Ψυχολογικό Τεστ: Ο Σταυρός

 Αυτό είναι το 3ο Τεστ μετά το τεστ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ & το τεστ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ. Ελπίζουμε να έχετε εξασκηθεί στα δύο προηγούμενα γιατί από

 Αυτό είναι το 3ο Τεστ μετά το τεστ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ & το τεστ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ.

Ελπίζουμε να έχετε εξασκηθεί στα δύο προηγούμενα γιατί από δω και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο αφηρημένα και συμβολικά.  Εάν έχετε εξασκηθεί λοιπόν λίγο στα δύο προηγούμενα, τότε το τεστ του Σταυρού θα σας φανεί εύκολο.
Εάν θα επιχειρήσετε να κάνετε  πλέον και τα τρία τεστ σε κάποιο άτομο, τότε η καταλληλότερη σειρά είναι ΣΤΑΥΡΟΣ – ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ – ΠΟΡΤΕΣ.
Όπως πάντα, κάντε πρώτα εσείς το τεστ…

Σε ένα λευκό χαρτί, σχηματίζετε έναν σταυρό!

Advertisment

Το ζητούμενο είναι να φτιάξετε οποιοδήποτε σχήμα, σύμβολο ή ό,τι ζωγραφιά αγαπάτε και έχει κάποιο νόημα για σας σε κάθε ένα κενό του σταυρού με την εξής σειρά

1ον πάνω αριστερά

2ον πάνω δεξιά

Advertisment

3ον κάτω αριστερά

4ον κάτω δεξιά

Είναι αρκετά σημαντικό να γίνει με αυτή τη σειρά, διότι οι ερωτήσεις που κάνουμε υποσυνείδητα μπορεί να απαντηθούν μόνο με αυτόν τον τρόπο.

 

Οι πραγματικές ερωτήσεις είναι:

https://enallaktikidrasi.com/2013/07/psyxologiko-test-o-stavros/

Ανάλογα λοιπόν με τη ζωγραφιά που θα κάνει το άτομο, αυτή θα είναι η απάντηση του υποσυνείδητου στις παραπάνω ερωτήσεις.

Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα από τα προηγούμενα τεστ αφού θα πρέπει να αποσυμβολίσουμε τη σημασία των συμβόλων που έχουν ζωγραφιστεί.

Θυμηθείτε, τις οδηγίες στο τεστ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ και θα χρειαστεί να ακολουθήσετε το ίδιο μοτίβο σκέψης.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το αποσυμβολισμό αρχετύπων, τότε θα το πάρετε πιο απλά. Θα αρχίσετε τον αποσυμβολισμό διαμέσου του συναισθήματος.

Δηλαδή σε πρώτη φάση βρείτε τι συναίσθημα κρύβεται πίσω από το σύμβολο. Εάν είναι για παράδειγμα ένα λουλούδι (το οποίο συνηθίζεται αρκετά), τότε είναι ευοίωνο, θετικό, αγνό, με αγάπη. Εάν όμως αντί για ένα λουλούδι, ζωγραφιστεί ένα καρφί τότε το συναίσθημα είναι τελείως διαφορετικό.

Σιγά σιγά, καθώς θα εξασκείστε και θα αποκτάτε εμπειρία, τότε θα αποσαφηνίζονται όλο και πιο εύκολα οι εικόνες.

Μη διστάσετε να ρωτήσετε εάν δεν καταλαβαίνετε τι είναι ένα σχήμα (το οποίο συμβαίνει συχνά). Δεν είστε υποχρεωμένοι να καταλαβαίνετε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του απέναντι!

Επίσης, εάν για κάποιο σύμβολο δεν είστε σίγουροι ως προς το συναίσθημα το οποίο σας προκαλεί, είτε γιατί είναι διφορούμενο, είτε γιατί απλά δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να ρωτήσετε τον άνθρωπο τι σημαίνει για αυτόν αυτό που έχει ζωγραφίσει.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πει “είναι ένα λουλούδι”. Εσείς όμως θέλετε να μάθετε το συναίσθημά του. Γι’ αυτό ρωτήστε τον εάν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα γι’ αυτόν.

Όσο λιγότερες υποθέσεις κάνετε, τόσο πιο σωστά θα αναλύετε. Όταν δεν αισθάνεστε βεβαιότητα, ρωτήστε, μην υποθέτετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι απαντήσεις που δίνει ο εξεταζόμενος είναι αυστηρά υποκειμενικές. Το ότι θα απαντήσει πως η οικογένειά του τον βλέπει π.χ. ως μια ταφόπλακα (κι όμως συμβαίνει κι αυτό), δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή είναι η πραγματικότητα των άλλων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή είναι η αλήθεια του ίδιου του ατόμου.

Μην βιάζεστε λοιπόν να κρίνετε κανέναν.

Παραδείγματα:

Πολλές φορές θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα κοινό μοτίβο και στις 4 ζωγραφιές. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει το στοιχείο της κατάθλιψης.

Για παράδειγμα, μπορεί πάνω αριστερά να ζωγραφίσει ένα πηγάδι, πάνω δεξιά ένα τούνελ, κάτω αριστερά να ζωγραφίσει σπασμένο παράθυρο και κάτω δεξιά ένα φίδι.

Το πρώτο ίσως ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι το άτομο αυτό είναι σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία φλερτάρει σοβαρά με την κατάθλιψη.

Κάποτε το είχα χρησιμοποιήσει για να εντοπίσω σε ποιους από τους 4 τομείς αυτούς θα μπορούσε να είναι η πρωταρχική αιτία παρατηρώντας το που βρισκόταν το πιο δύσκολο σύμβολο. Τελικά όμως η απάντηση ήταν απλή. Πάντα το πρόβλημα πήγαζε από την αίσθηση που είχε το άτομο πως τον αντιμετώπιζε η οικογένειά του.

Μία πολύ δύσκολη περίπτωση που μπορεί να σας τύχει είναι το να ΄ζωγραφίσει κάποιος το ίδιο πράγμα με μικρές παραλλαγές. Για παράδειγμα έχει τύχει κάποιες φορές, κάποιος να βάλει τυχαίους αριθμούς και στις τέσσερις πλευρές. Σε αυτές τις περιπτώσεις τον ρωτάμε τι σημαίνουν γι’ αυτόν αυτοί οι αριθμοί. Εάν σας απαντήσει τίποτα, τότε κλείστε το τεστ. Το άτομο είτε δεν είναι έτοιμο να δει κάποια πράγματα, είτε το υποσυνείδητο αρνείται να απαντήσει.
Όπως και να ‘χει το σεβόμαστε και σταματάμε τη διαδικασία.

Ουσιαστικά η κρυφές ερωτήσεις αυτού του τεστ, είναι “πως βλέπω τον εαυτό μου μέσα μου”. Ο τρόπος που νομίζει το άτομο ότι τον βλέπει η οικογένεια και η κοινωνία απαντάει σε αυτήν την ερώτηση, ενώ οι δύο κάτω ερωτήσεις κρύβουν την ερώτηση “πως βλέπω εμένα στον έξω κόσμο”.

Γενικά στην αρχή αυτό το τεστ δεν θα σας δώσει πολλές πληροφορίες για το άτομο, αλλά αυτές που θα σας δώσει θα είναι εξαιρετικά ουσιαστικές!

Καλή Χρήση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση