,

“Οι καλλιτέχνες είναι μερικώς υπεύθυνοι για την αύξηση των δεινών του κόσμου”

Κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο, έχει να επιτελέσει μία λειτουργία που είναι αναγκαία για την ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι έχει

Κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο, έχει να επιτελέσει μία λειτουργία που είναι αναγκαία για την ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι έχει μία αποστολή.
Η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Κι αφού είναι έτσι ένας καλλιτέχνης που είναι μέλος της κοινωνίας θα έπρεπε να αναλαμβάνει το ρόλο του και να κάνει το καλύτερο για να εκπληρώσει αυτή την αποστολή. Αυτό, πιστεύω ότι είναι ένα χρέος που του δόθηκε και που αυτός πρέπει να εκπληρώσει πιστά.

Γενικά μιλώντας, πραγματικά εκπλήσσομαι για την ανεύθυνη συμπεριφορά των καλλιτεχνών σήμερα. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που είναι καλοί και ευυπόληπτοι, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που φαίνεται να έχουν ξεχάσει την αποστολή τους ή ίσως είναι σωστότερο να πούμε ότι δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι για την αποστολή τους. Νιώθουν ότι είναι ιδιαίτερα άτομα που πρέπει να επιδεικνύουν την πρωτοτυπία τους με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούν, ως έκφραση της μεγαλοφυΐας τους και συμπεριφέρονται όπως τους ευχαριστεί, χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής. Πραγματικά είναι δύσκολο να συναντήσεις ενάρετους ανθρώπους.

Advertisment

Επίσης η κοινωνία γενικά φαίνεται να τους αποδέχεται θερμά ως ιδιαίτερα άτομα με το να ανέχεται τη συμπεριφορά τους. Αυτό νομίζω ότι τους διαφθείρει ακόμα περισσότερο. Πιστεύουν ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν το είδος του χαρακτήρα που είναι λεπτότερος από το χαρακτήρα των μέσων ανθρώπων και θα ήθελα να το εξηγήσω αυτό από πνευματική άποψη.

Είναι αλήθεια ότι στο αρχέγονο στάδιο της η ανθρωπότητα είχε πολύ ζωώδες στοιχείο στο χαρακτήρα της. Αλλά ο άνθρωπος αναπτύχθηκε από αυτό το βάρβαρο στάδιο αναβαθμιζόμενος βήμα προς βήμα, περνώντας μέσα από πολλά στάδια. Τώρα έχει έρθει σε τέτοια θέση που να μπορεί να αγωνιστεί για να δημιουργήσει έναν ιδανικό πολιτισμό.

Κατ’ αυτήν την έννοια “πρόοδος του πολιτισμού” σημαίνει ότι ο άνθρωπος πέτυχε τον έλεγχο πάνω στη ζωώδη φύση. Κι αφού αυτό έχει πλήρως επιτευχθεί, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος του αληθινού πολιτισμού έχει φτάσει. Η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου γένους είναι ακόμη εκτεθειμένο στην απειλή του πολέμου κι αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ζωώδους δύναμης υπάρχει ακόμα.

Advertisment

Στους καλλιτέχνες δόθηκε η σημαντική αποστολή να βοηθήσουν στην εκρίζωση αυτού του μέρους της ανθρώπινης φύσης. Η αποστολή ενός καλλιτέχνη είναι να βοηθήσει στην ανύψωση του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του χορού και της υποκριτικής.
Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, η ψυχή ενός καλλιτέχνη πλησιάζει τη ψυχή των ανθρώπων . Για να το θέσω πιο απλά, η δύναμη της δόνησης που βγαίνει από τη ψυχή του καλλιτέχνη, αγγίζει τις χορδές της καρδιάς των ανθρώπων μέσω της ζωγραφικής, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του τραγουδιού και το χορού. Μια δυνατή, αδιαχώριστη σύνδεση αναπτύσσεται κατόπιν μεταξύ της ψυχής του καλλιτέχνη κι αυτής του κοινού του. Αν ο χαρακτήρας του καλλιτέχνη είναι υψηλός και ευγενής, ο χαρακτήρας του κοινού εξυψώνεται ανάλογα. Εδώ ακριβώς έγκειται η αξία της τέχνης, άρα ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι το είδος του ατόμου που είναι ικανό να οδηγήσει το κοινό σε υψηλότερα επίπεδα πνευματικότητας.

Γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πω ότι οι καλλιτέχνες είναι μερικώς υπεύθυνοι για την αύξηση των σημερινών δεινών του κόσμου. Σκεφτείτε το πλήθος των χυδαίων και παράξενων έργων της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής, των άγριων και επικίνδυνων τραγουδιών, της κακόφωνης μουσικής και των αποκρουστικών έργων του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Mokiti Okada
[divider type=””]

Βλέποντας λοιπόν το επίπεδο της πλειοψηφίας των σύγχρονων καλλιτεχνών μπορούμε να καταλάβουμε και το επίπεδο  του πολιτισμού μας.
Δεν γνωρίζω εάν οι καλλιτέχνες ωθούν εκεί τον κόσμο ή αυτός ο κόσμος έτσι όπως είναι γεννά αυτούς τους καλλιτέχνες, αλλά το σίγουρο είναι ότι αποτελούν έναν πολύ καλό καθρέφτη της κοινωνίας μας.

Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση