, έδειξε ότι τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, φαίνεται να καταπολεμούν ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό, αντικαταστήστε με ελαιόλαδο άλλα λίπη και χρησιμοποιήστε το ακόμη και στο ψωμί αντί για βούτυρο. Προτείνονται δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Σκούρα σοκολάτα

chocolate

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Έχει μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, και φωσφόρο -όλα σημαντικά για γερά κόκαλα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και οξύνει τη σκέψη. Προσοχή μόνο να προτιμάτε τη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Κινόα
Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα που ενισχύουν τα οστά, όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή μαγγανίου που καταπολεμά το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Γλυκοπατάτες
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης υδατάνθρακες, που μας δίνουν ενέργεια, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγγάνιο και κάλιο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση