Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ο “Φόβος της Επιτυχίας”; Το τεστ των Ψυχολόγων Lawrence R. και Katherine C. Good

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η ψυχολόγος Maritina Horner έδειξε ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την έννοια του “φόβου επιτυχίας”, όταν επισήμανε πως οι

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας ο "Φόβος της Επιτυχίας"; Το τεστ των Ψυχολόγων Lawrence R. και Katherine C. Good

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η ψυχολόγος Maritina Horner έδειξε ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την έννοια του “φόβου επιτυχίας”, όταν επισήμανε πως οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια τέτοια τάση σε σύγκριση με τους άνδρες. Στην έρευνά της, η Horner ζήτησε από φοιτήτριες να γράψουν μια παράγραφο ως συμπλήρωμα στην πρόταση «Μετά τις πρώτες εξετάσεις της, η Ann περνά στην κορυφή της τάξης της στο τμήμα ιατρικής…». Η ίδια πρόταση δόθηκε και στους άντρες, μόνο που το όνομα αντικαταστάθηκε με το John.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το 62% των γυναικών έγραφε παραγράφους που περιείχαν δυσάρεστες και αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της Ann λόγω αυτής της επιτυχίας της. Αντιθέτως, μόνο το 9% των ανδρών σκέφτηκαν ότι ο John θα ζήσει κάποια αρνητική συνέπεια λόγω της επιτυχίας του. To ερευνητικό έργο της Horner ενέπνευσε και άλλους ειδικούς να ερευνήσουν τον φόβο επιτυχίας.

Advertisements

Ακόμα κι αν οι γυναίκες δεν βιώνουν τόσο “φόβο επιτυχίας”, όσο η Horner θεωρούσε, έχουν και πάλι αρκετούς λόγους να φοβούνται όταν ξεχωρίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι προτιμούν να αποκρύπτουν τους ψηλούς του βαθμούς, επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα επηρεάσει τις πιθανότητες να τις ζητήσουν σε ραντεβού. Οι άνδρες μπορεί να λένε ότι προτιμούν τις έξυπνες και επιτυχημένες γυναίκες, αλλά δεν νιώθουν πολλές φορές άνετα με αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες ο καθένας θα προτιμούσε να μη ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος. Ο φόβος της επιτυχίας αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους, όμως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι φοβούνται την αποτυχία. Τόσο ο ένας φόβος, όσο και ο άλλος, μας εμποδίζουν από το να ξεδιπλώσουν την πλήρη δυναμική μας.

Το παρακάτω τεστ είναι βασισμένο στην εργασία “An objective measure of the motive to avoid success” των Ψυχολόγων Lawrence R. Good και Katherine C. Good, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Reports.

Θα κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένες δηλώσεις ανάλογα με το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε και με γνώμονα αν η εκάστοτε δήλωση ταιριάζει στον χαρακτήρα σας. Οι απαντήσεις είναι “Συμφωνώ” και “Διαφωνώ”. Ακόμα και αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε λίγο ή πολύ σε μία δήλωση, επιλέξτε την αντίστοιχη απάντηση διότι ο σκοπός του τεστ είναι να βρει αν ο “Φόβος της Επιτυχίας” είναι ικανός να επηρεάσει ή όχι τη ζωή σας. Το πόσο ακριβώς το ξέρετε εσείς οι ίδιοι!

[viralQuiz id=212]

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε