Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Όνομα: Αζαλέα Επιστημονική Ονομασία: Ινδικόν Ροδόδενδρον (Rhododendron Indicum)Advertisment Οικογένεια: Ερεικοειδή Άλλα ονόματα: Αζαλέα η Ινδική Τι είναι; Παρ’όλο που κατάγεται από την Άπω Ανατολή,

Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Όνομα: Αζαλέα

Επιστημονική Ονομασία: Ινδικόν Ροδόδενδρον (Rhododendron Indicum)

Advertisment

Οικογένεια: Ερεικοειδή

Άλλα ονόματα: Αζαλέα η Ινδική

Τι είναι;

Παρ’όλο που κατάγεται από την Άπω Ανατολή, η αζαλέα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό εξωτερικού χώρου που στολίζει μεταξύ πολλών και τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Ο αρχικός τύπος έχει δώσει χιλιάδες ποικιλίες με άνθη απλά και διπλά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα.

Advertisment

Η Αζαλέα δεν είναι δέντρο, είναι θάμνος

Η Αζαλέα είναι θαυμάσιος θάμνος με αειθαλές φύλλωμα και άνθη σε σχήμα χωνιού με δύο χείλη, που είναι είτε άοσμα είτε έχουν μια ευχάριστη απαλή μυρωδιά. Φτάνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα, έχει λογχοειδή φύλλα και πλούσια άνθη χρώματος λευκού, ρόδινου, κόκκινου και μοβ.

Ένα είδος αζαλέας υπήρχε και κατά την τεταρτογενή παλαιολιθική περίοδο, με την ονομασία αζαλέα η δρυαδική ή δρυάς.

Στην Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει μία αυτοφυής αζαλέα γνωστή και ως ροδόδενδρο ποντικός, ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα. Έχει μικρά άνθη μοβ χρώματος, τα φύλλα της είναι μακριά και λογχοειδή και τη συναντάμε σε ρεματιές και δασώδεις περιοχές.

Υπάρχουν αζαλέες με μικρά άνθη, που προέρχονται από ένα άλλο ιαπωνέζικο είδος, το Rhododendron obtusum. Αυτές οι τελευταίες αντέχουν εύκολα στο ύπαιθρο και έχουν τέλεια προσαρμοστικότητα.

Η αζαλέα προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη για να αναπτυχθεί ενώ το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρά υγρό και πορώδες. Αντέχει πολύ λίγο μέσα στο σπίτι, εκτός αν κρατάμε τις γλάστρες σε χώρο πιο δροσερό ή καλά αεριζόμενο τη νύχτα.

Την καλλιεργούμε σε καστανόχωμα ή σε όξινο έδαφος. Τα ανθισμένα φυτά που πουλιούνται από τα ανθοπωλεία έχουν το μειονέκτημα ότι έχουν μειωμένο ριζικό σύστημα, αφού η μπάλα τους έχει υποστεί έντονο περιορισμό του όγκου, προκειμένου να χωρέσουν σε στενή γλάστρα. Έτσι εξηγείται η εξάντληση των φυτών, που έχουν φορτσαριστεί σε θερμό αέρα και που η ανθοφορία τους γίνεται χάρη στα αποθέματα θρεπτικών ουσιών του ξύλου.

Μετά την ανθοφορία, τα φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται, ώστε οι ρίζες τους να έχουν στη διάθεσή τους καινούργιο χώμα σε επαρκή ποσότητα. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούμε γλάστρες πιο φαρδιές παρά ψηλές και η καλλιέργεια γίνεται στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, κάτω από σκίαστρα, ώστε να λιγοστεύει η διαπνοή των φύλλων και να ενθαρρύνεται ο σχηματισμός μιας καινούργιας μπάλας ριζών. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, το συχνό κατάβρεγμα του φυλλώματος των φυτών κάνει πολύ καλό.

Από το Σεπτέμβρη και μετά, οι γλάστρες τοποθετούνται σε ψυχρό αέρα ή σε δωμάτιο με καλό αερισμό, ή σε βεράντα, ή ακόμα σε οποιοδήποτε μέρος που να μην είναι ζεστό και να έχει καλό φωτισμό. Ο σχηματισμός των μπουμπουκιών γίνεται κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, όταν δηλαδή η βλάστηση βρίσκεται σε σχετική ανάσχεση.

Οι ανθισμένες αζαλέες πρέπει να διατηρούνται σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία, αλλιώς τα λουλούδια χάνουν γρήγορα τη φρεσκάδα τους. Μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ανθοφορίας, βγάζοντας κάθε βράδυ τις γλάστρες στο ύπαιθρο, σε μέρος προστατευμένο από τον παγετό. Έτσι, τα λουλούδια ξαναβρίσκουν τη λάμψη τους με τη βοήθεια της δροσερής νύχτας.

Η αζαλέα καλλιεργείται αρκετά εύκολα, η ιδανική θερμοκρασία γι’αυτήν είναι 7-12ο C, χρειάζεται διάχυτο φως ( αν την έχετε μέσα στο σπίτι, φροντίστε να μην πέφτει απευθείας πάνω της το ηλιακό φως) και πολλή υγρασία.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να τοποθετήσουμε την αζαλέα μας σε σκιερό μέρος αλλιώς θα δούμε τα φύλλα της να πέφτουν. Τον χειμώνα, την προστατεύουμε επίσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες ρίχνοντας λίγη κοπριά ή άχυρο γύρω από τη ρίζα της ή αν χρειαστεί, μεταφέρουμε τη γλάστρα με την αζαλέα μέσα στο σπίτι, για μερικές ημέρες.

Αν δούμε τα άνθη της κλειστά, αυτό μάλλον οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας, οπότε, είτε μειώνουμε το πότισμα είτε φροντίζουμε για την καλή αποστράγγιση της γλάστρας.

Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Πότε ανθίζει;

Η αζαλέα ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης και τα άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για αρκετές εβδομάδες και μέχρι το καλοκαίρι, οπότε, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να χαρίσετε στον εαυτό σας ή σε άλλους, αζαλέες αφού αυτή την εποχή είναι γεμάτες με μπουμπούκια και χρώματα.

Τα χρώματα και τα άνθη της αζαλέας είναι πολύ χαρακτηριστικά. Ορισμένα άνθη κάποιων ποικιλιών έχουν στενά πέταλα, ενώ άλλα έχουν στρογγυλά. Μερικές αζαλέες αναπτύσσουν πέντε πέταλα στα άνθη τους ενώ άλλες, έχουν 10 έως 12 πέταλα.

Η λευκή Αζαλέα

Η λευκή αζαλέα αναπτύσσεται χαμηλά στο έδαφος και απαιτεί περισσότερη σκιά, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες. Τα άνθη της είναι μεγάλα και αποτελούνται από στρογγυλεμένα λευκά λουλούδια ενώ το φύλλωμα τους είναι πράσινο.

Η ροζ Αζαλέα

Η ροζ αζαλέα είναι γνωστή για την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να επιβιώνει στα πολύ ψυχρά κλίματα και σε θερμοκρασίες, ακόμη και κάτω από το μηδέν! Αυτό το όμορφο αρωματικό φυτό προσελκύει κοντά του, κολιμπρί και πεταλούδες. Αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία έχει την μεγαλύτερη κάλυψη σε άνθη.

Η κόκκινη Αζαλέα

Η κόκκινη αζαλέα είναι ένα ιδανικό φυτό για το σπίτι ή τον κήπο σας και ταιριάζει σε κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνος ο οποίος διατηρεί το φλογερό και έντονο κόκκινο χρώμα του, όλο τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Μιμόζα: Από προέρχεται το όνομά της οι ιδιότητες της κίτρινης μιμόζας και ο μύθος.

Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Ο συμβολισμός της αζαλέας

Όποιο χρώμα και αν έχει η αζαλέα, οι Ιάπωνες πιστεύουν πως αν την έχουν στο σπίτι τους, αυτή, θα σώσει την οικογένεια από κάθε τι που μπορεί να την βλάψει ή να την υπονομεύσει. Πιστεύουν επίσης ότι, η αζαλέα μπορεί να διώξει μαζί, όλες τις δυσκολίες που έχουν συσσωρευτεί στο σπίτι και την οικογένεια.

Αλλά και στο υπόλοιπο κόσμο, η αζαλέα παραμένει συνδεδεμένη με την οικογένεια και το σπίτι. Έτσι, συμβολίζει τη νοσταλγία του σπιτιού (αν κάποιος βρίσκεται μακριά του), τη φροντίδα της οικογένειας και του εαυτού μας.

Γενικά, η αζαλέα είναι συνδεδεμένη με όμορφα και λεπτά συναισθήματα. Είναι σύμβολο της αγάπης και της πιστότητας, εκφράζει τη θηλυκή ομορφιά, τη λεπτότητα, τη χάρη, την εγκράτεια, την ευγνωμοσύνη αλλά και την αφθονία, την άνεση και την ισορροπία.

Η λευκή αζαλέα (όταν την προσφέρουμε) δείχνει την ειλικρίνεια και τα καθαρά και αγνά συναισθήματα που έχουμε για κάποιον, όταν την πηγαίνουμε σε σπίτι που μένει οικογένεια, τους χαρίζει προστασία και απαλλαγή από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Η ροζ αζαλέα χαρίζει αντοχή, δύναμη και ανθεκτικότητα, φέρνει τύχη και ευημερία ενώ δηλώνει και «είμαι εδώ για σένα» όταν προσφέρεται σε κάποιον.

Τέλος, η μοβ αζαλέα, φέρνει έμπνευση, αυξάνει τη δημιουργική φαντασία και ενισχύει τους πνευματικούς δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης για τις υπέροχες ιδιότητες του Ιβίσκου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε
9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση