Εγχείρημα Τελαίθριον – Μια οικοκοινότητα πρότυπο στην Εύβοια

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Το «Εγχείρημα Τελαίθριον» ευελπιστεί να δείξει ότι μία αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να υπάρξει και να εφαρμοστεί «στην

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Το «Εγχείρημα Τελαίθριον» ευελπιστεί να δείξει ότι μία αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να υπάρξει και να εφαρμοστεί «στην πράξη», και ότι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ακόμη και αν την υιοθετούσε όλη η ανθρωπότητα. Θέλουμε να μοιραστούμε όλες τις πρακτικές γνώσεις, τις πληροφορίες, τις τεχνολογίες και εν τέλει τις λύσεις τις οποίες θα ανακαλύψουμε, διερευνήσουμε και εφαρμόσουμε στο ταξίδι μας αυτό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εμψυχώσουμε, ενδυναμώσουμε, εκπαιδεύσουμε και εμπνεύσουμε όλους τους συνανθρώπους που θα συναντήσουμε ώστε να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι προς την όσο το δυνατόν περισσότερο ισορροπημένη συμβίωση των φυλών και των ειδών στον πλανήτη.

Advertisment

Θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας, να εξελίξουμε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του περιβάλλοντος και των αναγκών μας, και τελικά να κάνουμε πράξη όλη την έρευνα και τη γνώση της ανθρωπότητας σε ότι αφορά την υγεία, την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τις καλλιέργειες, την κοινωνία, την ψυχαγωγία και την ενσυναίσθηση (πνευματισμό). Να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα και να γίνουμε καλύτεροι από τους ίδιους μας τους εαυτούς, δεχόμενοι την καθημερινή ανάδραση (feedback) ως τροφή για ενσυνείδητη σκέψη και αρμονική δημιουργική και παραγωγική επικοινωνία. Θέλουμε να ζήσουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία στην εκπαίδευση (πληροφορία) και στην δημιουργική διαβίωση.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Μετά από διεξοδική συζήτηση και αναζήτηση για τον τόπο το Free and Real απόκτησε γη μέσα στην γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας στην περιοχή της Ιστιαίας-Αιδηψού στην βόρεια Εύβοια.

Advertisment

Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Τελέθριον Όρους στα 450 μέτρα υψόμετρο. Το μέγεθος της γης που ήδη είναι μέρος του εγχειρήματος είναι περίπου 12.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στο κοντινό μέλλον ελπίζουμε να αποκτήσουμε ένα γειτονικό κομμάτι γης ίδιου περίπου μεγέθους διπλασιάζοντας έτσι το σύνολο. Στην παρούσα φάση όλα τα τμήματα έρευνας εργάζονται για την ανάπτυξη του εγχειρήματος.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινότητας είναι το σχήμα της.
Ο κυκλικός σχεδιασμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο σχήμα της κοινότητας ακολουθώντας την σοφία και την εξαιρετική γεωμετρία της φύσης.

Ο κυκλικός σχεδιασμός προσφέρει την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το μέγιστο κοινωνικό όφελος. Η αρχιτεκτονική, στην αποδοτική εφαρμογή της, χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα υλικών για την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη δυνατή δόμηση. Καθώς τα υλικά βελτιώνονται κι αλλάζουν, το ίδιο θα συμβαίνει στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό. Αυτό αυξάνει τα πλεονεκτήματα και επεκτείνει τις ανέσεις, τα αγαθά και τις υπηρεσίες καθιστώντας τα προσιτά σε όλους.
Ένας δρόμος σε σχήμα δαχτυλιδιού θα περνάει γύρω από τα κτίσματα της κοινότητας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση και το ίδιο μέγεθος απόστασης από κάθε σημείο. Αλληλοσυνδεόμενα μονοπάτια και ρυάκια θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του τρισδιάστατου δασό-κήπου που δημιουργείται σε ολόκληρη την επιφάνεια της κοινότητας, αλλά και για βιοκλιματικούς σκοπούς.

Μεγάλες και μικρές τεχνητές λίμνες επίσης θα δημιουργηθούν προσφέροντας ένα πιο σταθερό και φιλικό κλίμα τόσο στην φύση όσο και στον άνθρωπο.
Στο κέντρο της κοινότητας θα βρίσκεται ένα Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων (Geodesic Dome Cluster) το οποίο θα αποτελείται από 5 αλληλοσυνδεόμενους Γεωδαιτικούς Θόλους. Κάθε ένας από τους 5 θόλους θα είναι πολυχρηστικός εξυπηρετώντας πολλές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, τέχνες, εκπαίδευση, έρευνα, αναψυχή κτλ.

Δείτε και το παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο στο TED

Για να μάθετε περισσότερα και, γιατί όχι, να συμμετάσχετε στο εγχείρημα, επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.freeandreal.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση