Αντιμετώπιση της υπέρτασης με φυσικούς τρόπους

Ναι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπέρταση με φυσικούς τρόπους! To πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και συχνά παραγνωρίζεται από

Ναι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπέρταση με φυσικούς τρόπους! To πρόβλημα της αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά διαδεδομένο σήμερα και συχνά παραγνωρίζεται από τους πάσχοντες λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων επί μακρόν.

Οι επιπλοκές της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικές και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόωρου θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στην σύγχρονη εποχή. Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους, υπέρταση υπάρχει, όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα ιατρικά πιεσόμετρα ακριβείας. Υπέρταση υπάρχει επιπροσθέτως και όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης («μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.

Advertisment

Σε περίπτωση άλλης παθήσεως, όπως αυξημένου σακχάρου, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά.Σύμφωνα με μελέτες στο 5% των ασθενών με υπέρταση υπάρχει υποκείμενη νόσος (δευτεροπαθής υπέρταση). Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία κατευθύνεται στην υποκείμενη νόσο. Στο υπόλοιπο 95% πρόκειται για ιδιοπαθή υπέρταση.
Ένα από τα πιο σημαντικά πεδία όπου έχει απόλυτη ένδειξη σήμερα η εναλλακτική ιατρική, είναι η ήπια και μετρίου βαθμού ιδιοπαθής υπέρταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χημικά φάρμακα, παρά την αναμφισβήτητη χρησιμότητά τους σε περιπτώσεις ανθεκτικής ή σοβαρής υπέρτασης έχουν σημαντικές παρενέργειες. Αντίθετα η αποτελεσματικότητα των φυσικών μεθόδων αντιμετώπισης της ήπιας και μέτριας υπέρτασης είναι υψηλή και οι παρενέργειες, ανύπαρκτες ή ελάχιστες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

1. Διατροφική θεραπεία

Η διατροφική θεραπεία είναι η πιο καλά μελετημένη φυσική μέθοδος θεραπείας. Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται ανάλογα με τον υπερτασικό, αλλά βασίζονται σε ορισμένες βασικές αρχές που ισχύουν για κάθε υπερτασικό. Συγκεκριμένα η διατροφή εμπλουτίζεται σε φρούτα και λαχανικά, ενώ εφαρμόζεται δραστικός περιορισμός του άλατος, του καφέ, του αλκοόλ, των αναψυκτικών τύπου cola, των ποτών που περιέχουν καφεΐνη ή ουσιών που δρουν με παρόμοιο τρόπο με την καφεΐνη. Παράλληλα εφαρμόζεται δραστική περικοπή του κορεσμένου λίπους και αύξηση της κατανάλωσης ψαριών. Σύμφωνα με μελέτες η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα λαχανικά και πτωχή σε ολικό λίπος και αλάτι, μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 10- 25 mmHg, ενώ η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους οδηγεί σε μειώσεις 5-20 mmHg, για κάθε δέκα πλεονάζοντα κιλά που χάνονται.

Τα διατροφικά προγράμματα εξατομικεύονται περαιτέρω ανάλογα με το υπερτασικό άτομο αλλά και τα συνωδά νοσήματα από τα οποία μπορεί να πάσχει. Επί παραδείγματι οι άνδρες με μειωμένα επίπεδα καλής χοληστερόλης HDL, χωρίς άλλα παθολογικά προβλήματα ή διαταραχές στον εργαστηριακό έλεγχο ρουτίνας ωφελούνται σύμφωνα με μελέτες από την πόση τεσσάρων πέντε ποτών κόκκινου κρασιού την εβδομάδα. Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών αυξάνεται όταν εφαρμόζονται και άλλες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα όπως συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος.

Advertisment

Διαβάστε: Θεραπεία και πρόληψη της χοληστερόλης με φυσικούς τρόπους

2. Βότανα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώματα διατροφής & φυσικά φάρμακα

Οι έρευνες που αφορούν την μελέτη φυσικών ουσιών και βοτάνων, αρκετές φορές δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυσικές ουσίες και τα βότανα έχουν συχνά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης, σε σύγκριση με την παραγωγή χημικού φαρμάκου. Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται, κάτω από την πίεση αρκετών ομάδων με οικολογικές ανησυχίες, αλλά και λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του κοινού για τα φυσικά προϊόντα. Τα βότανα και τα φυσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι πολλά και περιλαμβάνονται σε πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα όπως την κινέζικη ιατρική, την αρχαία ελληνική ιατρική, την ευρωπαϊκή βοτανοθεραπεία. Πολλά από τα βότανα αυτά έχουν ολιστικές δράσεις. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή και να εξατομικεύεται γιατί ορισμένα δεν στερούνται παρενεργειών σε ευαίσθητα άτομα. H αντιυπερτασική δράση ορισμένων από αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.

