, ,

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: 7 σημάδια που χρειάζεται να προσέχουμε

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα που κανονικά μας βοηθά να καταπολεμήσουμε μολύνσεις και ασθένειες, σε αυτή

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: 7 σημάδια που χρειάζεται να προσέχουμε

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα που κανονικά μας βοηθά να καταπολεμήσουμε μολύνσεις και ασθένειες, σε αυτή την περίπτωση παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα. Το γιατί ένα άτομο αναπτύσσει Χασιμότο παραμένει ένα μυστήριο, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνεισφέρουν στον κίνδυνο.

Αν είστε γυναίκα, έχετε οικογενειακό ιστορικό σε αυτή τη νόσο ή σε κάποια άλλη αυτοάνοση ασθένεια, βρίσκεστε σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Και ύστερα, χρειάζεται να προσέξετε τα παρακάτω συμπτώματα.

Advertisment

7 σημάδια που μπορεί να σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Πρήξιμο στο λαιμό

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας και παράγει ορμόνες που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του μεταβολισμού, των μυών και των οργάνων. Αν παρατηρήσετε στον αδένα σας έντονο πρήξιμο, αυτό μπορεί να υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου όπως του Χασιμότο.

Τριχόπτωση

Η Mayo Clinic σημειώνει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν Χασιμότο, κυρίως κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Αν και η τριχόπτωση αποτελεί φυσικό κομμάτι της γήρανσης, είναι επίσης και βασικό σύμπτωμα της νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε μη φυσιολογική απώλεια τριχών, ειδικά αν έχετε και κάποια από τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Αδικαιολόγητη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα του Χασιμότο. Αν τα συμπτώματα είναι ακραία και ειδικά αν έχει αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες – δηλαδή υπνική άπνοια, κατάθλιψη, λευχαιμία – χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας.

Advertisment

Ξηρότητα

Όπως και με πολλά συμπτώματα του Χασιμότο, η ξηρότητα μπορεί να προκληθεί από πολλές παθήσεις – έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργίες και αφυδάτωση ανάμεσα σε άλλες. Αλλά η επιδερμίδα σας γίνεται ξηρότερη και έχετε πολλά άλλα από τα συμπτώματα της λίστας – ή έχετε οικογενειακό ιστορικό – χρειάζεται να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Αδικαιολόγητη αύξηση βάρους

Επειδή ο θυρεοειδής σας ελέγχει το μεταβολισμό σας, τα άτομα με Χασιμότο συχνά βιώνουν απροσδόκητη αύξηση βάρους. Η αύξηση βάρους συνδέεται επίσης με τη γήρανση. Ωστόσο ένας ενδοκρινολόγος θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε πιθανή εμφάνιση Χασιμότο.

Εμφανίζετε πρήξιμο στα βλέφαρα

Οι αλλεργίες και η ξηρότητα στα μάτια μπορούν να οδηγήσουν σε πρήξιμο των βλεφάρων. Αλλά αν έχετε παρατηρήσει αυτό το σύμπτωμα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα της λίστας, χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Οι ορμόνες του θυρεοειδή σας βρίσκονται σε ανισορροπία

Όσοι έχουν συμπτώματα του Χασιμότο είναι πιθανό πρώτα να κάνουν κάποιες ορμονικές εξετάσεις. Η TSH είναι ένα σήμα που στέλνει η υπόφυση στο θυρεοειδή και του λέει ότι τα επίπεδα είναι χαμηλά και χρειάζεται να παράγει κι άλλο. Όταν είναι υψηλή, μπορεί να αυτό να υποδεικνύει ότι η παραγωγή είναι χαμηλή. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί για το ποια επίπεδα είναι επικίνδυνα. Για κάποιους είναι πάνω από 5.5, για άλλους ο συναγερμός χτυπά από 4.5 και πάνω.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση