Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν

Περίπου 1,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά το 1,4 εκατ. εξ αυτών δεν το γνωρίζει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο

5 συστατικά που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό σας

Περίπου 1,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά το 1,4 εκατ. εξ αυτών δεν το γνωρίζει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κοιλιοκάκης δεν εντοπίζονται. Η νόσος είναι διαταραχή του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διασπάσει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Advertisment

Στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνονται: διάρροια, στομαχικές κράμπες και εντερικός μετεωρισμός. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εμποδίσει την

ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά και τελικά να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές.

Αν και η αυτοάνοση πάθηση πιστεύεται ότι εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία, μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της αυξάνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Advertisment

Ο Δρ Τζόζεφ Μάρρεϊ και οι συνεργάτες του στην Κλινική Μάγιο μελέτησαν αιματολογικές εξετάσεις 7.798 ατόμων, έξι ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey το διάστημα 2009-2010.

Οι ερευνητές μίλησαν επίσης με τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το διατροφολόγιο τους. Τελικά, κοιλιοκάκη εντοπίστηκε σε 35 άτομα, 29 εκ των οποίων δεν είχαν επίγνωση της κατάστασής τους.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η νόσος είναι αρκετά συχνή και αν εντοπίζεται σε ένα στα πέντε άτομα, τότε υπάρχει πρόβλημα τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και μεταξύ των ασθενών», τονίζει ο Δρ Μάρρεϊ.

Την ίδια ώρα, 1,6 εκατομμύρια Αμερικανικοί κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη (η οποία ενδείκνυται για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη) χωρίς να χρειάζεται.

«Πολλά άτομα δεν τρώνε γλουτένη, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη ιατρική αιτιολογία γι’ αυτό. Είναι σημαντικό αν κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη να απευθύνεται σε γιατρό πρώτα και μετά να προβαίνει σε διατροφικές παρεμβάσεις», εξηγεί ο ερευνητής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού
14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη
Tai chi: Μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον;
Καρκίνος του μαστού | Φάρμακο που προλαμβάνει την εμφάνισή του εγκρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση