, ,

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) πραγματική; Εναλλακτικοί θεραπευτές και ακτιβιστικές οργανώσεις υγείας έχουν

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Το τεστ της ΔΕΠΥ από το ινστιτούτο Dore

Είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) πραγματική; Εναλλακτικοί θεραπευτές και ακτιβιστικές οργανώσεις υγείας έχουν αμφισβητήσει επανειλημμένως την ύπαρξή της. Μια αναζήτηση στη Google με τις λέξεις κλειδιά “Is ADHD fake?” θα σας βγάλει χιλιάδες άρθρα και βιβλιογραφία που υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται περί αυθύπαρκτης πάθησης.

Advertisment

Ας κοιτάξουμε όμως ποια είναι η τοποθέτηση και των συμβατικών οργανώσεων υγείας. Όλοι οι μεγάλοι Αμερικανικοί ιατρικοί σύλλογοι και οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί αναγνωρίζουν τη ΔΕΠ-Υ ως μια πραγματική κατάσταση που χρήζει θεραπείας.

Πολλοί επιστήμονες ωστόσο έχουν αντίθετη γνώμη. Η κλινική ψυχολόγος Marilyn Wedge, συγγραφέας του βιβλίου “A Disease Called Childhood” (μτφ: Μια Ασθένεια που Ονομάζεται Παιδική Ηλικία) λέει ότι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ πολλαπλάσια παιδιά από ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες μαζί, κατηγορώντας ουσιαστικά την ιατρική κοινότητα ότι δημιούργησε ένα νέο πελατολόγιο που δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά διαγιγνώσκονται λανθασμένα, λέει ο Richard Saul, παιδίατρος, συγγραφέας του βιβλίου «ADHD Does Not Exist» (μτφ Η ΔΕΠ-Υ Δεν Υπάρχει), μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων και της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Advertisment

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ είναι πραγματικά», λέει ο Saul. Αλλά αντιπροτείνει ότι «υπάρχουν δεκάδες άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα».

Κοινές αιτίες που μπορεί να προκαλούν υπερκινητικότητα και προβλήματα προσοχής περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, όπως και προβλήματα ακοής ή όρασης.

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ απαιτεί ερμηνεία

Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητότητα. Δεν μπορεί μια μαγνητική τομογραφία να το αποδείξει. Απεναντίας, ο ιατρός λαμβάνει υπόψη το ιστορικό του ατόμου, τα συμπτώματα που παρατηρεί ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς και τις μαρτυρίες των κοντινών του ανθρώπων. Τέλος, διενεργεί τεστ – ερωτηματολόγια όπως αυτό που θα κάνετε παρακάτω.

«Είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο λάθος, ειδικά εάν ο ιατρός ή ο θεραπευτής δεν έχει εξειδικευμένη εμπειρία στη ΔΕΠ-Υ» λέει ο Ψυχίατρος Imad Alsakaf, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Creighton στην Omaha, NE.

Το τεστ της ΔΕΠ-Υ

Αναφέραμε όλα τα παραπάνω για δύο λόγους. Ο ένας για να επισημάνουμε ότι ακόμα και σήμερα, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν για διαφορετικούς λόγους την ύπαρξη της ΔΕΠ-Υ. Ο δεύτερος λόγος είναι για να καταλάβετε τη θέση που έχει το παρακάτω τεστ που θα κάνετε. Ακόμα και εάν δεχτούμε ότι η ΔΕΠ-Υ είναι μια πραγματική πάθηση, το ερωτηματολόγιο αποτελεί μόνο ένα από τα εργαλεία αξιολόγησης του ειδικού για να κάνει μια τέτοια διάγνωση. Γι αυτό το λόγο, το τεστ μπορεί να έχει μόνο έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω από αυτό. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ολοκληρμένο εργαλείο διάγνωσης της ΔΕΠ-Υ. Οπότε, δώστε του την ανάλογη βαρύτητα.

Το τεστ προέρχεται από το Ινστιτούτο DORE που εφαρμόζει μη φαρμακευτικά προγράμματα αποκατάστασης που βασίζονται στην άσκηση και αφορούν τη ΔΕΠ-Υ, τη δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Οι ερωτήσεις που θα συναντήσετε παρακάτω αφορούν μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας και για την ακρίβεια μια περίοδο 6 μηνών έως 1 έτους. Έτσι, όταν θα συναντήσετε για παράδειγμα την ερώτηση “Έχετε κάνει λάθη απροσεξίας στην εργασία ή στο σχολείο σας;” χρειάζεται να φέρετε στο μυαλό σας αυτή την περίοδο, όχι γενικά όλα τα χρόνια της ζωής σας. Εξάλλου είναι προφανές ότι όλοι έχουμε κάνει πολλά λάθη απροσεξίας στη ζωή μας. Αν όμως έχουμε κάνει πολλά λάθη απροσεξίας ακόμα και μέσα σε μια μικρή περίοδο όπως αυτή, τότε η δήλωση έχει διαφορετική βαρύτητα.

[viralQuiz id=103]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση