Αφιέρωμα: Διαβήτης: Επιπτώσεις – Συμπτώματα – Πρόληψη – Τροφές που τον καταπολεμούν

Ο Διαβήτης είναι η μεγαλύτερη μεταβολική μάστιγα του 21ου αιώνα. Τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα του διαβήτη εχουν τετραπλασιαστεί Το μυστικό για την

Ο Διαβήτης είναι η μεγαλύτερη μεταβολική μάστιγα του 21ου αιώνα.

Τα τελευταία 30 χρόνια τα κρούσματα του διαβήτη εχουν τετραπλασιαστεί
Το μυστικό για την αποφυγή επιπλοκών βρίσκεται στην πρόληψη και 
σωστή ρύθμιση του διαβήτη.

Advertisment

Σημαντικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της νόσου

Ο Διαβήτης είναι νόσος που κοστίζει

– Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ́80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια. Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Advertisment

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», κ. Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Όπως ανέφερε, ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί με τη παχυσαρκία είναι σήμερα οι μεγάλες παγκόσμιες μεταβολικές νόσοι. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σε ότι αφορά την παχυσαρκία (γιατί η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι δίδυμες παγκόσμιες μεταβολικές επιδημίες) σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ενώ το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι το 2015 οι υπέρβαροι θα είναι 2,3 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 700 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η μέση κατανάλωση θερμίδων είναι 3. 700 θερμίδες (πηγή Π.Ο.Υ.) έναντι 3.100 τη δεκαετία του ́70. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στις ηλικές 8 – 10 ετών τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι 29% και των παχύσαρκων 13%.

Ο σύγχρονος «τοξικός» τρόπος ζωής, δηλαδή η κακή διατροφή (διατροφή σε ταχυφαγεία, υψηλή πρόσληψη λίπους και ζάχαρης, χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, αυξημένο μέγεθος μερίδων τροφής και ποτών), η μειωμένη ανάγκη σωματικής δραστηριότητας και το πολύπλευρο καθημερινό stress, είναι αναμφισβήτητα η αφετηρία όλων των δεινών για την μεταβολική υγεία μας.

«Η αντιμετώπιση όλων αυτών των τοξικών πτυχών αποτελούν τη καρδιά της πρόληψης του διαβήτη», τόνισε ο κ. Μελιδώνης. Aπό τα άτoμα με Διάβητη 9 στα 10 έχoυv Διάβητη τύπoυ 2. Tα συμπτώματα στo Διαβήτη τύπoυ 2 μπoρεi vα εivαι ήπια ή vα απoυσιάζouv τελεiως. Aπoτελεi «ύπoυλη» μoρφή πάθησης αφoύ 1 στα 2 άτoμο παρoυσιάζoυv ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεi η διάγvωση. Eivαι επιτακτική η αvάγκη vα ελέγχονται όλα τα άτoμα ηλικίας 45 ετών και πάvω και ιδίως oι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Avαγκαίος εivαι επίσης o έλεγχος σε vεώτερα άτoμα με καθιστική ζωή ή πoυ έχουν συγγενή 1oυ βαθμoύ με Διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη Kύησης ή πoυ έχoυv γεννήσει παιδί με βάρος άνω τωv 4,5 κιλών, σε άτoμα με υπερτάση ή με διαταραχές τωv λιπιδίων και σε άτομα με πρoδιαβήτη.

Νεότερα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ο διαβήτης δεν είναι μια αθώα, πρόσκαιρη και χωρίς συνέπειες νόσος. Είναι μια μόνιμη διαταραχή της μεταβολικής ομοιοστασίας του οργανισμού, που η μη αντιμετώπιση του, η μη ρύθμιση του, θα οδηγήσει στη πορεία του χρόνου σε μία ή περισσότερες χρόνιες επιπλοκές του. Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και αιμοκάθαρσης, της στυτικής δυσλειτουργίας και το βασικότερο αίτιο εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου. Στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Βερολίνο, παρουσιάσθηκαν νέες κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς.

Περισσότερα στοιχεία για το διαβήτη

Κάθε 10 δευτερόλεπτα 4 άνθρωποι εμφανίζονται με διαβήτη και ταυτόχρονα άλλα 2 μένουν αδιάγνωστα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η εκπαίδευση αποτελεί κλειδί και την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη και θεμελιώδης προϋπόθεση για την άριστη ρύθμιση της νόσου ώστε να αποτραπούν ή να καθυστερήσουν οι επιπλοκές.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά

ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ…

[arrow_list]

  • αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων
  • την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας
  • την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων
  • την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας
  • τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια
  • εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια
  • διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη
  • Το 40 – 45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.
  • Ιδιαίτερα συχνή είναι η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία). Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβητικών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία. Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχνής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας[/arrow_list]

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

[arrow_list]

  • Συχνοουρία – Πολυουρία
  • ΠολυδιψίαΠολυφαγία
  • Απώλεια Βάρους
  • Αδυναμία / Καταβολή
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
  • Εμετοί και στομαχικός πόνο
  • Μουδιάσματα στα άκρα
  • Θολή όραση
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Πληγές που αργούν να επουλωθούν[/arrow_list]

 

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήπια ή και να απουσιάζουν τελείως στα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

[arrow_list]

  • Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος
  • Έλλειψη άσκησης
  • Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Υψηλή πίεση και χοληστερίνη
  • Συγγενείς 1ου βαθμού με διαβήτη
  • Ιστορικό Διαβήτη Κύησης[/arrow_list]

 

Είναι σημαντικό να ελέγχονται όλα τα άτομα άνω των 45 και ιδίως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Αν το σάκχαρο είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η εξέταση μετά από 1-3 χρόνια.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

→Με 30 λεπτά καθημερινής άσκησης και μείωση του σωματικού βάρους κατά 5 –

7% (επί παχύσαρκων). Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έως και 40%.
→Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης.

→Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία γι’ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρόληψης.

→Προστατέψτε τα παιδιά σας. Με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ προσβάλλει πλέον μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Συνήθως την στιγμή της διάγνωσης η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 85%) είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα.

Διαβάστε λεπτομερώς για την κατάλληλη διατροφή των διαβητικών

Τροφές που καταπολεμούν τον Διαβήτη είναι:

 

Μπαχαρικό Κάρυ

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ουσία η οποία υπάρχει στο μπαχαρικό κάρι μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες από την Ταϊλάνδη.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με «προδιαβήτη» -μια κλινική κατάσταση κατά την

οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μια εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αλόης μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Η θεωρία αυτή αποδείχτηκε και πειραματικά όταν σε ασθενείς που δεν είχαν εξάρτηση από την ινσουλίνη δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η γλυκόζη στο αίμα τους είχε μειωθεί κατά 45% χωρίς να αλλάξει το βάρος τους.

Μαντζουράνα

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά «αντιδιαβητικά» βότανα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ μετά από μελέτη για τα βότανα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών. Πρόκειται για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Κανέλα

Η κανέλα καταναλώνεται κυρίως ως μυρωδικό σε φαγητά και γλυκά, διατίθεται σε μορφή αιθέριου ελαίου, ενώ χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αφεψήματος. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα στηρίζει τη δράση της σε μια ουσία, την υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη, που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Πρέπει ωστόσο να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες δόσεις γιατί η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται, εδώ και 5.000 χρόνια, ένα βότανο που δυναμώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από πολλές ασθένειες. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές. Ερευνες έχουν δείξει ότι χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί ο διαβήτης. Οι πιθανότητες προσβολής από ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια μπορούν να μειωθούν με την κατανάλωση σκόρδου.

Βρώμη

Η βρώμη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες η πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Η δράση της αποδίδεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμης περιέχονται 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρυθμίζεται πιο ικανοποιητικά ο μεταβολισμός των υδρογονανθράκων που καταναλώνουμε. Επίσης βελτιώνεται σημαντικά η ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Καρότο

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν απολύτως ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Η θεωρία αυτή έχει καταρρεύσει πλήρως καθώς αποδείχτηκε ότι το γλυκαιμικό του φορτίο είναι χαμηλό και, επομένως, η κατανάλωση του δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία των διαβητικών. Μολονότι το καρότο δεν περιέχει κάποια ουσία που «στοχεύει» αποκλειστικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε να βοηθούν τον ασθενή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

Coccinia indica (αναρριχόμενο νεροκολοκύθι)

Είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, το οποίο φυτρώνει σε πολλά σημεία της Ινδίας και χρησιμοποιείται για την θεραπεία των «γλυκών ούρων» στην Αγιουρβέδα, ένα παραδοσιακό σύστημα υγείας στην Ανατολική Ινδία. Ο μηχανισμός δράσης του συγκεκριμένου φυτού δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά παρουσιάζει δράση παρόμοια με αυτή της ινσουλίνης. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί ο κύριος ρόλος της Coccinia indica,για τον έλεγχο του διαβήτη απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Λάχανο

Από όλα τα πράσινα λαχανικά με φύλλα το λάχανο είναι αυτό που αποτελεί «ασπίδα» για τον οργανισμό στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που έγινε από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι η κατανάλωση μιάμισης μερίδας λάχανου την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Αυτές οι ιδιότητες του λάχανου αποδίδονται από τους επιστήμονες στις αντιοξειδωτικές ουσίες και στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχει.

Μήλο

Το μήλο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Ο διαβήτης είναι μια από αυτές τις παθήσεις, κυρίως χάρη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή που αναστέλλουν ένζυμα όπως η α-αμυλάση και η α-γλυκοσιδάση με αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης που απορροφάται από τον οργανισμό. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστες λιπαρές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθήσουν τη δράση της ινσουλίνης. Έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες από αυτές κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών από μία έΑς τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες, ενώ ακόμα και η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μείωσε τον κίνδυνο κατά 21%.

Τζίνσενγκ

Στην ιατρική της Απω Ανατολής, η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χορήγηση βοτάνων, το τζίνσενγκ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη. Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτή η δράση του τζίνσενγκ έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Gymnema sylvestre

Είναι ένα άλλο πολύ γνωστό φυτό που χρησιμοποιείται στην Αγιουρβέδα. Το φυτό αυτό είναι αναρριχόμενο και φυτρώνει σε τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Ινδίας. Σύμφωνα με μια γνωστή λαϊκή παράδοση, όταν κάποιος μασήσει τα φύλλα αυτού του φυτού χάνει την αίσθηση του γλυκού. Και έτσι η διεθνής Ινδική γλώσσα ονόμασε αυτό το φυτό «gurmar», δηλ. «καταστροφέα της ζάχαρης ». Οι πρώτες έρευνες που έγιναν σε ζώα έδειξαν μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος με υπολειμματική λειτουργία του παγκρέατος, αλλά καμία επίδραση σε ζώα με παγκρεατεκτομή. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της Gymnema sylvestre στον έλεγχο του διαβήτη δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες που βασίζονται σε έγκυρα δεδομένα και εξηγούν τη δράση του συγκεκριμένου φυτού. Φαίνεται δηλαδή να αυξάνει την πρόσληψη και χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τα κύτταρα, την έκκριση της ινσουλίνης, τον αριθμό των β-κυττάρων και επίσης τη λειτουργία τους. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το φυτό Gymnema sylvestre παρουσιάζει ευεργετικές δράσεις στο διαβήτη, παρόλο που ο αριθμός των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων είναι ακόμη μικρός και μη πειστικός.

Βανάδιο

Το βανάδιο έχει περιγραφεί, τόσο όσο σαν μη απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, όσο και σαν συστατικό το οποίο απαιτείται σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες και δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος φυσιολογικός ρόλος του ως ιχνοστοιχείου. Η έλλειψή του στον άνθρωπο δεν μπορεί να διαγνωσθεί. Δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα στην κλινική πράξη, ούτε RDA. O μηχανισμός δράσης του βαναδίου στον γλυκαιμικό έλεγχο σχετίζεται αρχικά με αυτόν της ινσουλίνης, αλλά και με την επαναρρύθμιση των υποδοχέων της ινσουλίνης. Κλινικά, είναι πιθανόν να ενισχύει την οξείδωση της γλυκόζης και τη σύνθεση του γλυκογόνου και να ρυθμίζει την παραγωγή της γλυκόζης από το ήπαρ. Είναι φανερό ότι το βανάδιο βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες, που να επιβεβαιώνουν με πιο έγκυρα δεδομένα όλα τα παραπάνω.

Μοmordica charantia

Είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές ,όπως στην Ινδία, Ασία, Νότια Αμερική και Αφρική. Επίσης είναι γνωστό ως αχλάδι «βάλσαμο», καρέλα ή πικρό πεπόνι. Συναντάται σε διάφορες μορφές, όπως σε ενέσιμο διάλυμα, σε χυμό φρούτου και σε τηγανητά κομματάκια πεπονιού. Τα ενεργά συστατικά του είναι η σαρατίνη, η βισίνη και το πολυπεπτίδιο-π. Θεωρητικοί μηχανισμοί δράσης περιλαμβάνουν μια αύξηση στην έκκριση ινσουλίνης, στην χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τους ιστούς,στην οξείδωση της γλυκόζης και στην μείωση της γλυκονεογέννεσης που γίνεται στο ήπαρ. Είναι βέβαιο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα –αν και μικρός ο αριθμός τους-ότι το φυτό Momordica charantia, έχει θετική δράση στον γλυκαιμικό έλεγχο, ωστόσο είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες έρευνες, που θα αποδεικνύουν ισχυρότερα τη δράση του στο διαβήτη.

L-καρνιτίνη

Πολλές έρευνες, οι οποίες έχουν διεξαχθεί στο εργαστήριο, έχουν βοηθήσει στο να διευκρινιστεί ο ρόλος της L-καρνιτίνης στον μεταβολισμό, ως ρυθμιστής της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα, κυρίως από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και την οξείδωση της γλυκόζης.Τρεις μικρές ελεγχόμενες βραχυπρόθεσμες έρευνες έχουν εξετάσει τις ισχυρές επιδράσεις της L-καρνιτίνης στον διαβήτη τύπου 2 (n=18,n=15 και n=9) και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ενδομυϊκή χορήγηση L-καρνιτίνης (ή το παράγωγό της ακετυλ-L-καρνιτίνη) μπορεί να επιδράσει στην ευαισθησία της ινσουλίνης και να αυξήσει την κινητοποίηση της γλυκόζης και την αποθήκευσή της. Επομένως, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα και δεν υπάρχουν συμπεράσματα, όσον αφορά στην πιθανή δράση της L-καρνιτίνης στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Opuntia streptacantha (nopal) (ακανθώδες αχλάδι)

Το nopal συναντάται κυρίως στη νοτιοδυτική Αμερική και χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο του σακχάρου από κατοίκους των περιοχών αυτών με Μεξικάνικη καταγωγή. Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα φυτικές ίνες και πεπτίνη, γεγονός που ενισχύει την υπογλυκαιμική του δράση,όσον αφορά στη μεταφορά της γλυκόζης στο έντερο. Έρευνες σε ζώα αναφέρουν μια μείωση των επιπέδων της μεταγευματικής γλυκόζης και HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) σε συνδυασμό με τη δράση της ινσουλίνης. Καμία αρνητική επίδραση δεν αναφέρθηκε σε αυτές τις έρευνες. Τα περιορισμένα σε αριθμό δεδομένα προτείνουν μια χαμηλή υπογλυκαιμική δράση του nopal, παρ’ όλα αυτά απαιτούνται μεγαλύτερες σε διάρκεια κλινικές έρευνες.

 

Εάν ήδη

 

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση