, ,

Χορέψτε και νικήστε τον πόνο!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται σε αρκετά νοσοκομεία (του εξωτερικού κυρίως), όπως το πιλάτες, η γιόγκα ή ο χορός

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται σε αρκετά νοσοκομεία (του εξωτερικού κυρίως), όπως το πιλάτες, η γιόγκα ή ο χορός μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλεί η συγκεκριμένη νόσος. Αμερικανοί επιστήμονες, προτού καταλήξουν στο…

παραπάνω συμπέρασμα, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων άσκησης που εφαρμόζονται στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.

Advertisment

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα εβδομαδιαία προγράμματα άσκησης του νοσοκομείου, βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την ισορροπία τους, και περιόρισαν τον πόνο, τη βαρύτητα της νόσου, αλλά και τη συχνότητα των πτώσεων. Η Sandra Goldsmith, από το Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να αναφέρουν το επίπεδο σοβαρότητας του πόνου που ένιωθαν, ανακαλύψαμε ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου στα τεστ που έγιναν μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων, σε σχέση με αυτά που προηγήθηκαν».
«Ο πόνος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής των ασθενών με αρθρίτιδα. Αν μπορέσουμε να προσφέρουμε μαθήματα που βοηθούν στη μείωση του, αυτό αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη», συνέχισε. Στο πλαίσιο της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 200 άτομα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων άσκησης, που περιλάμβαναν εβδομαδιαία μαθήματα Τάι Τσι, γιόγκα, πιλάτες και χορό.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες παραμέτρους, όπως τον πόνο που δήλωναν ότι ένιωθαν οι συμμετέχοντες, την ισορροπία που είχαν, καθώς και τη φυσική τους κατάσταση, πριν και μετά τα προγράμματα άσκησης. Επίσης οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια κλίμακα πόνου για να ποσοτικοποιήσουν τον πόνο που ένιωθαν οι ασθενείς στις αρθρώσεις.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε επίσης το πόσο επηρέαζε ο πόνος την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων, μελετώντας διάφορες παραμέτρους, όπως τα επίπεδα δραστηριότητας τους, τη διάθεση τους, την ικανότητα βάδισης και την ποιότητα του ύπνου τους. Περίπου 53% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι νιώθουν ανακούφιση από τον πόνο, ως αποτέλεσμα της άσκησης. Ένα 54% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι εμφάνισαν βελτίωση της δραστηριότητας, της διάθεσης, αλλά και της ικανότητα βάδισης. Το ίδιο ποσοστό των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους, ότι μπορούσαν να εργαστούν φυσιολογικά, και πως απολάμβαναν τη ζωή. Ανέφεραν ακόμη λιγότερες πτώσεις και μείωση του αριθμού των τραυματισμών που απαιτούσαν νοσηλεία.

Advertisment

news.pathfinder.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση