,

Τροφές που βοηθούν και τροφές που καταστρέφουν την υγεία των δοντιών σας

«Σταμάτα, επιτέλους, να τρώς συνέχεια γλυκά. Θα χαλάσεις τα δόντια σου»: Μια φράση κλισέ που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μητέρες, όταν βλέπουν τα παιδιά

«Σταμάτα, επιτέλους, να τρώς συνέχεια γλυκά. Θα χαλάσεις τα δόντια σου»: Μια φράση κλισέ που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μητέρες, όταν βλέπουν τα παιδιά τους να μασουλάνε καραμέλες, τσίχλες κλπ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες άλλες τροφές μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας, αλλά και πόσες μπορούν να τα ωφελήσουν.

Μασάτε… τις ωφέλιμες τροφές

Μήλο
μήλοΛόγω της σκληρής σάρκας του, βοηθά στον «αυτοκαθαρισμό» των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οδοντίατροι συστήνουν, όταν δεν μπορείτε να πλένετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, να τρώτε ένα μήλο. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.

Advertisment

Τυρί
Βοηθά στην αποκατάσταση του pH του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα (5,5). Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και φώσφορο «χτίζει» γερά δόντια.

Πράσινο τσάι
Περιέχει φλαβονοειδή, με κυριότερες τις κατεχίνες, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σκοτώνουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό πλάκας. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, το φθόριο που περιέχει προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Χαμομήλι
ΧαμομήλιΦροντίζει την υγεία τόσο της στοματικής κοιλότητας όσο και των δοντιών, λόγω της γνωστής αντιβακτηριδιακής του δράσης.

Advertisment

SOS
Μην τα πίνετε με ζάχαρη!

Γενικά απαραίτητη κρίνεται η βιταμίνη A και D καθώς και η βιταμίνη B που συμβάλουν στην δημιουργία υγιούς συνδετικού ιστού ο οποίος στηρίζει το δόντι και μειώνει τις πιθανότητες φλεγμονών των ούλων.

 

Μη μασάτε… τις «ένοχες τροφές»

Αν δεν μπορείτε να τους πείτε όχι, τουλάχιστον φροντίζετε να τις τρώτε… σωστά. Για παράδειγμα, μια σοκολάτα είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε αμέσως, αντί να την τρώτε σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, θα τα βλάψετε λιγότερο.

Μπανάνα
ΜπανάναΗ μαλακή της σάρκα επικάθεται στα δόντια. Επιπλέον, ­είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που προκαλούν τερηδόνα.

Πατάτα
Κολλά εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών και οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι εξίσου επιβλαβείς για τα δόντια.

Κρόκος αυγού
Άλλη μια τροφή που λόγω της κολλώδους υφής της δημιουργεί ένα είδος καταστροφικού φιλμ στην επιφάνεια των δοντιών.

Αποξηραμένα φρούτα
αποξηραμένα φρούταΤα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, βερίκοκα) κολλάνε πιο εύκολα στα δόντια, και, επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικά σάκχαρα που προκαλούν τερηδόνα.

Μπισκότα με ζάχαρη ή γεμιστά
Επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, αλλά και επειδή κολλούν πολύ εύκολα στα δόντια, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τερηδόνας.

Ζαχαρούχο, εβαπορέ, σοκολατούχο γάλα
Αυτά τα είδη γάλακτος έχουν πιο πυκνή υφή από το φρέσκο, με αποτέλεσμα να «αγκαλιάζουν» απειλητικά τα δόντια.

Ανθρακούχα αναψυκτικά
Ανθρακικό και ζάχαρη μειώνουν πολύ το pH του στόματος (κοντά στο 2,5), με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές βλάβες στα δόντια.

Τσίπς/Γαριδάκια
Βλάπτουν τα δόντια, καθώς κολλάνε εύκολα πάνω τους.

Κάπνισμα
κάπνισμαΣτην περίπτωση περιοδοντικών ασθενειών που βρίσκονται υπό θεραπεία το κάπνισμα λειτουργεί επιβραδυντικά στο ρυθμό επούλωσης των ιστών. Θεωρείται ότι οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο απ’ ότι οι μη καπνιστές στην εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.

Γενικά, τροφές με ζάχαρη πάνω από 20% καθώς και γλυκά όπως σταφίδες, λουκούμια, γλυφιντζούρια και καραμέλες τα οποία είναι κολλώδη, παραμένουν περισσότερες ώρες πάνω στα δόντια ιδιαίτερα αν είναι βράδυ και δεν βουρτσίζουμε τα δόντια, με αποτέλεσμα τον ευκολότερο τερηδονισμό τους.

Από το 5,5 στο 2,5

Όταν τρώτε, το pH του στό­μα­τός σας μειώνεται από το 5,5 (φυσιο-­λο­γικό) σε χαμηλό­τερα επίπεδα, λόγω των οξέων που παράγο­νται από την επαφή των υδα­τανθράκων με το σάλιο. Μάλι­στα, όταν κατα­να­λώνετε τροφές με σάκχαρα, το pH πέφτει σχε-δόν στο 2,5 και προ­κα­λείται τερη­δό­να. Για να επανέλ­θει το pΗ στο φυσιολο­γι­κό, απαι-τούνται 20-40΄. Αν όμως ενδιά­­μεσα φάτε ξανά, το pH πα­ρα­μένει χαμηλό.

Διαβάστε πως να διατηρήσετε αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό σας μέσω διατροφής

Διαβάστε πως να καταπολεμήσετε με φυσικούς τρόπους την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση