,

Η πνευματική ενέργεια των τροφών έχει μεγαλύτερη σημασία από τη χημική τους σύσταση

Ομιλία του Ιάπωνα φιλόσοφου Μοκίτι Οκάντα Στην εποχή μας η διατροφή ασχολείται κυρίως με ό,τι έχει να κάνει με τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία,

Ομιλία του Ιάπωνα φιλόσοφου Μοκίτι Οκάντα

Στην εποχή μας η διατροφή ασχολείται κυρίως με ό,τι έχει να κάνει με τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τη θερμιδική αξία και τη γενική χημική σύσταση των τροφών. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν το “μαγικό κλειδί” των τροφών που τρέφει και στηρίζει το ανθρώπινο σώμα και – πιο σημαντικό – αναπτύσσει την ευεξία και την καλή υγεία.

Advertisment

Όπως και να έχει, δεν είναι μόνο η χημική σύνθεση που καθορίζει το αν η τροφή θα συμβάλλει στην υγεία ή την ασθένεια. Η πνευματική πλευρά της τροφής, δηλαδή η πνευματική της ενέργεια, είναι εκείνη που συμβάλλει στην καλή υγεία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πνεύμα δεν μπορεί να μετρηθεί με εργαστηριακές μεθόδους. Γι΄αυτό, όσο κι αν προσπαθήσουμε με επιστημονικές μεθόδους, δεν μπορούμε

να ανακαλύψουμε στα εργαστήρια την πνευματική διάσταση της τροφής. Όμως η τροφή έχει πνευματική ενέργεια και είναι αυτή η πνευματική ενέργεια που τρέφει το ανθρώπινο πνευματικό σώμα. Από την άλλη πλευρά, η φυσική διάσταση των τροφών, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά κ.λ.π. είναι εκείνα που τρέφουν το ανθρώπινο φυσικό σώμα.

Advertisment

Είναι εύκολο να δει κανείς τη διαφορά μεταξύ της υγιεινής, ζωντανής τροφής, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πνευματική ενέργεια και της μπαγιάτικης, σάπιας τροφής, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα η είναι εντελώς στερημένη από πνευματική ζωτικότητα. Τα φρέσκα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα πνευματικής ενέργειας, ενώ η ενέργεια έχει χαθεί από τα χαλασμένα λαχανικά. Είναι επίσης αλήθεια ότι τα τρόφιμα που δεν μπορούν να χαλάσουν, όπως τα κατεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, δεν περιέχουν υψηλή ζωτική ενέργεια. Πράγματι, τα ζωτικά στοιχεία των κατεργασμένων τροφών έχουν αφαιρεθεί εντελώς, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια συντήρησή τους στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό ισχύει και για τον μεγάλο αριθμό βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία περιέχουν λίγη ή και καθόλου πνευματική ενέργεια.

Στις υγιεινές και ζωτικές τροφές, η χρονική διάρκεια που παραμένει η πνευματική ενέργεια μέσα στην τροφή ποικίλλει σύμφωνα με την εξής σειρά: στα δημητριακά παραμένει περισσότερο από κάθε άλλη τροφή, ακολουθούν τα λαχανικά κι έπειτα τα ψάρια, τα οποία χάνουν την πνευματική ενέργεια πολύ γρήγορα. Όσο πιο φρέσκια είναι η τροφή, τόσο περισσότερη πνευματική ενέεργεια περιέχει.

Η θεμελιώδης πηγή της ζωής είναι η πνευματικά ενέργεια. Συνεπώς, για να έχουμε καλή υγεία, είναι πρωταρχικό να καταναλώνουμε τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα πνευματικής ενέργειας. Τέτοιες τροφές δίνουν την ώθηση για μεγαλύτερες πνευματικές δραστηριότητες και επίσης καθορίζουν το εάν κάποιος θα είναι δυνατός ή αδύναμος από φυσικής πλευράς. Κι αυτό γιατί, ενώ η φυσική πλευρά των τροφών κτίζει και διατηρεί το φυσικό σώμα, η πνευματική πλευρά δίνει ζωή στη φυσική πλευρά. Γι αυτό είναι πολύ σπουδαίο να δίνουμε έμφαση στην φρεσκάδα και τη ζωτικότητα των τροφών που τρώμε, παρά να ενδιαφερόμαστε μόνο για τα φυσικά τους συστατικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση