Γιατί τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνδυάζονται με κιμά;

Όπως πιθανόν να έχετε ακούσει, οι συνδυασμοί των τροφών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, αφού οι ακατάλληλοι συνδυασμοί, όχι μόνο δεν επιτρέπουν

Όπως πιθανόν να έχετε ακούσει, οι συνδυασμοί των τροφών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, αφού οι ακατάλληλοι συνδυασμοί, όχι μόνο δεν επιτρέπουν στον οργανισμό μας να απορροφήσει τα απαραίτητα στοιχεία αλλά μερικές φορές μπορεί ακόμα και να βλάψουν την υγεία μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά που τα συνοδεύουμε με κιμά. Και στο τέλος παίρνουμε κι ένα γλυκό. Γιατί είναι λάθος λοιπόν;

– Τα ζυμαρικά (σύνθετοι υδατάνθρακες) φτάνουν στο στομάχι αφού πρώτα έχουν επεξεργαστεί με την πτυελίνη (ένζυμο του σιέλου) κατά τη μάσηση. Η κουραστική αυτή και «έντονη» ζύμωση συνεχίζεται στο στομάχι για περίπου δύο ώρες. Μ’ έναν εκπληκτικό μηχανισμό τα ζυμαρικά που φάγαμε (και τα οποία ήδη έχουν μετατραπεί σε χυμό) προκαλούν την έκκριση των απαραίτητων ουσιών που συμβάλλουν στην πέψη τους.

Advertisment

– Όταν όμως έρχεται και το κρέας, η όλη διεργασία αλλάζει ξαφνικά γιατί οι ζωικές πρωτεΐνες απαιτούν μια τελείως διαφορετική πεπτική διαδικασία απ’ ότι οι υδατάνθρακες γιατί:

– Νέα ένζυμα εκκρίνονται για τη διάσπαση αυτή τη φορά της πρωτεΐνης σε αμινοξέα (πεψίνη).

– Χρησιμοποιείται το υδροχλωρικό οξύ από τα κύτταρα του στομάχου.

Advertisment

– Αλλάζει το ΡΗ και το περιβάλλον γίνεται όξινο, έτσι η επεξεργασία των υδατανθράκων σταματάει προς το παρόν. Μέσα σε όλο αυτό το ανακάτεμα, ο χυμός παραμένει στο στομάχι περισσότερο από το κανονικό και τα μακαρόνια δε φεύγουν από το στομάχι παρά μόνον όταν φύγει το κρέας.

– Το γλυκό που «κλείνει» το γεύμα μας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειροτερεύει την όλη διαδικασία. Τα απλά σάκχαρα που περιέχει, θα έπρεπε κανονικά να περάσουν απευθείας στο έντερο (γιατί δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ενζυματική επεξεργασία) για να διασπαστούν σε μονοσακχαρίτες και να απορροφηθούν από τα τοιχώματα του εντέρου. Αν όμως βρουν στο δρόμο τους άλλη τροφή, τότε η κατάσταση χειροτερεύει διπλά.

Με τι μπορείτε να τα συνοδεύσετε;

Μόνο με ντομάτα, μανιτάρια, σάλτσα από σκόρδο, βασιλικό ή άλλα αρωματικά και λαχανικά

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση