«Η σοφία δεν είναι κάτι που μαθαίνεις, είναι κάτι που γίνεσαι».
Ινδική ρήση.
Η ανικανότητα των αντρών να συνδέσουν τον εαυτό τους με το Πνεύμα,
είναι ο λόγος που τους οδήγησε να μιλούν γύρω από τη διαδικασία απόκτησης γνώσης.
Οι γυναίκες ακόμα έχουν άμεση σύνδεση με το πνεύμα.
Απλά, έχουν ξεχάσει πώς να τη χρησιμοποιούν
ή, μάλλον, έχουν ενστερνιστεί την άποψη των αντρών.
Πιστεύουν, δηλαδή, ότι δεν την έχουν.
Don Juan Matus
Advertisment
——————————
Οι απαντήσεις και τα αποτελέσματα στα “θέματα των εξετάσεων” δεν αντλούνται από τις γνώσεις του μυαλού, αλλά από την Διαθέσιμη ΕΝΕΡΓΕΙΑ του, την Δύναμη του νευρικού συστήματος και της Θέλησής. Αν θέλεις να ανεβείς τις σκάλες ενός δεκαώροφου κτιρίου μην περιμένεις να σε βοηθήσουν οι γνώσεις σου για την κβαντική φυσική, τον Howard Phillips Lovecraft, ούτε φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, πρέπει να έχουν δύναμη οι μύες των ποδιών σου, να έχεις καλή φυσική κατάσταση και αυτό θα το αποκτήσεις με την συνεχή ΚΑΘΗΜΕΡΙΚΉ προπόνηση-εκγύμναση. Με ενεργειακή πράξη και όχι με παθητική θεωρία.
Όταν ένας άνθρωπος αποφασίσει να προσεγγίσει τα ζητήματα της πνευματικότητας το ιδανικό είναι να ακολουθεί την οδό της φιλοσοφίας και όχι κάποιας θρησκείας. Αν ενδιαφέρεται να μάθει για άλλα επίπεδα, ανώτερα σώματα, φιλοσοφικά συστήματα, σχολές, διδασκαλίες, παραδόσεις, μετενσάρκωση, τσάκρας κλπ, συνήθως –στην καλύτερη των περιπτώσεων- κάνει μια μελέτη όλων αυτών των θεμάτων, διότι οι περισσότεροι δεν κάνουν ούτε καν αυτό, απλώς βαυκαλίζονται ονειροπολώντας και καταφέρνουν να γίνουν Ντ.Δ. δηλ. “Ντενεκέδες Δεδομένων”. Βέβαια οι ίδιοι αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται “κινητή βιβλιοθήκη” αλλά αυτή η “κινητή βιβλιοθήκη” ταυτόχρονα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις τσιρίδες μιας πελάτισσας ή ενός μπόμπιρα. Σε τι είναι χρήσιμη μια “κινητή βιβλιοθήκη” άραγε;
Advertisment
Για κάποιους ανθρώπους όμως – ελάχιστους μεταξύ ελαχίστων- η πνευματικότητα και η εσωτερική αναζήτηση, δεν είναι θεωρητική κατάρτιση, δηλαδή συσσώρευση παθητικών δεδομένων, αλλά πρακτική ενεργειακή εφαρμογή, δηλαδή εφαρμογή αυτών των δεδομένων.
Στην καθημερινή πρακτική εξωτερική και εσωτερική, εξάσκηση-προπόνηση, προκειμένου να αλλάξουν τον εαυτό τους, η θεωρία παίζει πολύ μικρό ρόλο. Δηλαδή φροντίζουν να μην γίνουν “ντενεκέδες δεδομένων”, για να μην είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τον έφορο ή τον τραπεζίτη τους ή τις τσιρίδες ενός μικρού παιδιού ή τις ιδιοτροπίες του διαχειριστή της πολυκατοικίας τους, ή τον τύπο που τους προσπερνά ανάποδα στον δρόμο, ή οποιονδήποτε μικρό ή μεγάλο καθημερινό τύραννο.
Η δεύτερη αυτή κατηγορία “πνευματικών αναζητητών” δεν απασχολείται τόσο με όλα αυτά τα βαθυστόχαστα ερωτήματα, ούτε δίνει το μεγαλύτερο βάρος σε διδασκαλίες εσωτερισμού και σε πολλά λόγια φιλολογικών εννοιών –πολλά σκόπιμα αφηρημένα και δυσνόητα, για να φαίνονται βαθυστόχαστα, καταλήγοντας να είναι ανόητα- αλλά σαν τους αθλητές, προβληματίζονται κυρίως για το ποιο πρόγραμμα προπόνησης χρειάζεται να ακολουθήσουν, για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν, σχετικά πάντα με τον ΣΚΟΠΟ τους.
Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η εκμάθηση φιλοσοφικών ή εσωτερικών, φανερών ή κρυφών συστημάτων, ή το πόσα είναι τα ανώτερα επίπεδα, ποιά όντα κατοικούν σε καθένα απ αυτά και να γνωρίζουν την περιγραφή τους με κάθε λεπτομέρεια, αλλά για παράδειγμα ενδιαφέρονται να μάθουν και να ΚΑΝΟΥΝ, να αποκτήσουν π.χ. την ικανότητα να ελέγχουν τον θυμό τους, να έχουν καλή επικοινωνία, αποτελεσματικές πωλήσεις, αρμονικό εσωτερικό κόσμο, έλεγχο των σκέψεων – συναισθημάτων, μεγάλη διαθέσιμη ποσότητα Ενέργειας και άλλα παρόμοια.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Επιχειρηματίας και μητέρα. Ας ρωτήσει λοιπόν τον εαυτό της τι είναι αυτό που τις είναι απαραίτητο και τι είναι αυτό που τις χρειάζεται; ΤΩΡΑ, σήμερα, στον ΠΑΡΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ. Να διαβάζει ή να ακούει, μελετάει κλπ για τα ανώτερα αστρικά ταξίδια, την νιρβάνα, το άνοιγμα των τσάκρας, την βιοδυναμική του χάους, την διάταξη την τυχαιότητας ή τι της είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ, το πως να αποκτήσει την ικανότητα να ελέγχει τα νεύρα της, ώστε να μπορεί να συμβιώνει με μικρά παιδιά και δύστροπους πελάτες λειτουργώντας αποτελεσματικά ως γονιός και επιχειρηματίας; Επίσης τρόπους επικοινωνίας, δικτύωσης και πωλήσεων ώστε να είναι αποτελεσματική επιχειρηματίας;
Επειδή έχω περάσει κι από τις δύο αυτές καταστάσεις, σας πληροφορώ ότι η θεωρητική κατάρτιση του αστρικού ή του μικρού χάους, ή η ανάγνωση των φανταστικών έργων του Howard Phillips Lovecraft ή του εξωτικά μυστηριώδους Edgar Allan Poe όσο ενδιαφέρουσα, μαγευτική ή εξωτική κι αν ήταν, με άφηνε απολύτως «γυμνή» και ανήμπορη απέναντι στις κρίσεις πείσματος ενός μικρού παιδιού ή απαιτητικού πελάτη ή στο γιατί οι στατιστικές κατρακυλούν και στα πείσματα της κόρης μου.
Το νευρικό μου σύστημα χόρευε στους ρυθμούς ενός ξέφρενου ροκ, όπως και ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ του ακούσει για τον Howard Phillips Lovecraft, ή για την πνευματική σημασία των αριθμών ή για την γάτα του Σρέντιγκερ, ή για την αρχή της μετάπτωσης κλπ. κλπ. Μάλιστα, έχω παρατηρήσει το φαινόμενο, (είναι αρκετά οφθαλμοφανές μπορείς εύκολα να το δεις) πως αρκετά συχνά, άνθρωποι άσχετοι, ή και εχθρικοί απέναντι σε όλα αυτά τα φιλοσοφικά – πνευματικά ζητήματα, σε κρίσιμες στιγμές επιδεικνύουν ικανότατο βαθμό αυτοκυριαρχίας, ελέγχου, έμμεσων και άμεσων αποτελεσμάτων, από έναν πολυμαθή «εσωτεριστή», που ξέρει απ έξω όλη την ανθολογία του Edgar Allan Poe.
Η επόμενη, αλλά αμείλικτη συνειδητοποίηση λοιπόν είναι ότι, αντιμετωπίζοντας κανείς επιτυχώς τις τσιρίδες τα πείσματα και τα καπρίτσια ενός μικρού παιδιού ή σημαντικού αλλά ιδιότροπου πελάτη- συνεργάτη, δίνει εξετάσεις, βρίσκεται μπροστά σε μια δοκιμασία, αντίστοιχη με το να βρίσκεται μπροστά στον “μέγα και τρανό Κθούλου” και έχει παρατηρηθεί πως αυτοί που δεν γνωρίζουν καθόλου, το “μέγα και τρανό χταποδοκαλαμαροειδές” τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην ζωή τους, από αυτούς που λατρεύουν το εν λόγο εξάμβλωμα.
Οι απαντήσεις και τα αποτελέσματα στα “θέματα των εξετάσεων” δεν αντλούνται από τις γνώσεις του μυαλού, αλλά από την Διαθέσιμη ΕΝΕΡΓΕΙΑ του ανθρώπου, την Δύναμη του νευρικού συστήματος και της Θέλησής του. Αν θέλεις να ανεβείς τις σκάλες ενός δεκαώροφου κτιρίου μην περιμένεις να σε βοηθήσουν οι γνώσεις σου για την κβαντική φυσική, ούτε φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, πρέπει να έχουν δύναμη οι μύες των ποδιών σου και αυτό θα το αποκτήσεις με την συνεχή ΚΑΘΗΜΕΡΙΚΉ προπόνηση-εκγύμναση. Με ενεργειακή πράξη και όχι με παθητική θεωρία.
Εδώ ερχόμαστε σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Τι πρακτικές εφαρμογές να κάνω; Τι ασκήσεις; Ποιες να είναι οι αλλαγές μέσα κι έξω; Η απάντηση είναι απλή και αφοπλιστική. ΚΑΝΩ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΩ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΖΩΗ. Αυτό είναι το κριτήριο. Είναι μάταιο ανόητο και ενεργοβόρο, να επιδιώκεις να ακολουθείς ότι διαβάζεις στα περιοδικά. Ο «προπονητής» αυτός που πρέπει να σχεδιάσει το πρόγραμμα της εξάσκησής, το είδος των ασκήσεων και την διάρκειά τους, δεν είναι παρά η Παρατήρηση της καθημερινότητας.
Διαπιστώνεις έστω ότι έχεις δύο αδυναμίες. Κάτι θεωρείται αδυναμία όχι επειδή κάποιος είπε ότι είναι αδυναμία, αλλά επειδή σε ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ στο να επιτύχεις ένα αποτέλεσμα με βάση τον σκοπό σου.
Ας μείνουμε λοιπόν στο ίδιο παράδειγμα της πιο πάνω γυναίκας, επιχειρηματίας και μητέρα, έχει δύο ιδιότητες – αδυναμίες που την εμποδίζουν στην καθημερινότητα της. Είναι φιλάργυρη και ζηλότυπη. Τι να κάνει; Να παλέψει ενάντια και στα δύο ελαττώματα, ή να ξεκινήσει από ένα και ποιο να είναι αυτό και μέχρι ποιο σημείο να αλλάξει πριν περάσει σε κάποια άλλη εφαρμογή; Τις απαντήσεις ας τις αντλήσει από την καθημερινότητά της, ενεργοποιώντας τον παρατηρητή της.
Ποιο από τα δύο ελαττώματα διαταράσσει την ζωή της περισσότερο; Από αυτό να αρχίσει. Αν η φιλαργυρία της προκαλεί μόνο μικρές αντιπαραθέσεις με τον σύζυγό και καθόλου ενόχληση στην εργασία της, αλλά η ζηλοτυπία την οδηγεί σε σκληρές και εξουθενωτικές διαμάχες και στα δύο πεδία της καθημερινότητας της, τότε αυτό το δεύτερο είναι το ελάττωμα που πρέπει να ασχοληθεί πιο άμεσα. Είναι η μεγαλύτερη ενόχληση.
Όταν κατορθώσει να το αντιμετωπίσει και να το ελέγξει, τότε θα έρθει στην επιφάνεια η φιλαργυρία. Είναι η επόμενη ενόχληση και αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι σειρά να ασχοληθεί πιο άμεσα με αυτήν. Όταν τις ελέγξει και τις δύο ίσως χρειαστεί να ασχοληθεί με κάποιες τεχνικές επικοινωνίας για να μπορεί να ακούει καλύτερα και να μην την επηρεάζουν τα συναισθήματα της.
Καθώς η ζωή προχωράει φέρνει στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα, αποκαλύπτοντας έτσι ορισμένες αδυναμίες. Που επαναλαμβάνω, αδυναμίες νοούνται μονάχα από την οπτική του ό,τι εμποδίζουν στον παρόντα χρόνο την επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων. Πιθανώς να μην είναι αδυναμίες σε κάποιο άλλο πλαίσιο δράσης.
Εδώ ας τονιστεί, πως χρειάζεται να γνωρίζει η γυναίκα, με απόλυτη ακρίβεια ό,τι όντως το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει ονομάζεται φιλαργυρία και δεν είναι απλά αποταμιευτική διάθεση ή κάτι παρόμοιο, που ο σύζυγος το μετονομάζει σε κάτι άλλο απ’ αυτό που στ αλήθεια είναι, προβάλλοντας επάνω της τις δίκες του αδυναμίες. Η Παρατήρηση του Ολοφάνερου δείχνει, τι ακριβώς συμβαίνει.
Το πρόγραμμα των πρακτικών εφαρμογών εξάσκησης, καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο. Η Παρατήρηση του Ολοφάνερου και ο Παρατηρητής είναι ο «προπονητής», που μας υποδεικνύει τις απαιτούμενες ασκήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στον εαυτό, όμως η σειρά που χρειάζεται να ακολουθήσουμε και το χρονοδιάγραμμα, μας το καθορίζει η καθημερινότητά. Κατά την διάρκεια της ζωής με τις αλληλεπιδράσεις μας, έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα χρειάζεται να αλλάξουμε. Το πρόγραμμα των εφαρμογών της ζωής, εκτυλίσσεται με την σωστή σειρά. Κάθε τι στην ώρα του, γιατί ο σωστός χρονισμός είναι σημαντικότατος παράγοντας δράσης.
Η καθημερινότητά δεν είναι κάτι ανάξιο προσοχής. Φαίνεται να ακολουθεί ένα πρόγραμμα και να μας θέτει αντιμέτωπους με δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές, είτε δυσκολίες, είτε ευχάριστα καθήκοντα, είτε διάφορα περιστατικά που απαιτούν μια Αντιμετώπιση από εμάς, έχουν μια εγγενή συνοχή και μια βαθύτερη σχέση με τον ΕΑΥΤΟ. Είναι η ζωή μας εξ΄ άλλου και είναι φυσικό να σχετίζεται με μας τους ίδιους, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και με τα βαθύτερα στρώματα του ΕΙΝΑΙ.
Βγαίνεις στην ζούγκλα του πολιτισμού και βρίσκεις μια εργασία, φυσικά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι ώρα να τιθασεύσεις τις απαιτήσεις, τις φιλοδοξίες σου, την κυριαρχία του ΕΓΩ σου και να αυξήσεις την μαχητικότητά και την αποτελεσματικότητα σου, όπως επίσης και την επικοινωνία σου. Μετά, ταυτόχρονα με την εργασία και τον ανταγωνισμό της, παντρεύεσαι. Είναι η στιγμή που πρέπει να μάθεις να κάνεις και άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να συμβιώσεις με έναν άνθρωπο με διαφορετική πραγματικότητα από την δική σου. Επίσης όμως είναι η ώρα να μάθεις να βάζεις και όρια, για να μην αλλοτριωθείς τελείως. Μετά έρχονται τα παιδιά. Η άσκηση αυτής της περιόδου είναι να ελέγχεις τον θυμό σου και να περιορίζεις την συνεχή σου επιθυμία για καλοπέραση. Τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ώρα για να μάθεις να λες και περισσότερα όχι …και ούτω καθεξής.
Όλες αυτές οι ικανότητες ενδεχομένως να σου λείπουν, η ροή της ζωής σου όμως,με την ταυτόχρονη Παρατήρηση του Ολοφάνερου, σου υποδεικνύει ποιες ικανότητες χρειάζεσαι και επιβάλλεται να αποκτήσεις και με ποια χρονική σειρά. Αυτό το επιτυγχάνεις, συνδυάζοντας την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων με την ταυτόχρονη απόκτηση των αρετών που απαιτούνται για αυτή την επίλυση. Ένα πρόβλημα απαγορεύεται να το ξεφορτώνεσαι, γιατί έτσι χάνεις μια ευκαιρία και φυσικά δεν λύνεις το πρόβλημα. Επιβάλλεται να το χρησιμοποιείς σαν προπονητή, για να πληροφορηθείς τι σου λείπει και τι πρέπει να κάνεις για να το αποκτήσεις.
Κάποτε διαπιστώνεις την ύπαρξη μέσα σου, ενός ελαττώματος, όταν παρατηρείς πως αυτό το ελάττωμα δεν σου παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν καταφέρνεις να σε πάρουν στα σοβαρά τα πιτσιρίκια στο σπίτι και να πάνε για ύπνο στην ώρα τους, χωρίς να χρειαστεί να δώσεις επική μάχη, με όχι πάντα εσένα νικητή και μεγάλο ηττημένο το νευρικό σου σύστημα, ούτε και η καθαρίστρια στο γραφείο που μετά από το καθάρισμα τα τζάμια είναι γεμάτα δαχτυλιές, γιατί δεν αντιλαμβάνεται πως το καθαρίζω τα τζάμια σημαίνει τζάμια χωρίς δαχτυλιές και άλλο πράγμα “τα καθάρισα” και άλλο πράγμα το “είναι καθαρά”. Εδώ βλέπεις πως υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, δεν σε ακούνε. Για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις ( πρόβλημα επικοινωνίας ) η ίδια η ζωή σου δίνει ένα κίνητρο. Δηλαδή το ελάττωμα αυτό πρέπει να είναι ενοχλητικό, να διαταράσσει την καθημερινότητά σου, να σε κάνει δυστυχισμένη.
Την στιγμή που πρέπει να ασχοληθείς με μια αδυναμία, κάνοντας τις ανάλογες αλλαγές στην ζωή, την αντιλαμβάνεσαι από τον βαθμό της ενόχλησης που αυτή η αδυναμία σου προξενεί και όταν επίσης κάποια περίσταση της ζωής σου απαιτεί πιεστικά την εξάλειψη αυτού του ελαττώματος. Μόνο τότε έχεις ισχυρό κίνητρο για δράση. Αγοράζεις π.χ. καινούργιο αυτοκίνητο μόνο όταν το παλιό, που τόσο το χρειάζεσαι, χαλάει συνέχεια ώστε αποβαίνει πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Διαφορετικά γιατί να ασχοληθείς με αυτό το θέμα και να μπεις στην πολυέξοδη διαδικασία αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου;
Όταν έχεις μια συνήθεια ή ιδιότητα, που δεν ενοχλεί την καθημερινότητα σου, άφησε την ήσυχη και ασχολήσου με ό,τι ενοχλεί την ομαλή πορεία σου. Όταν διασταυρωθείς με ένα πρόβλημα, όχι κατ’ ανάγκη δυσάρεστο, μπορεί κάλλιστα να είναι ένα ευχάριστο καθήκον που απαιτεί όμως από εσένα κάποιες δεξιότητες, τότε έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φέρεις στην ζωή συγκεκριμένες αλλαγές. Αν τις επιχειρήσεις από μόνη σου ή όποτε εσύ νομίζεις σωστό, ή όταν κάποιος άλλος το υποδείξει, δεν έχεις τα πρέποντα αποτελέσματα, γιατί απλούστατα σου λείπουν τα κίνητρα και η ωριμότητα για την κατάλληλη δράση.
Έχω συντάξει στην ζωή μου κάμποσους καταλόγους με τις υποτιθέμενες αδυναμίες και αρκετά προγράμματα για την εξάλειψή τους. Τι να αποβάλλω, ποια προσόντα μου πρέπει να χρησιμοποιήσω και ούτω καθ’ εξής. Τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε στην πράξη, όσο σκληρά και σχολαστικά κι αν ασχολήθηκα με το θέμα.
Μπόρεσα να πετύχω μόνο εκείνες τις αλλαγές που η καθημερινότητα, συχνά με πιεστικό τρόπο, απαίτησε από εμένα. Τα δικής μου επινόησης προγράμματα κατέρρευσαν και τελικά ακολουθώ το πρόγραμμα εσωτερικής εργασίας που μου δίνει η ίδια η προσωπική μου ζωή Παρατηρώντας την. Κάνε το και δες ότι είναι πιο αποτελεσματικό. Συνδυάζει την εσωτερική σου κατάσταση με την εμφάνιση κατάλληλων εξωτερικών συνθηκών. Είναι αυτό που λέμε συχνά ότι ωρίμασαν οι συνθήκες ή αλλιώς ότι είναι ο σωστός χρονισμός.
Θα διαπιστώσεις επίσης ότι αυτή η νομοτέλεια διαπνέεται από μια βαθύτερη και ανώτερη Δυναμική. Από που προέρχεται; Ποιος νοιάζεται να γνωρίζει… Δεν χρειάζεται να απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα σε αυτή την ζωή. Ας μείνουμε και με μερικές απορίες, για να μην αποστερήσουμε το Κοσμικό από το μυστήριό του. Οι Τολτέκοι μύστες έλεγαν πως …
Ο κόσμος είναι ένα μυστήριο και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε
είναι να κολυμπάμε μέσα σε αυτό αρμονικά
αντί να επιδιώκουμε να το εξηγήσουμε, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε.
Μπορούμε όμως να το ζήσουμε με συγχρονισμένη ροή.
Ας το κάνουμε !