Οι καρποί τρώγονται ωμοί, ενώ επίσης φτιάχνονται με αυτούς λικέρ, τάρτες, μαρμελάδες αλλά και σάλτσες για κρέας.
Τα πιο συνηθισμένα στις αγορές της Ελλάδας είναι:
Βακκίνιο το οξύκοκο Blueberry
{λατ.Vaccinium Cyanococcus} βλ. wikipedia
Μύρτιλλο, βακκίνιο το Μύρτιλλο Bilberry
{λατ. Vaccinium myrtillus L } βλ. wikipedia
Advertisment
Βακκίνιο το οξύκοκκο ή φίγγι Cranberry
{λατ. Vaccinium Oxycoccos} βλ. wikipedia
Αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοκούμαρο Bearberry
{λατ. Arctostaphylos uva ursi} βλ. wikipedia
Στην Ελλάδα απαντώνται αυτοφυή, σε ορεινά μέρη της Μακεδονίας και στον Θεσσαλικό Όλυμπο, τα είδη Μύρτιλλο {λατ. Vaccinium Murtillus L} και Cowberry or Lingonberry {Vaccinium vitis-idaea} που ο Θεόφραστος το ονομάζει «η άμπελος εν Ίδη» (άμπελος της Ιδης).
Πλέον όμως καλλιεργείται και το Blueberry στην Δράμα.
Advertisment
Το Αρκτοστάφυλλο σπάνιο είδος και απαντάται σποραδικά σε μερικά ψηλά όρη της βόρειας Ελλάδας. Έχει χρήσιμα φύλλα στη φαρμακευτική, γιατί περιέχει τις δραστικές ουσίες αρμπουτίνη και φαινυλαρμπουτίνη. Αφέψημα των φύλλων, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη θεραπεία παθήσεων των νεφρών και της κύστης.
Στα ελληνικά έχει επικρατήσει η λέξη Μύρτιλλα λίγο πολύ για όλα, που στην πραγματικότητα είναι μόνο όνομα του είδους Billberry (Vaccinium Murtillus L.)
Ευεργετικές ιδιότητες
Πολλές φαρμακολογικές και ευεργετικές δράσεις έχουν καταγραφεί για τα βακκίνια, κυρίως για το μύρτιλλο συμπεριλαμβανομένης της οφθαλμολογικής και αντιφλεγμονώδους δράσης, επούλωσης πληγών, αντιελκωδών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων.
Θεωρούνται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος.
Χρήση στην λαϊκή ιατρική
Στην λαϊκή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού.
Οι Ελισαβετιανοί φαρμακοποιοί έφτιαχναν από τους καρπούς ένα σιρόπι, το οποίο ονόμαζαν «Ρομπ», για τη θεραπεία της διάρροιας. Θεωρούσαν επίσης τους καρπούς δροσιστικούς και χρήσιμους για να απομακρύνουν τη χολερική διάθεση.
Διατροφική αξία
Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.
Πηγή