Διεθνώς, ορισμένα από τα πιο μελετημένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα και συμπληρώματα για την υπέρταση είναι η arginine, τα ω3 λιπαρά οξέα, τα συμπληρώματα σκόρδου, το χαμομήλι, το βότανο της κινέζικης ιατρικής qi gong, το συνένζυμο Q10, το dandelion (ραδίκι), το viscum album (γκι), το flaxseed (λιναρόσπορος), η μελατονίνη, το pycnogenol (φυσική ουσία προερχόμενη από ένα είδος πεύκου που ενδημεί στη Γαλλία), το σελήνιο, η σόγια, η βαλεριάνα, το ασβέστιο, το μαγνήσιο.

3. Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική χρησιμοποιεί διαλύματα φυσικών ουσιών τα οποία αραιώνονται με βάση την αρχή της δυναμοποίησης. Χορηγεί το εξατομικευμένο ιδιοσυγκρασιακό και σωματικό φάρμακο σε κατάλληλη δυναμοποιημένη αραίωση, το οποίο προκαλεί τα συμπτώματα του ασθενούς σε υγιείς εθελοντές. Ακολουθώντας την αρχή «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια», με το χορηγούμενο φάρμακο προκαλείται μακροπρόθεσμα η βελτίωση του συνόλου των συμπτωμάτων που έχει ο ασθενής, παρά την αρχική πιθανή παροδική επιδείνωση. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο διαφέρει από τα φυσικά συμπληρώματα και τα βότανα, γιατί περιέχει ελάχιστη ποσότητας δραστικής ουσίας, γεγονός που καθιστά την πιθανότητα παρενεργειών ανύπαρκτη ή εξαιρετικά χαμηλή.Παρά την ευρεία άσκηση της ομοιοπαθητικής ιατρικής στην Ευρώπη ( 30% των ιατρών σύμφωνα με έρευνες χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική ιατρική στα ιατρεία τους, ενώ στην Μ Βρετανία μεγάλα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ) και την εντυπωσιακή ανταπόκριση ορισμένων ασθενών στην ομοιοπαθητική προσέγγιση, η ομοιοπαθητική έχει συγκεντρώσει πολλά πυρά κατά την τελευταία διετία, λόγω των πορισμάτων ορισμένων ιατρικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζει αποτελεσματικότητα ανάλογη του placebo, λόγω μικρής συγκέντρωσης δραστικής ουσίας. Αναμένονται περισσότερες έρευνες.

4. Γιόγκα, γυμναστική

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, βάσει των πορισμάτων καλά τεκμηριωμένων ερευνών. Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως, με ήπια ένταση. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως. Χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα και χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται.
Κατά την διάρκεια της άσκησης ενδέχεται να υπάρξουν σε ευαίσθητους υπερτασικούς επιπλοκές, όπως στηθάγχη, αρρυθμίες, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχές αναπνοής. Αυτές προλαμβάνονται με την σωστή ιατρική εξέταση, πριν την ένταξη του υπερτασικού σε πρόγραμμα άσκησης. Κατά την ιατρική εξέταση και αξιολόγηση καθορίζεται το είδος, η συχνότητα και η ένταση του προγράμματος άσκησης. Επίσης ο υπερτασικός πρέπει να ακολουθεί αυστηρά ορισμένους κανόνες:

· Όχι επίπονη άσκηση

· Πρέπει να υπάρχει σωστή προθέρμανση, αποθεραπεία και να εφαρμόζονται ασκήσεις stretching κατά την οργανωμένη άσκηση στα γυμναστήρια

· Ορισμένες μελέτες δείχνουν ιδιαίτερα οφέλη από την ένταξη σε προγράμματα γιόγκας. Ωστόσο ορισμένες στάσεις κατά την γιόγκα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και πρέπει να αποφεύγονται

· Όχι άσκηση αμέσως μετά το φαγητό αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το γεύμα

· Δεν συνιστάται άσκηση όταν έχει πυρετό, ή κάποιο οξύ νόσημα (π.χ. διάρροια).

5. Ψυχοθεραπεία, διαλογισμός, βιοανάδραση

H αυξημένη επίπτωση ψυχικών νοσημάτων στις ΗΠΑ, έχει αυξήσει το ποσοστό των αμερικανών που κάνουν ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική στις ψυχογενείς περιπτώσεις υπέρτασης.

Η βιονάδραση αποτελεί μία δημοφιλή ψυχολογική μέθοδο στις ΗΠΑ που με εφαρμογή ειδικών ασκήσεων, αποσκοπεί στον συνειδητό έλεγχο ορισμένων ακούσιων αντανακλαστικών που εμπλέκονται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία ή προγράμματα που εκπαιδεύουν τον υπερτασικό σε τεχνικές χαλάρωσης, βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

6. Βελονισμός

Παρά την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε αρκετά παθολογικά προβλήματα και την εντυπωσιακή ανταπόκριση ορισμένων υπερτασικών, ο βελονισμός έχει αποτύχει να αποδείξει μέχρι τώρα την υπεροχή του έναντι του placebo στην υπέρταση, σε μεγάλες μελέτες. Αναμένονται περισσότερες έρευνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση